Торта "Наполеон"

  • 51 570
  • 106
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 214
Пуснах търсачката и не видях да има такава рецепта затова искам да я споделя с вас.
  chef
По принцип тестото в Украйна съм си го правила сама, но тук открих прекрасното бутер тесто на различни фирми най често взимам на "Белла" 1 кг.
Разточвам го да станае по тънко, обаче точа го само в една посока и със много малко брашно.
Разрязвам го на пет равни части и по този начин получавам пет блата.
Всяко от тях изпичам във фурната на 220 градуса до като станат готови.
Крем
750 гр мляко да заври разтваряме 200 гр захар, добавяме една капсула ванилия, 150 гр краве масло.
В съдче наливаме 150гр мляко разбиваме 5 яйца добавяме 1.5 пакетче пшеничено нишесте и добре разбиваме тази маса до еднородна смес.
След което тази смес добавяме внимателно разбърквайки във врящата млечна маса и бъркаме до като не съ сгъсти.
Крема трябва да изстине до като може да ви издържа пръста.
Събирате четирите блата със крема. Останалия блат го правите на трохи и поръсвате тортата.
Приятного апетита bowuu
Днес правих, это я ! 

# 1
  • Мнения: 9 667
Изглежда лесно, може би защото добре си обяснила как я правиш. Ако се пробвам ще покажа резултата.

# 2
  • Мнения: 5 577
 Thinking Значи Бутер тестото не остава сурово? При мен винаги, когато е на по-големи пластове от 6-7 см. е така.  Tired Но аз неразточвам много.

ЧУдна е, ще я направя уикенда.

# 3
  • Мнения: 2 825
Може малко да ми е тъп въпроса, ама да попитам  Wink
Какво е това пшенично нишесте ? Не съм го чувала до сега  Confused
И на какво има вкус, че да се опитам да го намеря тука.

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Останалия блат го правите на трохи и поръсвате тортата.
Благодаря за идеята  bouquet Пък и цялата торта е лесна за изпълнение  smile3501

# 5
  • Мнения: 1 558
M-м-м обожавам "Наполеони". Благодаря ти, задължително ще я пробвам!  bouquet

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 4 571
Може малко да ми е тъп въпроса, ама да попитам  Wink
Какво е това пшенично нишесте ? Не съм го чувала до сега  Confused
И на какво има вкус, че да се опитам да го намеря тука.

Не знам къде е това "тук", но в България го има навсякъде - пакетчета с нишесте, обикновено с някакъв аромат на плодове, има и натурално, на сладкарските щандове или при подправките.

# 7
  • Мнения: 2 126
Звучи страхотно вкусно и не много сложно за изпълнение.Благодаря за рецептата  bouquet
Имам един въпрос нишестето може ли да е царевично?И дали трябва да е натурално или може с някакъв аромат да е Thinking

# 8
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
моля те, да споеделисх рецептата на тестото за блатовете преди да отркиеш многолистното в бг! тука няма постоянно зареждане на многолистно и ка4еството не е като на "белла", не се надува!мерси!

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
...Какво е това пшенично нишесте ?
Кларич, моето си неспешъл обяснение е, че става дума за натурално пш. нишесте, без аромат- ванилия, какао, праскова и т.н.
Има и натурално царевично, както и картофено(това последното още не съ ги видяла с очите си).
Та те, като са натурални( без разните аромати) стават и за манджи (вместо брашно за сгъстяване, аз го предпочитам напоследък), питай братята китайци най вече Grinning.

# 10
  • Мнения: 22 867
моля те, да споеделисх рецептата на тестото за блатовете преди да отркиеш многолистното в бг! тука няма постоянно зареждане на многолистно и ка4еството не е като на "белла", не се надува!мерси!

Моята рецепта за тестото е такава:

300 гр. маргарин
500 гр. брашно
щипка сол
сода, угасена с няколко капки оцет
50 мл. вода
 Замесва се тесто, разделя се на няколко топки /обикновено 7/, покрива се с кърпа и се оставя половин час в хладилника, а ако няма време, може веднага да се пече.
Всяко топче се разточва и се пече блат до златисто-кафеникав цвят. Единият блат се оставя за наръсване на тортата отгоре.

Надявам се winter да сподели нейната, може би е нещо по-различно.

# 11
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
лабрекс мерси, трябва да го пробвам тези дни!

# 12
  • Мнения: 2 825
Благодаря за отговорите  Hug Разбрах за какво иде реч Simple Smile
Лейди Мирабел, това 'тук' е Испаня.  Тука не съм виждала изопщо нишестета.  Tired
Моренка, мерси за идята за китайските магазини - ще проверя там, надявам се да намеря, няколко пъти вече го чета из рецептите и ми стана интересно какво е.
А, ако не намеря такова нишесте, мога ли да го заместя с брашно ?

