По-особени сърми
ПРОДУКТИ:
свински пържоли без кост или филе според броя на порциите
кайма
лук
черен пипер
чубрица
гъби,кисели краставички
зелеви листа
Всяка пържола или парче филе се начуква хубаво. Каймата се омесва, както за кюфтета /без хляб и яйца/ и се намазва средно дебел слой върху пържолите. Върху каймата се слага нарязани и задушени гъби и кисели краставички. Завива се на руло, след това се завива в зелев лист като сърма и се пече до готовност. Аз лично ги слагам в гювеч, заливам ги с течност и ги оставям цяла нощ във фурната на 100 градуса
Свинско със зеленчуци
Взимаш едно свинско месо - филе, бут, врат.... според гостите
и го нарязваш на дребни хапки.
Приготвяш гъби, моркови, повечко лук и други зеленчуци според сезона - целина, броколи ....
1 чаена чаша бяло вино, сол, подправки - каквито обичаш.
Та вземаш тенжерата под налягане,йенско стъкло с капак или тавичка,върху която се поствя фолио и започваш да нареждаш - кат гъби - кат месо - кат лук и моркови и пак кат месо и т.н.
Заливаш с виното, слагаш подправките и буташ на котлона (или във фурната).
Става за около 15 минути на тенджера. Само гарнитура си измисли.
Свинско с гъби във винен сос
Продукти: 400 гр. гъби, 200 гр. червени чушки, целина, 1 малка глава лук, 400 гр. свинско филе, 3 с.л. олио, 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, чер пипер, сол, Приготовление: Големите гъби се нарязват на парчета, чушките, лукът и целината - също. Месото се нарязва на тесни лентички с дължина 2-3 см. Месото се задушава в 2 с.л. олио. Изважда се и се оставя на топло. Прибавя се останалото олио и в него се изпържват гъбите на силен огън, като се бъркат. Прибавя се зеленчукът и се задушава. Сипва се виното и се оставя да заври. Подправя се със сол и чер пипер. ври още около 4 мин. Слага се месото и се доварява още 4-5 мин. Поднася се със салата от сезона.
Пържоли по испански
Свински пържоли се посоляват и се запичат леко на скара. 1 глава лук и 200 г гъби се нарязват на ситно. Слагат се в тенджера, в която е сгорещена 1 лъжица мас, поръсват се със сол, черен пипер и канела, похлупват се и се оставят да се задушат. Като омекнат гъбите се прибавя 1 чаша бяло вино, 2 счукани скилидки чесън, , 2 супени лъжици нарязан магданоз и 1 лъжица зехтин. Соса се оставя да заври и в него се пускат изпечените пържоли. Добавя се 1 чаша бульон. Ястието се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън.