Разделно хранене-рецепти

  • 418 554
  • 304
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 3 787
Понеже ще е полезно да има тема с рецепти от разделното хранене,пускам тази тема тук Wink.
Знам,че и преди е имало такива теми,но всичките са ужасно кратки и неизчерпателни.Някой пуска 2-3 рецепти и толкова Sad.
Момичетата се нуждаят от изпробвани рецепти,които могат да приготвят без много да се замислят това трябва ли,това може ли.
Ще пускам тук изпробвани от мен рецепти,надявам се повече мами на разделно хранене да се включат към темичката и да споделят своя опит.

А,и разграничавам я от темата за Здравословните рецепти,защото там не видях разделни рецепти.Ако пускам там само ще се объркваме.

Успех в разделното хранене,момичета Hug

Искам да допълня,че повечето рецепти са събирани от този форум.Благодаря на мамите,които са ги пускали HugНякои са преправяни от мен,за да отговарят на разделното хранене,други са в оригинален вид.

Последна редакция: пт, 04 авг 2006, 17:49 от ками

# 1
  • София
  • Мнения: 3 787
Пускам няколко постни рецепти:
Печени чушки с пюре от патаджани

8 прави чушки
2 патладжана
5-6 скилидки чесън
3 с.л. оцет
3 с.л олио
сол

Чушките се опичат,обелват и осоляват.Опечените и обелени патладжани се смилат,като към тях се прибавят счуканите скилидки чесън.Добавят се олиото,оцетът и солта.С тази смес се пълнят чушките,нареждат се в чиния,а между тях се слагат кръгчета червени домати.Поръсват се със ситно нарязан магданоз.

Постни зелеви сърмички

40 зелеви листа
3 глави лук
200 гр.грах
4 моркова
олио
черен пипер
сол

Зелевите листа се попарват в подсолена вода до омекване.Грахът се сварява,морковите също и се нарязват на кубчета.Лукът се нарязва на дребно.Всички зеленчуци се задушават в малко олио,овкусяват се с подправките.С полученият зеленуков микс се пълнят и завиват зелевите листа.Готовите сърмички се нареждат в голяма тенджера и се сваряват.

Картофи с чеснов сос

8 едри картофа
3 скилидки чесън
100 гр. сметана
сол
черен пипер
1 с.л майорана

Картофите се сваряват с люспите.Приготвя се сос от 1 изчистена и пресована скилидка чесън,сметана и сол.Картофите се отцеждат,разрязват се на половини,леко се издълбават и се пълнят с по 4 ч.л.от чесновия сос.Увиват се в алуминиево фолио и се пекат 10 мин. във фурната.Изваждат се от фолиото и се поръсват с черен пипер и майорана.

Пълнени картофи по родопски

10-15 средно големи картофа
3-4 сварени моркови
3-4 кисели краставички
1 глава лук
10 розички сварени броколи
150 гр. бульон
магданоз
сол и подправки на вкус
соев сос

Картофите се измиват,нареждат се в тавичка и се изпичат със люспите.От време на време се обръщат,за да се изпекат равномерно.Може и да се сварят.Лукът се изпържва в маслото.Залива се с бульона и  се овкусява със солта и подправките..Сосът се сваля от котлона.
На картофите се изрязват капаци.Издълбава се възможно най-много от сърцевината им,която се стрива с вилица и се смесва със овкусените със соев сос и нарязани на ситно зеленчуци.С тази смес се пълнят картофите,поставят им се капачетата и се запичат.Ястието се поднася с прясна зелена салата или с  домати

Спагети със сметанов сос

Задушават се гъби с една скилидка чесън и малко босилек.
Като станат готови се добавя сметана и се свалят от огъня. Смесват се със спагетите.

Спагети с джинджифил и чесън

Запържват се леко 12 - 13 скилидки чесън в зехтин. Добавя се джинджифил на върха на ножа и се зепържва леко. Изсипват се и спагетите в тигана, за да се смесят добре със соса.
Може да се добави и соев сос.