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Оооо, много скоро ще пробвам рецептата, любима тортичка е Наполеона  Peace

А, ако не намеря такова нишесте, мога ли да го заместя с брашно ?
Клара, може да заместиш с брашно, но пропорциите са други. Съдя по рецептата за крем Ванилия в любима моя книжка с рецепти. Цитирам: 4 с.л. нишесте или 5 с.л. брашно.

# 14
  • Мнения: 2 214
Звучи страхотно вкусно и не много сложно за изпълнение.Благодаря за рецептата  bouquet
Имам един въпрос нишестето може ли да е царевично?И дали трябва да е натурално или може с някакъв аромат да е Thinking
Нешесте слагам натурално за да има естествен вкус на Наполеон, но всеки свободен да избира.
За царевечното нешесте незнам дали става правила съм със картофено и пшенично.

# 15
  • Мнения: 2 214
моля те, да споеделисх рецептата на тестото за блатовете преди да отркиеш многолистното в бг! тука няма постоянно зареждане на многолистно и ка4еството не е като на "белла", не се надува!мерси!
Обещавам утре да напиша пълната рецепта.

# 16
  • Мнения: 300
Излежда лесна за правене. Ще а пробвам през почивните дни.

# 17
  • Мнения: 535
А тази торта има ли нещо общо с онези сладкишчета- Наполеон, които се продават по магазините? Thinking

# 18
  • Мнения: 2 214
А тази торта има ли нещо общо с онези сладкишчета- Наполеон, които се продават по магазините? Thinking
Прилича ама по добра Peace

# 19
  • Мнения: 5 873
winter,благодаря за рецептата.  bouquet

# 20
  • Мнения: 2 825
Оооо, много скоро ще пробвам рецептата, любима тортичка е Наполеона  Peace

А, ако не намеря такова нишесте, мога ли да го заместя с брашно ?
Клара, може да заместиш с брашно, но пропорциите са други. Съдя по рецептата за крем Ванилия в любима моя книжка с рецепти. Цитирам: 4 с.л. нишесте или 5 с.л. брашно.

мерси  Hug  bouquet

# 21
  • Мнения: 780
А колко грама е едно пакетче нишесте?

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Мили имам само на Биосет, 80 г е.

# 23
  • Мнения: 780
Мили имам само на Биосет, 80 г е.

Благодаря за инфо-то!   bouquet Непременно ще я спретна!   chef Като сме в БГ са едни от любимите ни десерти!

# 24
  • Spain
  • Мнения: 3 750
Може малко да ми е тъп въпроса, ама да попитам  Wink
Какво е това пшенично нишесте ? Не съм го чувала до сега  Confused
И на какво има вкус, че да се опитам да го намеря тука.
Клара -тук е "маисена " мисля 4е това пи6е6е на опаковката

# 25
  • Spain
  • Мнения: 3 750
правя нещо подобно като тази торта -само 4е вместо крема (които непременно ще опитам  Simple Smile ) разбивам обикновена сметана ..става неповторимо Simple Smile

# 26
  • Мнения: 2 825
Може малко да ми е тъп въпроса, ама да попитам  Wink
Какво е това пшенично нишесте ? Не съм го чувала до сега  Confused
И на какво има вкус, че да се опитам да го намеря тука.
Клара -тук е "маисена " мисля 4е това пи6е6е на опаковката
Hug Hug Hug
А сега ако кажеш и къде да го търся, цена няма да имаш  Wink Hug

# 27
  • Spain
  • Мнения: 3 750
Може малко да ми е тъп въпроса, ама да попитам  Wink
Какво е това пшенично нишесте ? Не съм го чувала до сега  Confused
И на какво има вкус, че да се опитам да го намеря тука.
Клара -тук е "маисена " мисля 4е това пи6е6е на опаковката
Hug Hug Hug
А сега ако кажеш и къде да го търся, цена няма да имаш  Wink Hug
еи ма на колко съм безценна Simple Smile  Wink
сверих сега с опаковката в кухнята - с големи 4ерни букви пи6е  MAIZENA ...отдолу - harina fina de maiz  Simple Smile .
опаковката е бяла със жълто и едни дървени лъжици на нея . това всъщност както разбира6 не е нишесте ..но тук не съм срещала ни6есте без вкус . ина4е и пакет4е натия би ти свър6ило работа . това може6 да го намери6 навсякъде по щандовете със флановете (тези в пакет4етата - на РОял да кажем ), кремове за правене , сода , желатините - трябва да е някъде наоколо Simple Smile

# 28
  • Мнения: 5 873
Днес направих тортата.Супер е ! HugПо-вкусно,отколкото "Наполеон"-четата,които продават.Благодаря за вкусната рецепта.  bouquet

# 29
  • Мнения: 2 825
Може малко да ми е тъп въпроса, ама да попитам  Wink
Какво е това пшенично нишесте ? Не съм го чувала до сега  Confused
И на какво има вкус, че да се опитам да го намеря тука.
Клара -тук е "маисена " мисля 4е това пи6е6е на опаковката
Hug Hug Hug
А сега ако кажеш и къде да го търся, цена няма да имаш  Wink Hug
еи ма на колко съм безценна Simple Smile  Wink
сверих сега с опаковката в кухнята - с големи 4ерни букви пи6е  MAIZENA ...отдолу - harina fina de maiz  Simple Smile .
опаковката е бяла със жълто и едни дървени лъжици на нея . това всъщност както разбира6 не е нишесте ..но тук не съм срещала ни6есте без вкус . ина4е и пакет4е натия би ти свър6ило работа . това може6 да го намери6 навсякъде по щандовете със флановете (тези в пакет4етата - на РОял да кажем ), кремове за правене , сода , желатините - трябва да е някъде наоколо Simple Smile

  love001  love001  love001
harina fina de maiz  имам даже в нас  Simple Smile

# 30
  • Мнения: 2 214
Ох нямам време за да преведа рецептата от руски:(
Ще го направя задължително.
На Ванчето БРАВО smile3501
Много се радвам че ти хареса тортата. Heart Eyes

# 31
  • Мнения: 5 873
На Ванчето БРАВО smile3501
Много се радвам че ти хареса тортата. Heart Eyes
На теб браво,winter,че ме посвети в рецептата.  bouquetХиляди благодарности. Hug

# 32
  • Мнения: 535
Хайде и аз да се похваля, направих тортата, стана много вкусна само дето на вид не я докарах много много, защото прегорих два от блатовете, но пък на вкус е много по- добре от Наполеон-четата от магазина. Направих я със сметана(течна) и не съм слагала захар, защото беше сладка самата сметана. Май направих грешка като сложих две нишестета"Ванилия", защото самият крем стана доста гъст макар, че сметаната вместо общо 900мл, беше 1 литър. Въпреки всичко съм доволна, една приятна тортичка, която не изисква твърде много работа и готвене smile3521 newsm68 smile3501

# 33
  • Мнения: 56
дано да е вкусно защото от отдавна искам да си направя домашна Наполеон.

# 34
  • Мнения: 2 214
Обещах пълната рецепта и ще си изпълня обещанието като ми оправят компютъра.

# 35
  • Мнения: 1 153
Аз не разбрах трябва да се разточи готовото бутер тесто ли newsm78

# 36
  • Мнения: 2 214
Точно така трябва да се разточи иначе става дебело и не се изпича обаче опитвайсе да го точиш само в една посока иначе има опасност да  не стане на пластове.
Ако го направиш пиши да се похввалиш. Hug

# 37
  • Мнения: 3 394
ле ле,че вкусно
копвам си я таз рецептичка Simple Smile

# 38
  • Мнения: 373
А не разбрах как разделяте кората на 5 блата??? Нали стажа много тънка??? newsm78 Тук продават многолистното тесто на една навита руло кора по 250 гр. Трябва ли да купя 5?

# 39
  • Мнения: 1 153
А не разбрах как разделяте кората на 5 блата??? Нали стажа много тънка??? newsm78 Тук продават многолистното тесто на една навита руло кора по 250 гр. Трябва ли да купя 5?
а това ми беше и следващия въпрос,иначе аз мисля да е пратя рецептата на мама,щотот тя много обича наполеонки Heart EyesБлагодаря ти сега ще я зарадвам  bouquetИ като направи ще я похваля  chef

# 40
  • Мнения: 5 873
Ами в рецептата е дадено 1 кг бутер тесто Белла-т.е.те са 2 кори по 0.5 кг.От всяка кора излизат 2 кори и половина .Половинките пека заедно(това ми е 5-тата кора) и ги ползвам за отгоре.
Незнам winter какво ще каже по въпроса newsm78,аз така действах.И стана чуден "Наполеон" Hug

# 41
  • Мнения: 2 214
А не разбрах как разделяте кората на 5 блата??? Нали стажа много тънка??? newsm78 Тук продават многолистното тесто на една навита руло кора по 250 гр. Трябва ли да купя 5?
Не едно такова руло взимаш то го има от 1 кг и го точиш със съвсем малко брашно в една посока да стане дебелината на дебела хартия около 3-5 милиметра. Разрязваш полученото на 5 равни части, това е.