Макарони със зеленчуци

По 250 гр. тиквички, моркови, праз.
4л. масло
250гр. зелени плоски макарони
300 мл. заквасена сметана
2скилидки чесън
 
 
 Празия се нарязва на колелца, морковите и тиквичките на едро се настъргват.  Запържват се в 2л. масло за 5 мин.  Прибавя се пресования чесън и се бърка още 5 мин. Зеленчуците се смесват със сварените макарони, прибавя се сол и черен пипер.  Всичко се изсипва в намазана с масло тава. Отгоре се заливат със сметанa.  Пече се  25 мин на 160 градуса.
Вместо сметана използвах майонеза.



# 2
  • София
  • Мнения: 3 787
Печени зеленчуци по италиански:

Продукти:
един патладжан,
2-3 тиквички,
по 1-2 зелени и червени чушки
гъби.
Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии (не много тънки), а гъбите на 2. Всичко се пече във фурната или на плоча. После се нарязват на тънки лентички. Слага се и ситно нарязан лук. Обилно поръсвате със сух босилек, риган, малко сол и се застройва със зехтин и оцет.Като престои малко в хладилника, става още по-вкусна.

Зеленчуци с бял сос:

Продукти
Глава броколи и/или карфиол
6-7 картофа
5-6 моркова
евентуално гъби
евентуално лук или чесън
1 кубче гъбен бульон
малко брашно
сол
подправки - розмарин, тарос /естрагон/ ИЛИ копър

Приготовление:
Всички зеленчуци без броколито се запичат в йенска тавичка - плюс зехтин, малко вода и подправки. Когато изглежда готово, слагате броколито и печете още 3-4 минути.
Междувременно запържвате 2-3 лъжици брашно в малко зехтин или масло, добавяте предварително разтворения бульон и бъркате с дървена лъжица до получаване на бял сос, който можете допълнително да овкусите и с подправки по желание. Ако стане на бучки, с пасатора се оправя. Малко лимонов сок също му седи добре, а ако го разбиете заедно с голямо количество зелени подправки, ще получите зелен сос.
Зеленчуците се заливат със соса направо в чинията или сосът се поднася в отделна каничка, за да може всеки да си сипва.


Зелена лятна манджа

задушавам в малко вода и мазнина спанак и зелен лук, настъргвам 1 по-голям картоф и оставям да ври на бавен огън, добавям 1/2 буркан пасирани домати още толкова вода, и пак оставям да уври хубаво, подправям със зеленчуковия микс на Маги /зеления/ + магданоз и сол и за финал в така приготвената манджа чуквам няколко яйца без да ги разбърквам - оставям още няколко минути докато яйцата се забулят а жълтъка да остане течен.

"Дупени картофи"

Вземам възможно най-дребни пресни картофи. Големината им да е около тази на орех. Измивам ги добре. Режа на две. Редя ги в намаслена тавичка с "дупетата" нагоре. Отгоре слагам малко масло, посолявам и ги слагам в предварително загрята фурна на 250 градуса.
Пека докато отдолу се зачервят.

Печени кюфтета от тиквички

Настъргвам тиквичките в робота, отцеждам ги, смесвам ги с 2-3 белтъка, сирене, пресен лук, малко галета и копър и оформям кюфтетата и ги пъхам да се пекат. Става много вкусно!

Зеленчукови гювечета

Нарязвам зеленчуци по избор (броколи, тиквички, гъби), слагам малко соев сос, сирене, кашкавал и запичам. Може да се направи и в микровълнова

# 3
  • София
  • Мнения: 3 787
Рататуй /за трима-четирима души/

4-5 глави лук
2-3 патладжана
6-7 хубави месести червени пиперки /чушки/
2-3 тиквички
Хубаво узрели домати или домати от консерва
Сол
Мащерка

Лукът се нарязва много на едро, може и на 4-5 парчета. Поръсва се със зехтин и се запича леко във фурната. Добавят се нарязаните на едри кубчета патладжан, тиквички и пиперки. Пече се до готовност. Междувременно доматите се попарват и нарязват на ситно. Когато зеленчуците са опечени, прибавят се доматите и мащерката и се разбърква лекичко. Връща се във фурната за 2-3 минути

Цяла манджа

2 патладжана
10 малки картофчета
4 чушки
чубрица
сол,червен пипер
3 с.л олио
2 ч.чаши вода

В тенджера се нареждат обелените цели картофи,патладжаните-само нацепени на ивици,целите чушки .Прибавят се сол,чубрица и червен пипер.Слагат се олиото и водата.Когато ястието заври,се оставя на тих огън,докато се сварят зеленчуците и то остане само на мазнина.