# 42
  • Мнения: 5 873
Аз ползвах 1 кг тесто от по 2 половин килограмови рула.Пак стана де... Peace

# 43
  • Мнения: 2 214
Ами в рецептата е дадено 1 кг бутер тесто Белла-т.е.те са 2 кори по 0.5 кг.От всяка кора излизат 2 кори и половина .Половинките пека заедно(това ми е 5-тата кора) и ги ползвам за отгоре.
Незнам winter какво ще каже по въпроса newsm78,аз така действах.И стана чуден "Наполеон" Hug
По добре не бих могла да обясня

# 44
  • Мнения: 5 873
Пак направих тортата! LaughingМммммммм(аз се облизвам,ама ме попитай дали ще ям с това НВД...,добре ,че си облизах пръсчето с крема,поне него пробвах,върха е   Crazy)
В момента е в хладилника.Снимчица довечера.
winter   bouquet

# 45
# 46
  • Мнения: 2 214
Просветете ме моля какво е това НВД?

# 47
  • Мнения: 793
Просветете ме моля какво е това НВД?

Ниско въглехидратна диета  Wink

# 48
  • Мнения: 5 873
Просветете ме моля какво е това НВД?
Eх, winter,за НВД ми говориш сега...Кажи, хареса ли ти снимката? newsm78
А моето съпружие,като опита от тортата и каза''Това е чудо!!! '' Wink...Всички си облизаха пръстите Blush.
winter,  благодаря   bouquet

# 49
  • Мнения: 7 430

Събирате четирите блата със крема. Останалия блат го правите на трохи и поръсвате тортата.


Искам да попитам - как ги събирам блатовете newsm78
Ох, изглежда много вкусна, а и като знам как си хапвах по няколко Наполеона в Бг Tired но тук няма кори Белла и ще чакам да се прибера в Бг и тогава да я правя..а може и да опитам с направата на тесто де Wink

# 50
  • Мнения: 5 873

Събирате четирите блата със крема. Останалия блат го правите на трохи и поръсвате тортата...
Искам да попитам - как ги събирам блатовете newsm78
Диде,просто нареждаш -кора-крем,кора,крем...Като стандартна торта. Flutter

# 51
  • Мнения: 9 107
Ванче, ако още веднъж прочета твой пост за тази торта и ще я направя  Twisted Evil

# 52
  • Мнения: 5 873
Ванче, ако още веднъж прочета твой пост за тази торта и ще я направя  Twisted Evil
Пепи,как не си я направила още?
И имаш нещо против моите постове в темата ли? Thinking

# 53
  • Мнения: 9 107
Пепи,как не си я направила още?
И имаш нещо против моите постове в темата ли? Thinking

Ванче, спира ме това, че едното дете не яде Наполеони.
Освен това имаха други *заявки*

А против твоите постове никога-нищо, но с твоя кулинарен опит и  толкова заразително да обясняваш колко е лесен този Наполеон - направо  усещам как му идва времето   bouquet  bouquet

# 54
  • Мнения: 5 873
Ванче, спира ме това, че едното дете не яде Наполеони.
Освен това имаха други *заявки*

А против твоите постове никога-нищо, но с твоя кулинарен опит и  толкова заразително да обясняваш колко е лесен този Наполеон - направо  усещам как му идва времето   bouquet  bouquet
Пепи,оспамихме темата,но благодаря все пак за комплимента.Похвала от теб означава много  bouquet

# 55
моля те, да споеделисх рецептата на тестото за блатовете преди да отркиеш многолистното в бг! тука няма постоянно зареждане на многолистно и ка4еството не е като на "белла", не се надува!мерси!
-------------------
В случай, че няма готово бутер-тесто имам една рецепта с готови кори (точените обикновени) на Наполеон-торта.
ШОКОЛАДОВ НАПОЛЕОН
Продукти:
1 пакет точени кори
100 г. шоколад
1/2 литър прясно мляко
5 жълтъка
120-150 г. захар
4 с. л. брашно
125 г. масло
50 г разтопено масло за намазване
1 капсула ванилия /2 пакетчета на прах/ (бел.моя - една капсула е твърде много - по-скоро 1 максимум две капки, защото е много силна есенцията)
какао за поръсване
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
1. Прясното мляко се сварява.
2. Маслото се нарязва на кубчета.
3. Жълтъците се разбиват със захарта и брашното и постепенно се налива горещото мляко. След това сместа се връща на котлона да кипне, докато се сгъсти, като непрекъснато се разбърква. В края на варенето на крема се слага шоколада и сместа се ароматизира с ванилия. Добавят се кубчетата студено масло. Продължава да се бърка. След като маслото се поеме, кремът се оставя да се охлади, като се покрива с капак или фолио.
4. Три по три корите се поставят в правоъгълна тава, като най-горната кора и на трите пласта се намаслява, общо трябва да станат 9. Разрязват се на ромбчета. Запичат се за 10-15 минути, в предварително загрята фурна на 150С. След това ромбчетата се изваждат и се разделят. Всяка порция се оформя, като се нареждат едно върху друго ромбчета и между пластовете се разпределя крема, най-отгоре крем не се слага, а се поръсва с какао и пудра захар. Преди консумация трябва да се остави в хладилник за 2 часа.

И още една руска рецепта - малко по-нетрадиционен Наполеон (превела съм рецептата от руски).
ТОРТА С БИРА “НАПОЛЕОН”
Тесто:
1/2 чаша бира,
3 чаши брашно,
300 г. маргарин
Крем:
6 яйца
1 литър мляко,
2 чаши захар,
ванилия
мука 2 ст.л.
1 пачка масла.

Маргарина се разтопява, изсипва се пресятото брашно и бирата и се замесва меко тесто. Измесва се добре. Разделя се на 10 части.
Правят се топчета и от тях се разточват съвсем тънки блатове (кори) направо върху хартия за печене.
Изрязват се еднакви форми - кръгли или квадратни (от остатъците се получава минимум още един блат),
Всеки блат се набожда на гъсто с вилица и се изпича в гореща фурна до златисто.
Последните изрезки се изпичат също и се оставят за поръсване.
Охлаждат се.
Приготвяне на крема:
Половината от млякото се слага на огъня. Захарта и яйцата се разбиват до побеляване. Към тях се прибавя брашното (явно пак се разбива до еднородност - бел.моя) и също втората половина от млякото.
Тази смес се изсипва в горещото мляко (първата половина) и се разбърква до сгъстяване.
Охлажда се малко  и се добавя пакетче размекнато масло.

Изпечените предварително и охладени блатове се намазват гъсто с крем.
Изпечените изрезки се настъргват и с тях се посипва тортата отгоре и отстрани.
Оставя се една нощ да поеме крема в хладилник.
-------------------
Искам да предупредя, че и двете рецепти не съм ги пробвала още - просто не ми е останало време, н съм си ги записала прилежно в тефтерите и чакат някой ден (ох, кога ли ...?) да експериментирам.
----------------------------
Колкото до въпроса за видовете Наполеони - от това, което съм чела за тях разбрах, че има два вида - торти и пастички. И едните и другите се правят в кръгли, правоъгълни (квадратни) и триъгълни (като шапката на Наполеон) форми.
Спори се за произхода на рецептите за торта Наполеон - дали е френско (прошепната рецепта от самия Наполеон на ушенцето на една ухажвана от него придворна дама - като е изредил каквото му дойде на ум) или руско творчество (в чест от проонването на Наполеон от нашествието му в Русия).
-----------------------
Дано ви харесат рецептите и ви улеснят ! Laughing
Привет !






# 56
При превода бързах и не съм допревела продуктите за крема на Наполеона с бира.
Да се чете:
мука 2 ст.л. - брашно 2 супени лъжици
1 пачка масла - 1 пакетче масло.

# 57
Само да доложа, невероятна рецепта Simple SmileParty Тортата стана невероятно вкусна, но бързо свърши  (и колкото повече отлежаваше толкова блатовете ставаха по крехки) Crazy а кремчето май ще ми стане любимото  Crazy
Благодаря WINTER за чудесната рецепта  Party Много по-хубава е от Наполеончетата по магазините  Peace

# 58
  • Мнения: 5 873
Ето,още един фен!Бравос!

# 59
  • Мнения: 6 243
Пробвах с кори "Белла", ама бяха соленички. Получи се малко странно. Не го приеха за торта, а за мезе за уискито моите хора.

# 60
  • Мнения: 2 214
Пробвах с кори "Белла", ама бяха соленички. Получи се малко странно. Не го приеха за торта, а за мезе за уискито моите хора.
Нищо не съм писала за  корите newsm78
Писах за бутер тесто Naughty
Всичко друго е торта но не е "Наполеон"

# 61
  • Мнения: 2 214
Само да доложа, невероятна рецепта Simple SmileParty Тортата стана невероятно вкусна, но бързо свърши  (и колкото повече отлежаваше толкова блатовете ставаха по крехки) Crazy а кремчето май ще ми стане любимото  Crazy
Благодаря WINTER за чудесната рецепта  Party Много по-хубава е от Наполеончетата по магазините  Peace
Радвамсе че ви хареса тортата newsm44
Съжелявам че не намерих моята рецепта на тестото.  Blush
Обаче мисля че ще стане каквато и да е рецепта за бутер тесто.
Още веднхж ви пожелавам добър апетит. 

# 62
  • София
  • Мнения: 830
Оооооооооооооо, в събота ще я правя. Само две доуточнения: 1,5 пакетче нишесте от 80 грамовите ли? И какви други бутер теста има, Бела наистина са соленички?