Торта от картофено пюре с гъби

1 кг, картофи
400 гр. гъби
60 гр. сметана
5 с.л олио
сол,черен пипер
1 глава лук

За соса:200 гр. сметана,2 с.л зеленчуков бульон,2 с.л бяло вино,2 с.л зелени подправки

Картофите се сваряват в подсолена вода и се пасират.Добавя се сметаната,сол,черен пипер и малко мазнина.Отделно се задушават лукът и гъбите,посоляват се.За соса се разбиват сметаната с виното,добавят се подправките и бульона.Реди се в тавичка ред пюре,ред гъби,пюре,гъби.Полива се със соса.Сервира се в подходящ съд.
/същата рецепта може да се направи с плънка от гъби с чесън,сварени моркови и броколи,без лук/

Картофени крекери по бернски

4-5 картофа
3 с.л картофено нишесте
сол,черен пипер

Катрофеното нишесте се смесва с пюре от сварените картофи.Получената смес се подправя със сол и черен пипер.Пуска се през шприц,реже се на парчета,суши се и преди сервиране се изпържва в масло.Поднася се като гарнитура.

Зеленчуци със няколко вида сирена

1 пакет замразени броколи
3-4 моркова,нарязани на колелца
3-4 нарязани на ивички чушки
1 пакети замразен карфиол
200-300 гр. гъби
/може да се използват и всякакви други зеленчуци без картофи,грах,боб и леща/
подправки по ваш вкус
соев сос
бяло вино
поне 3 вида сирена,каквито ви се намират в хладилника
Аз ползвам топено сирене,пушено сирене,пушен кашкавал,обикновен кашкавал,синьо сирене,обикновено бяло сирене.
Зеленчуците се смесват хубаво и се слагат в намаслена тавичка.Овкусяват се с подправките и се заливат със совеия сос и бялото вино.Задушават се във фурната за около час.Когато са готови се вадят и отгоре се нареждат сирената,нарязани на тънки филийки.Запича се.


Тиквички със сирене

1 и ½ кг.тиквички
400 гр. бяло сирене
200 гр. пушено сирене
200 гр. пушен кашкавал
200 гр. обикновен кашкавал
синьо сирене
олио

В тавичка се нареждат тиквички,нарязани на кръгчета.Върху тях се разстила натрошено бяло сирене.Така се редят продуктите докато свършат,като най-горният пласт трябва да е от тиквички.
Поливат се с олио.Оставят се във фурната докато тиквичките омекнат.Изваждат се и отгоре се нареждат пушеното сирене,обикновеният кашкавал,пушеният кашкавал и синьото сирене.Запичат се.

Зеленчуци по китайски

Продукти:
1бр тиквичка
2-3бр моркови
1бр картоф
500гр гъби /по-добре пресни/
1бр патладжан
1 глава червен лук
1 глава чесън
1бр гъбен бульон
олио

Картофите се нарязват на "лентички" или кубчета. Моркова също на дълги лентички /реже се на половина и после на ленти/. Тиквичката на половина /ако е по дълга и на 3/, после на филии /по дължина/ и филията се разрязва по диагонал и се получава нещо като триъгълници.
Лука на филии /колелца/. Чесъна на 1/2 по дължина. Патладжана се обелва, и се реже както тиквичката.     
  В дълбок тиган с малко олио - първо се запържват /леко,колкото да омекнат/картофа и патладжана по отделно. Изваждат се в чиния. В същата мазнина се запържват -гъбите, лука и чесъна. След това се прибавят морковите и тиквичките. Като се запържи всичко това, отново слагате в тигана картофите и патладжата, наливате малко вода и натрошавате бульона.
Похлупвате с капак и разбъквате от време на време да не загорят зеленцучите.

ТИКВИЧКИ

4-5 тиквички
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. ориз
1 домат
1 с.л. вегета
1 връзка копър
2 сл. зехтин /олио/
1.сл оцет

изсипваш мазнината в тигана. Когато загрее добавяш ориза и морковите. Когато оризът стане прозрачен сипваш половин ч.ч вода. Щом заври добавяш нарязаните на малки кубчета тиквички и още половин ч.ч. вода. Водата завира и добавяш нарязанияг на ситно домат /аз го беля винаги/. Така оставяш да поври 10-тина минутки на среден огън.
В 1 чаена чаша оцета и вегетата. Разреждаш микса с вода така, че да стане хомогенна кашичка, която изсипвша към яденето и разбъркваш.
Изключваш котлона, поръсваш с нарязаният на ситно копър и затваряш капака, за да поеме от аромата на копъра. След 10 минутки можеш да сервираш.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 787
Гнезда с картофено пюре

Необходими продукти:
1 кг картофи, 1 чаена чаша нарязани сурови гъби, 2 с.л. накълцан лук, 3 с.л. масло, сол, черен пипер, олио
Картофите се сваряват и се намачкват на пюре. Лукът и гъбите се изпържват леко и се добавят към картофеното пюре. Прибавя се половината от количеството разтопено масло и сместа се посолява. От нея се оформят 4 гнезда и се нареждат в намазана с олио тавичка. Отгоре се напръскват с разтопено масло и се поръсва с черен пипер.Гнездата се запичат за около 20 мин. на умерена фурна
 
Дипломатически" картофи

1 кг картофи, нарязани на тънко- около 5мм.се подреждат в тавичка.Посоляват се и се заливат с 250 млл сметана.Пекат се 1 час на 200 градуса до зачервяване.Ако сметаната е малко по-малко добавете вода.(или преварително разбийте сметаната с много малко вода)
Много са вкусни.

Печен пипер с доматен сос

Опечен и обелен пипера се запържва малко и се нарежда в плато.В същото олио се прибавя доматен сок+сол на вкус и смлян чесън(2-3 скилидки)..Соса се запържва и бърка до получаването на гъста каша.Пипера се залива с готовия доматен сос и се поднася в платата,поръсен с магданоз.

Планински миш-маш

Продукти:
2 глави лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
3-4 домата
2 скилидки чесън
4 яйца
 6 суп. л. олио
магданоз за поръсване
сол на вкус
Приготвяне:
Нарязваме лука, чушките и чесъна и ги слагаме да се запържат в тиган. Нарязваме доматите на кубчета и ги слагаме и тях да се пържат. Трябва зеленчуците хубаво да се задушат и да омекнат. Чукваме яйцата .Можем накрая да поръсим с магданоз.

Червени домати пълнени с ориз:

Вземаме 5-6-по едри червени домата, измиваме, отрязваме им капачетата и издълбаваме внимателно с лъжичка. Нарязваме на ситно 2 глави лук, настъргваме 1-2 моркова на дребно ренде, гъби на око и слагаме да се задушат в 1/2 чаша олио и 1 кафена чашка вода. Прибавяме след това 1 чаена лъжичка червен пипер и по една супена лъжица ориз на домат. Наливаме 1-1 1/2 чаша вода и оставяме ориза да набъбне. Прибавяме към ориза  дребно нарязан магданоз, чубрица, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите, похлупваме ги с капачетата и нареждаме в тавичка, на дъното на която сме нарязали наситно вътрешностите от издълбаните домати. Доливаме вода която да заеме половината от доматите и ги печем на фурна. Работата е ясна че пълнежа може да се комбинира по ваш вкус

Тиквички на фурна

3 средно големи тиквички се измиват и се нарязват на колелца и се осоляват. 4-5 глави лук, 2 супени лъжици ориз, 1 1.л. червен пипер и верен, копър, чубрица се запържват в 1 к.чашка олио. Тази смес се изсипва в тава. Върху нея се нареждат тиквичките, така че да я покрият изцяло. Отгоре се полкива с домати или доматен сок, и малко олио. Прибавят се 2-3- чаши гореща вода. И се запича..Нарязва се магданоз и се запича отново до зачервяване.

Картофи плакия

1кг картофи, 2 моркова, 1 парче целина, 3 глави лук, 4-5 домата, олио, 5-6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 чаша червено вино, магданоз, черен пипер, сол.

Лукът, морковите и целината се нарязват на филийки, заливат се с малко олиои малко топла вода и се задушават до омекване. Обелените и нарязани на филийки картофи се нареждат в намазаната с масло тавичка, покриват се със задушените зеленчуци, върху които се нареждат нарязаните на кръгчета домати (може да се полее с доматен сок или доматено пюре). Полива се пак с малко олио, виното и вода колкото да се покрият, черен пипер, чесъна нарязан на ситно, магданоз, дафиновия лист, сол.Пече се около 45 мин.



# 5
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Благодаря за рецептите,отдавна търся,но наистина е доста объркващо да прецениш кое става и кое-не.Страхотна работа ками  Hug
А няма ли нещо с месце  Blush

# 6
  • Мнения: 1 951
Браво Ками за труда   bouquet   bouquet   bouquet
И аз като  Радост да питам за нещо с мръвка   chef

# 7
  • Мнения: 2 950
Да се включа и аз с рецептичка: мусака с тиквички. Рецептата е като на обикновената мусака, само че вместо картофи се слагат тиквички. Аз добавям само копър и чесън към каймата, която задушавам с магданоз, домат, подправки, лук. После пека разбъркано с тиквичките в тавичка и не правя заливка. Голяма вкусотия се получава.

# 8
  • Мнения: 2 950
Имам въпрос към някоя от вас, която спазва разделното хранене. Ядете ли месо и млечни продукти заедно или карате по стриктната система?

# 9
  • Мнения: 1 951
Старая се да не ги смесвам.Сега лятото малко нарушавам правилото заради таратора, който хапваме повече  Peace Абе, като се замисля правих и едни кюфтенца с кисело мляко, които преди известно време бяха нашумели много във форума  Embarassed Embarassed Embarassed

# 10
  • Мнения: 1 153
Значи таратора е разрешен по принцип Rolling Eyes

# 11
  • София
  • Мнения: 3 787
Върнах се и аз най-после Wink
Имам много месни рецепти,зависи какво месо искате Laughing

Ето няколко с пиле:

Пилешко филе”Страст”

6 пилешки филета по 100 гр.
100 гр. масло
3 моркова
1 праз
1 бяла ряпа
кетчуп
черен пипер,сол,магданоз,лимонов сок
фолио
 
Морковите и ряпата се настъргват на ситно,а празът се реже на дребно.Маслото се разтопява и с него и с кетчупа се намазват филетата от двете страни.Посоляват се и се подправят с черен пипер.От фолиото се режат 6 големи квадрата,като върху всеки от тях се постява по едно парче филе,а върху него-от зеленчуците.Фолиото се завива,така че по време на печенето да не изтича мазнината.Филенцата се редят в тавичка и се пекат в предварително загрята фурна.
Ястието се сервира с фолиото.Преди консумация се разтваря,полива се с лимонов сок и се декорира с магданоз.

Пиле”Мелбърн’

1 пиле
220 гр. олио
30 гр. масло
15 мл. Бяло вино
30 гр. месен бульон
50 гр. доматено пюре
10 гр. патладжани
10 гр. домати
20 гр. чесън
магданоз,сол

Филето и бутчетата на пилето се запържват в олио,заливат се с бяло вино и месен бульон,добавя се дом.пюре,за да придаде розов цвят на соса.Посолява се,подправя се със ситно нарязаният магданоз и се задушава.Месото се сервира,залято със соса,в който се е задушавало.
Като гарнитура се поднасят изпържени в равни часи масло и олио патладжани,предварително осолени и отцедени.Върху тях се поставят нарязаните и леко запържени домати и чесън.Цялото се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пиле по студентски

1 пиле/бутчета,гърди или всякакво пилешко месо/
1-2 глави лук
2-3 моркова
1 лимон
чубрица
черен и червен пипер
куркума
розмарин
зеленчуков бульон
олио,сол

Пилето се нарязва на порции и се намазва с маслото/или с маргарин/.Лукът и лимонът се нарязват на кръгчета,а морковите-на лентички.В една купа се смесват бульона със с подправките и се рабъркват с олио.Една торбичка за печене се намазва с мазнина,нареждат се лукът,морковите и 2-3 резена лимон.Върху тях се слагат порциите месо,които се овалват в подправките,а остналите резени лимон се слагат върху месото.Пече се в силно загрята фурна.
Ако нямате торбичка за печене,може зеленчуците да се наредят диркетно в тавата и тя да се покрие с фолио.Тогава се пече в умерено загрята фурна..

Мариновани пилешки гърди

250 гр. пилешки гърди
сол
черен пипер
лимонов сок
зехтин

Гърдите се осоляват и се натриват с черен пипер,начукват се и се поставят в марината от зехтин и лимонов сок за 3-4 часа.В тенджера се налива 1 ч.чаша вода,слагат се гърдите и се оставят да врат до пълна готовност.Сервират се обилно поляти с лимонов сок

# 12
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле с чеснов сос

Продукти 
1 бр.  пиле
100 гр  домати
100 гр  лук кромид стар
5-6 ск.  чесън стар
2 бр.  лимон
75 мл  вино бяло

Приготвяне
1.Загрейте олиото
2.Обелете кожата на пилето и го нарежете на порции
3.Поръсете ги със сол и черен пипер
4.Изпържете порциите до зачервяване
5.Нарежете наситно лука, чесъна и доматите
6.Запържете ги 5-6 минути
7.Сипете виното
8.Оставете да поври до сгъстяване, като бъркате непрекъснато
9.Залейте пилето с получената смес
10.Украсете с магданоз
11.Сервирайте ястието със зелена салата и нарязаните на резенчета лимони.


Пиле с ароматен сос


Продукти 
1 бр.  пиле
100 мл  олио
200 мл  вино бяло
5 с.л.  оцет
200 гр  лук кромид стар
1 бр.  дафинов лист

Приготвяне
1.Нарежете пилето на порции и го посолете
2.Парчетата пиле подредете в тава
3.Добавете виното, оцета, 200 мл вода, олиото, дафиновия лист и лука, нарязан на големи парчета
4.Печете до зачервяване, като от време на време ги обръщайте, за да се зачервят и от другата страна


Пилешки рулца с гъби

Продукти 
6 бр.  пилешки гърди
500 гр  гъби
50 гр  лук кромид стар
100 гр  кисели краставички
65 гр  масло

Приготвяне
1.Нарежете наситно гъбите, лука, краставичките и ги задушете в маслото до омекване
2.Добавете сол, черен пипер и магданоз на вкус
3.Нарежете бялото месо на тънки филийки и ги застелете със сместа
4.Навийте ги на рулца, за да не се развият, ги прободете с клечки за зъби
5.Така приготвените хапки можете да опечете във фурна с масло, на скара или да ги пуснете във фритюрника за 10 минути
6.Поднесете с подходяща гарнитура.


Пиле по мексикански

В тавичка се нарежда пилето, нарязано на порции (или пилешки пържоли ако предпочиташ), лук на едро, повечко чесън, чушки, нарязани на ленти, моркови на пръчици, черен пипер, розмарин. Полива се с олио, вода до половината на съставките и се пече до зачервяване



Пилешки дробчета с гъби и червено вино:

1 кг пилешки дробчета
400 гр гъби
2 глави лук
1 чч червено вино
брашно за овалване (около 1чч)
сол, черен пипер, чесън на прах, индийско орехче

Дробчетата се измиват (да падне кръвта) и отцеждат. Разбъркват се с подправките (малко сол, черен пипер, малко индийско орехче и чесън на прах). Овалват се в брашно и се запържват леко.
Отделно се запържва лук, прибавят се гъбите и се запържват добре. Слагат се сол и черен пипер.
Всичко се поставя в йенска тенджера (да не е много горещо!), сипва се виното и се задушава във фурната за около 15 минути

Пиле със зеленчуци (основна рецепта)

2 бутчета (гърди или каквото желаеш)
1-2 глави лук
шепа гъби
масло колкото орех
1ч.ч. бяло вино
подправки - сол, чубрица, мащерка, купче бульон (по избор, не всичко)

Осоленото пиле се слага в огнеупорен съд, нареждат се лука и гъбите, разпределя се маслото, залива се с виното и се пече на умерена фурна около час.


Последна редакция: пн, 14 авг 2006, 23:13 от ками

# 13
  • София
  • Мнения: 3 787
Ифа,тараторче може,да Wink.Но след него трябва да хапваш само зеленчуци или нещо друго млечно,например тиквички с кисело мляко.

# 14
  • София
  • Мнения: 3 787
Ето и няколо рецепти със свинско:
Катино мезе

150 гр, свинско месо
1 глава чесън
100 гр, гъби
1 глава лук
2-3 с.л.доматено пюре
½ ч.чаша бяло вино
сол,чубрица
по желание 1 люта чушка

Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава със ситно нарязания лук.Прибавят се последователно нарязаните на ивици гъби,чесън,дом.пюре,солта и чубрицата.Ястието се полива с малко топла вода и виното и се отавя на тих огън,докато остане на мазнина.


Задушено свинско със сини сливи и гъби

200 гр. свинско месо от бут
2 с.л олио
1 глава лук
30 гр. доматено пюре
60 гр. сини сливи
30 гр. сушени гъби/може и пресни/
сол,черен пипер

Месото се нарязва на средни парчета,посолява се и се изпържва леко.Предварително накиснатите във вода гъби/ако са сушени/ се варят до полуготовност и се нарязват на парчета.Месото се премества в друг съд и към него се добавят нарязаният на ситно и счукан лук,дом.пюре,гъбите,бульонът от гъбите.Ястието се задушава.След половин час се добавят накиснатите във вода сливи и задушаването продължава до пълна готовност.


Свинско по македонски

500 гр свинско месо (бут)
100гр лук
400 гр чушки печени белени
250 гр гъби
60 гр моркови
1 с.л растително масло
1 ч.л червен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
-Месото се измива и нарязва на кубчета. Запържва се в растителното масло до побеляване.
-Морковите, гъбите и лукът се нарязва на ситно и се добавят към месото, поръсва се с червен пипер, долива се една чаена чаша вода и се задушава до полуомекване на месото.
-Печените чушки се нарязват на пръстени и се добавят към сместа.
-Ястието се посолява и се задушава 10-тина минути.

Месо във фолио/лесно/

Месо - около1,5 кг., най-добре е агнешко, /става с всяко друго, като вида на месото определя какво количество мазнина ще използваш/, 1 пак. масло, пресен лук 2 връзки, гъбки половин кг., джоджен, магданоз, сол, червен и черен пипер, вино да поомокри добре сместа.   
Това се обърква в  подходящ съд и в хладилника от предния ден.  На другия ден се разпределя в  алуминиево фолио според броя на гостите, опакова се да не изтече сосчето, слага се в тавата на фурната,  налива се водичка, количеството на която се поддържа през цялото време, за да не загори и след около 1,5 часа е готово

Капитански пържоли

ПРОДУКТИ:

5 пържоли ( аз изпозвах 3 вратни-за мъжовете и 2 котлетни за мен)
кисели краставички (4-5 броя)
морков (1-2 броя)
гъби ( около 300-400 грама)
бяло вино ( 2 водни чаши)
лук ( 1-2 по-големи глави)
олио
подправки за месото
 

В тавичка се нареждат овкусените пържоли по ваш вкус.
Аз лично им сложих по-стандартни подправки - сол, чубрица, чимен, черен пипер и малко шарена сол
Върху всяка пържолка нарязани на шайбички - краставичка и морков.
После гъбките и лук нарязан на шайби.
Отгоре капвате малко олио.
Сипвате виното и покривате хубаво с алуминиево фолио.
Печете докато всичко хубаво се задуши докато почти остане само на мазнина.
Отвивате от фолиото
 

Крумовградски кебап


ПРОДУКТИ:
900 гр.свинско месо
2-3 домата
 
200 гр.гъби
1 вр.магданоз
4-5глави лук
1каф.ч.олио
1каф.ч.бяло вино
лют пипер, чубрица, черен пипер и сол

Месото се запържва на кубчета.Останалите продукти ги нарязваме на по едро или по дребно зависи от вкуса и ги приготвяме за задушаване. Прибавят се последователно към месото.След доматите виното. Задушават се на бавен огън 30мин. Сместа се разпределя по равно в гювечета. Поставят се във фурната, загрята до 250 градуса.Пече се 20мин.. Приятен апетит!





Общи условия

Активация на акаунт