# 63
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ето мързелива рецепта за Наполеон-->http://good-cook.ru/tort/tort_006.shtml
В случай, че някой реши да си пече блатовете Wink

# 64
  • Мнения: 6 243
Пробвах с кори "Белла", ама бяха соленички. Получи се малко странно. Не го приеха за торта, а за мезе за уискито моите хора.
Нищо не съм писала за  корите newsm78
Писах за бутер тесто Naughty
Всичко друго е торта но не е "Наполеон"

Правих го с бутер тесто, естествено. Именно то е солено, за съжаление, и обърква резултата. Накой не е ли виждал бутер тесто, което няма сол, че не ми се точи сега и това.

(точените кори на Белла не са солени, между другото).

# 65
  • София
  • Мнения: 830
Ей вярно ли толкова са солени? Аз сега отивам да пазарувам и ще купувам продуктите за тортата, ако има друго бутер тесто (имам спомен, че съм виждала) ще ви кажа. В крайна сметка ще направя с Бела.
Ще се отчета непременно.

# 66
  • Мнения: 2 214
Пробвах с кори "Белла", ама бяха соленички. Получи се малко странно. Не го приеха за торта, а за мезе за уискито моите хора.
Нищо не съм писала за  корите newsm78
Писах за бутер тесто Naughty
Всичко друго е торта но не е "Наполеон"

Правих го с бутер тесто, естествено. Именно то е солено, за съжаление, и обърква резултата. Накой не е ли виждал бутер тесто, което няма сол, че не ми се точи сега и това.

(точените кори на Белла не са солени, между другото).
newsm78 Такаааааа а при мен защо не бяха солени?
А може пък и бяха аз повече захар вероятно със сложила и може би затова не съм усетила  солта.

# 67
  • Мнения: 244
Пробвах с кори "Белла", ама бяха соленички. Получи се малко странно. Не го приеха за торта, а за мезе за уискито моите хора.

Не зная защо така се е получило, съжалявам. Предполагам, че нещо се е объркало именно с корите, които са били посолени в повечко от производителя. Иначе не ми се е случвало корите от тази марка да са ми солени. С тях правя и много вкусна млечна баница (сладка) и винаги се е получавало без грешка.
Ако все пак решиш да повториш - могат да се ползват и другите марки кори, както и печените такива.
Все пак нали е имало мезе за уискито  Laughing Laughing Laughing
Привет !

# 68
  • София
  • Мнения: 830
Взех кори на друга фирма, пише че има сол, но те във всички теста слагат сол, дано не се усеща. Почвам да пека блатовете Wink

# 69
  • Мнения: 2 214
Взех кори на друга фирма, пише че има сол, но те във всички теста слагат сол, дано не се усеща. Почвам да пека блатовете Wink
Успех и да се похвалиш.

# 70
  • София
  • Мнения: 830
Направих я, много е вкусна, но блатовете са солени. Е тортата е сладка, защото сложиш доста захар, но аз бих предпочела да го няма този солен вкус. Опитах я топла, сега като постои ще стане още по-вкус.
Децатасамо я нападат, ама  Naughty ще чакат.

# 71
  • Мнения: 9 107
Това бутетесто Белла винаги ми е соляло, като правя със сладка плънка и спрях.  Друго не съм виждала по нашите магазини.
А НАполеона ще си направя с мое бутертесто (само не знам кога)
 newsm78 newsm78

# 72
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
И аз реших да се пробвам с дом. тесто по дадения малко по-горе линк.... в някой от близките дни.

# 73
  • Мнения: 201
За всички които си търсят друго бутер тесто, можете да потърсите в Метро - аз лично съм виждала поне още две марки там, мисля че едното беше на Олинеза в зелена опаковка, а за другото не съм сигурна newsm78

# 74
  • София
  • Мнения: 830
Ами това, което аз взех не беше Бела, а ФФ вкус (марка на фантастико). Споко, тортата няма да остане  newsm22 newsm22 newsm22 newsm22 newsm22

# 75
Хммм, явно моето бутер тесто "Белла" е било дефектно  Thinking Вобще не ми солеше  Naughty А аз по принцип не ползвам много сол, да не казвам почти никаква  Laughing веднага бих усетила  Confused
Получи се чудесен сладкиш Flutter За крема използвах кафява захар  Simple Smile И оставих тортата да отлежи в хладилник 12 часа  Crazy И после да не ви разказвам   Crazy

# 76
  • Мнения: 344
И аз я правих с "Бела" и не ми соленееше. Много вкусна торта, едва успях да снимам последното парче.

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1041071

CVETETO3101 дай рецептата за млечната баница моляте, в отделна тема да не разводняваме тази.

# 77
  • Мнения: 2 214
И моето не беше солено newsm78
Да видим дали няма специално подсолено а другото не. Naughty

# 78
16 години "хрантутя" и гледам моя син и за първи път да ме похвали за торта Grinning Mr. Green
Мнооого благодаря за рецептата и аз доживях похвала.  bouquet   Пак ще я правя, няма как!

# 79
  • Мнения: 399
Браво Samata tia! Радвам се за тебе! Пък аз още не съм намерила време да го направя този Наполеон  Embarassed  Вече втори пакет тесто отлежава няколко дни в хладилника и накрая, докато още не се е развалило, го "стропосвам" набързо на банички.
Ти просто ме стимулираш да намеря време за тортата Simple Smile

# 80
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
Любимата ми торта, благодаря за рецептата в скоро време ще опитам да я направя и аз.

# 81
  • Мнения: 2 214
Успех момичета!
И да се похвалите. Peace

# 82
  • Мнения: 2 425
Ето и от мен една прясна   chef

# 83
  • Мнения: 483
Ще пробвам да я направя, звучи достатъчно лесно...че мен никаква ме няма по тестени и десерти  Mr. Green

# 84
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Любимата ми торта, благодаря за рецептата в скоро време ще опитам да я направя и аз.
Мммммм, супер вкусничко звучи!   bouquet

# 85
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
winter -- Чета и се облизвам , навила съм се да я правя , но имам въпрос --- В крема цели яйца ли слагаш или само жълтъците . В крема с брашно винаги съм слагала жълтъци , страх ме е белтъците да не станат на парцали -- ох , ще чакам за уточнението  Grinning

# 86
  • Мнения: 399
winter, рецептата ти е супер. Правя го този наполеон още откакто даде рецептата. Много ти благодаря!   bouquet

Другарче, аз напоследък се изхитрих - не правя оригиналния крем от рецептата, а ползвам крема без варене на д-р Йоткер, но прибавям и малко разбита  сладка сметана. Става много добре, много лесно и бързо. Силно ти препоръчвам да пробваш.
Десерта си заслужава!

# 87
  • Мнения: 4 496
Направо тичам в кухнята!Снимка-довечера!Благодаря за рецептата!

Спам:Kalina 29,още 20 усмивки ли трябва да пуснете в различни теми,за да си увеличите обема на ЛС? Whistling

# 88
  • София
  • Мнения: 3 672
....Другарче, аз напоследък се изхитрих - не правя оригиналния крем от рецептата, а ползвам крема без варене на д-р Йоткер, но прибавям и малко разбита  сладка сметана. Става много добре, много лесно и бързо. Силно ти препоръчвам да пробваш.
Десерта си заслужава!
Ще ми кажеш ли кой крем на д-р Йоткер ползваш,колко сметана и как точно го правиш Praynig Praynig Praynig

Решила съм да я направя тази торта,понеже много обичам Наполеон-ки,но ме притеснява друго-как я режете на парчета,без да я смачкате и да излезе крема?????

# 89
  • Мнения: 4 496
ЕТО Я  моята торта...
Аз си правих листите,затова изглежда по този начин.. Rolling Eyes

# 90
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 226
Благодаря за споделената рецепта   bouquet  bouquet

# 91
  • Мнения: 2 214
Радвамсе че темата е още жива.
Поздрави на всички които са се справили добре Heart Eyes

# 92
  • Мнения: 2 126
Искам да питам нещо.Не разбрах добре това за разделянето на блатовете.Взимам цялото пакетче тесто и разточвам и деля на 5,така ли е?
Откак видях темата немога да спра да мисля за този Наполеон,щях да карам мъжа ми да ходим по нощите да купуваме ама се отказах,ааааа то бива бремнни фантазии ама чак пък глезотене.Обаче утре запретвам ръкави Mr. Green

# 93
  • Мнения: 2 126
Охх извинявам се (то не че някой е видял де),че въпросът ми е бил излишен.Разрових подробно в темата и ми стана ясно това за корите.Днес си имаме хубав повод и следобяд ще я направя тази тортичка,че все ми е в главата Embarassed

# 94
  • Мнения: 2 126
winter -- Чета и се облизвам , навила съм се да я правя , но имам въпрос --- В крема цели яйца ли слагаш или само жълтъците . В крема с брашно винаги съм слагала жълтъци , страх ме е белтъците да не станат на парцали -- ох , ще чакам за уточнението  Grinning
Сега видях питането ти и да кажа аз как правя кремовете.Винаги съм слагала цели яйца и никога не ми е ставал крема на парцали,става си супер така че смело.Даже не ги би я с миксер ами с вилица или обикновен тел Peace

# 95
  • Мнения: 2 126
Да продължа монолога си Mr. Green Grinning..............Та направих я преди малко тази тортичка,естествено нямах време да я чакам да отлежава,опитахме я всички - хареса се.Наистина става лесно и бързо,аз спазих рецептата напълно Peace

# 96
  • под тепетата
  • Мнения: 9 267
Чакай да ти разваля монолога,Дес  Wink
 И аз отдавна съм и хвърлила око на тази торта (много обичам наполеонки). Обаче ме терзае въпроса не се ли получава малко като количество? ( щото у нас всичко трябва да е по много, особено сладкото  Embarassed)

# 97
  • Мнения: 2 126
Да ти кажа според мен може да се раздели поне на 6 нормални,даже леко големички парчета които с малко мъка се изяждат.Струва ми се леко тежичко на мен,ама пък е вкусноооо.Иска ми се някаква рецепта за крем да намеря който да е като на тези купените май "брюле" беше Thinking
А пък ти опитай направи го и следващият път ако е малко ще си направиш с 2 пакета кори и прочие.Но пак казвам,е, незнам колко човека сте в къщи де,но количеството е прилично Wink

# 98
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Тези "Наполеонки" за пръв път ги опитах може би преди около 5 години още преди да навлязат в търговската мрежа.Правеше ги една жена(рускиня)
в махалата и бяха наистина невероятни. Кремът беше страхотен. Peace
Непременно ще ги направя по дадената тук рецепта.  chef

# 99
  • Мнения: 2 724
Тортата е страхотна Peace.
Промених само кремчето, защото нямах ванилов ,а карамелен.
 

# 100
  • Мнения: 4 496
Алекс,страхотно красива е станала!А панделката отгоре е много сладка.Който може-го може! Grinning

# 101
  • Мнения: 2 724
Алекс,страхотно красива е станала!А панделката отгоре е много сладка.Който може-го може! Grinning
Е ,много ти благодаря Hug.
Само забравих да кажа ,че между блатовете сложих орехи , ние много ги обичаме, и отгоре поръсих с пудра захар.

# 102
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Направих тортата за вчерашния празник на детенце и не мога да не я похваля - ВЕЛИКОЛЕПНА е!!! Тестото направих по по-горе дадения линк от мен. Очаквах да се получи най-обикновено по-маслено тесто и много се учудих, че действително се получиха многослойни блатове. Майка ми е живяла 5 г. в Русия и се изуми, че съм направила торта Наполеон. Каза, че по принцип е много трудна торта и в колкото различни семейства я е яла навремето, все различна е била. Даже на 2 пъти се опитвала със съседката й (също не-рускиня) да я приготвят, но не станала. Моята я одобриSimple Smile А не мога да кажа, че ми е отнело много време. Лесна е. Много вкусна торта, просто съм възхитена.
Едит: Забравих да уточня, че за тестото добавих още брашно. Това в случай, че има и други параноици противници на маргарина, дето ще се хванат да си правят блатовете. Впрочем, съвсем елементарни са блатовете, не мислете, че е голяма врътня.

Последна редакция: пт, 09 ное 2007, 11:33 от anomalia

# 103
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Ох, зарибихте ме, само ме притеснява да не стане и моята солена с готовото бутер тесто.  newsm78

# 104
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ох, зарибихте ме, само ме притеснява да не стане и моята солена с готовото бутер тесто.  newsm78
Направи си тестото, много е лесно Wink
Успех   bouquet

# 105
  • Мнения: 2 214
Оле момичета хич не предполагах че ще се задържи темата.
Извинявамсе за невниманието и че не отговорях.
Тортата я правя с купени кори, а последно я правих и с купен крем.
Продават ги готови в Била на пакетчета, става по лек от моя.

# 106
  • Мнения: 1 122
Пуснах търсачката и не видях да има такава рецепта затова искам да я споделя с вас.
  chef
По принцип тестото в Украйна съм си го правила сама, но тук открих прекрасното бутер тесто на различни фирми най често взимам на "Белла" 1 кг.
Разточвам го да станае по тънко, обаче точа го само в една посока и със много малко брашно.
Разрязвам го на пет равни части и по този начин получавам пет блата.
Всяко от тях изпичам във фурната на 220 градуса до като станат готови.
Крем
750 гр мляко да заври разтваряме 200 гр захар, добавяме една капсула ванилия, 150 гр краве масло.
В съдче наливаме 150гр мляко разбиваме 5 яйца добавяме 1.5 пакетче пшеничено нишесте и добре разбиваме тази маса до еднородна смес.
След което тази смес добавяме внимателно разбърквайки във врящата млечна маса и бъркаме до като не съ сгъсти.
Крема трябва да изстине до като може да ви издържа пръста.
Събирате четирите блата със крема. Останалия блат го правите на трохи и поръсвате тортата.
Приятного апетита bowuu
Днес правих, это я ! 

Интересно е.Ще пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт