Рецепти за зимнина

  • 55 879
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
Здравейте мамчета!

Търсих навсякъде рецепта за хубави мариновани чушки, но така и не открих.
Миналата година ядох едни такива, но забравих кой ги беше правил и няма как да питам за рецептата.

Освен това за по-нататък ще ми трябват и други рецепти, например за лютеница, кисели краставички, тиквички, патладжани и пр., та ако имате хубави рецепти, може да ги споделите.

Благодаря ви предварително!

# 1
  • Мнения: 1 403
Аз правя туршия много готина, сладка става и е много лесна. В Плевен я правят и за тва съм я кръстила Плевенска туршия, на който съм я казала ве4е само такава прави  bowuu
На 5 кг камби, моркови, карфиол, кервиз се слага 1 бут. оцет, 100гр. сол, 500гр.захар, 300гр. олио, 20-30 аспирина( аз слагам 25) Вси4ко това го слагаш в голям съд, и престоява 24 часа, като разбъркваш отвреме на време. Аз правя за 15кг продукти и ги слагам в бидон4е. После е удобно и за сипване. Пробвай я много е готина

# 2
  • Мнения: 3 251
Аз ще ти предложа една рецепта за мариновани чушки, която всички в дома обожават.
100 чушки
100 чушки се почистват от семето, измиват се и се изпичат/най-добре в чушкопек-остават твърди/, почистват се от люспите и ако искаш цели /аз лично ги нарязвам на парченца,за да са готови направо за консумация/ се слагат за час-2 в марината.
Маринатата се приготвя от 400 мл. винен оцет+ 300 мл.олио+150 гр.сол+100 гр.захар==> завира на котлона и се оставя да се охлади.Нарязват се 2 връзки на много ситно магданоз и се сипва в маринатата и после се слагат чушките. След престоят им около 2 часа се напълва в бурканчета и се стерилизират 20 мин.

Отделно приготвям и чушки със сирене.
Чушки със сирене
5 кг чушки се почистват, измиват се и се изпичат.Смилат се и към тях се прибавя 2 кг.бяло саламурено сирене/натрошено/.  500 мл олио се загрява и с бъркане се прибавя към чушките и сиренето. Напълват се бурканчета и се стерилизират пак 20 мин.

# 3
  • София
  • Мнения: 9 826
Дорка,а така като е в бидонче туршията колко време може за издържи?Нали за пластмасово бидонче говорим?А къде я държиш? EmbarassedМного въпроси станаха.

# 4
Аз правя туршия много готина, сладка става и е много лесна. В Плевен я правят и за тва съм я кръстила Плевенска туршия, на който съм я казала ве4е само такава прави  bowuu
На 5 кг камби, моркови, карфиол, кервиз се слага 1 бут. оцет, 100гр. сол, 500гр.захар, 300гр. олио, 20-30 аспирина( аз слагам 25) Вси4ко това го слагаш в голям съд, и престоява 24 часа, като разбъркваш отвреме на време. Аз правя за 15кг продукти и ги слагам в бидон4е. После е удобно и за сипване. Пробвай я много е готина

А как я съхраняваш. В смисъл, готова е след 24 часа и после я държиш в бидончето на стайна температура ли? Май се прави есента, като минат жегите? Или може и по-рано...  newsm78

# 5
Аз ще ти предложа една рецепта за мариновани чушки, която всички в дома обожават.
100 чушки
100 чушки се почистват от семето, измиват се и се изпичат/най-добре в чушкопек-остават твърди/, почистват се от люспите и ако искаш цели /аз лично ги нарязвам на парченца,за да са готови направо за консумация/ се слагат за час-2 в марината.
Маринатата се приготвя от 400 мл. винен оцет+ 300 мл.олио+150 гр.сол+100 гр.захар==> завира на котлона и се оставя да се охлади.Нарязват се 2 връзки на много ситно магданоз и се сипва в маринатата и после се слагат чушките. След престоят им около 2 часа се напълва в бурканчета и се стерилизират 20 мин.

Отделно приготвям и чушки със сирене.
Чушки със сирене
5 кг чушки се почистват, измиват се и се изпичат.Смилат се и към тях се прибавя 2 кг.бяло саламурено сирене/натрошено/.  500 мл олио се загрява и с бъркане се прибавя към чушките и сиренето. Напълват се бурканчета и се стерилизират пак 20 мин.

Тези рецепти звучат супер, но на мен ми се искаше да избегна печенето на чушки, че е голяма играчка, а освен това аз ще си печа и затварям в буркани само печени чушки (за салата или за чушки с яйца). Онези маринованите, които бях опитвала, бяха само нарязани и май бяха мариновани сурови, а после само стерилизирани.
Мога обаче да пробвам да накисна сурови чушки в твоята марина и след няколко часа да ги затворя в буркани. Мисля, че така може да се получи.

# 6
  • Мнения: 1 403
Ами да като поевтинеят зелен4уците тогава я слагам, стои ни на балкона в пластмасово бидонче.Сега ве4е нямаме балкон,незнам къде ще я турна  newsm78 сигурно в мазето и ще си ка4вам  Thinking

# 7
  • София
  • Мнения: 10 858
А някой има ли рецепта за еднатуршия, която представлява ред печен патладжан, ред чесън, накълцан, ред магданоз? Направо е фантастична, но изобщо идея нямам каква марината се ползва, помня само, че е доста мазничка /олио явно се слага, но какво друго/?

# 8
А някой има ли рецепта за еднатуршия, която представлява ред печен патладжан, ред чесън, накълцан, ред магданоз? Направо е фантастична, но изобщо идея нямам каква марината се ползва, помня само, че е доста мазничка /олио явно се слага, но какво друго/?

Е-е-е, наистина!
Помня, че навремето майка ми правеше такава трушия. Същата!
Тия дни ще я питам за рецептата, но не се надявам много, защото тя винаги от едно тефтерче гледаше, пък сега не е тука в Бг, та мисля, че няма да може да ми каже...

Но иначе тези патладжани са върхът!

# 9
  • Мнения: 9 095
 Sick Sick аз имам такава, но не е с печен, а с бланширани кръгчета патладжан -  остана ми от миналата година. майка прави такава, защото най-напред много ми хареса, но тя удесети количеството и не можах да си я изям  Laughing Laughing ако те устройва, ще ти пусна рецептата. А е с олио, сол, захар, оцет

# 10
О, супер! Моля те, pep4o, пусни рецептата.   bouquet

# 11
  • София
  • Мнения: 10 858
Да, пусни я, пък ние ще си я направим с печен патладжан Hug Hug Hug Важното е да се знае маринатата каква е!

П.п покрай вас взех да правя и зимнини, а толкова съм се заричала, че такова нещо никога няма да седна да правя... Joy

# 12
  • Мнения: 9 095
Дозата за заливката се мери в буркан 800мл. - оцет 100мл., супена лъжица - пълна сол, 3 с.л. равни захар, 1-на зърна черен пипер, 2-3 бахар, 3-4 л. олио, вода 1 пръст под гърлото на буркана / голямо обяснения  Hug но не сме мерили иначе количествата/. Това количество от 1 буркан е за 2бр. напълнени с продукти.


Иначе продукитте са според наличното количество.

Патладжана е нарязан на кръгчета, дебели по около 1см.
чесън - нарязани избелени скилидки, доста бройки
много магданоз и съвсем малко целина
а в някои буркани има и кабми, също е вкусно с тях.

* Патладжана се бланшира в леко подсолена вода за около 30-40 сек. в кошница или гевгир - по 2 шепи материал наведнъж
* изцежда се.
* започва нареждането в буркан - рехаво, да  не е плътно, т.е. не се притискат.
* ред патладжан,  малко чесън, после магданоз и 1-2 листенца целина и така докато се напълни. Както казах моите буркани половината бяха с камби, така че се включва и ред камби.
* Като се види колко буркана излизат пълни се прави маринатата - /горе писах - за 2 буркана - 1 доза/ - всичко се изсипва да заври, след което с врящия сироп се допълват бурканите, + 1 аспирин на буркан, запечатват се и горещи се обръщат с капачката надолу, като се завиват с някаква дреха да задържат топли.

# 13
П.п покрай вас взех да правя и зимнини, а толкова съм се заричала, че такова нещо никога няма да седна да правя... Joy

Да, ама зимата като се чудя какво да ям (че съм страшна плодо- и зеленчуко-маниачка) и доматите са 3,50, ще правя, не ами и пушек ще се вдига. Да не говорим пък, че на мен зеленчуците сега са ми безплатни, защото татко ги сади!  Wink Sunglasses

# 14
pep4o, равна нямаш!  Hug   bouquet

Имам само два въпроса: аспиринът се разтваря в марината, като си отброила да има по 1 на готов буркан, нали? Или се пуска в буркана най-накрая?  newsm78

И не се ли стерилизират след това? Търпят цяла зима така?

# 15
  • Мнения: 9 095
Аспирина се поставя най-отгоре. Като се обърне буркана и остава отдолу и  се разтапя и поема в продуктите. По 1 бр. на буркан. От топлата марината се загрява уплътнението на капака+аспирина и това го държи цяла зима. Аз като четох и се сетих, че държа в офиса 1 буркан за "всеки случай" ако много прегладнея, ама не съм стигнала още до него. И тъй като слизах и в мазето, като се прибрах, там пък има още 3. И са си с хлътнали капаци де - нищо им няма, макар че вече е лято.

# 16
  • Мнения: 108
ето и моят вариант за патладжани, страхотни стават - миналата година тази рецепта си я копнах от dir-a - (рецептата е на 1jena) - дословно я копирам
Взимат се добре узрели (лъскави) и пресни патладжани. Количеството няма значение. Около 1 патладжан на буркан от лютеница. По големина се подбират такива, че като се нареже на кръгове - кръгът да се вмества именно в тези буркани от лютеница.
Махат се дръжките на патладжаните и се измиват добре. Кората не се обелва.
Режат се на шайби с дебелина около 1 см. Всяко шайба се посолява и се нареждат в цедка. Аз използвам за по-удобно пластмасовите щайгички. Престояват така една нощ да се отцедят добре.
Сутринта в дълбока тенджера се нареждат плътно шайбите, но се оставя разстояние до ръба на тенджерата. И се започва заливане- чаша вода, чаша оцет (но в никакъв случай да не е ябълков, а обикновен винен - червен или бял), пак вода и пак оцет и така да останат поне три пръста до ръба на тенджерата.
Слагат се на котлона на 4 да заврат, а после се превключва на 2 или 1. От момента на зивирането се варят около 10-12 минути. Махат се от огъня и врялата саламура се изхвърля.
В буркани от лютеница на дъното се слага магданоз и нарязан чесън. 1-2 кръгчета патладжан. Намазва се с олио. Пак магданоз и чесън. И така се реди до край. Остава се около 1 пръст разстояние началото на гърлото на буркана, където се сипва олио (да се предотврати достъпа на въздух). Добре се затваря със стари капачки, но все пак здрави. Готово е за консумация след 2-3 седмици.
Хубава туршийка е. Важното е да не се преварят патладжаните.
От самата кора, поради това, че не са обелени, често се оцветяват в червено.
Тогава може да си поиграете с приятелите дошли ви на гости и опитващи тази вкуснотия на играта "Познай какво си хапваш?". Най-често у нас са ни отговаряли, че това е специална риба, специалитет от калмари и т.н.

# 17
Здравей, pedagog!

Не разбрах дали се стерилизират самите буркани най-накрая.

А също и не видях никъде да се слага сол и захар...  newsm78

# 18
  • Мнения: 120
Мариновани чушки /много добра/

4кг. камби или чушки, които са по-дебелички /надявам се, че ме разбирате/ Wink
магданоз
чесън /по желание/

За маринатата

500гр. оцет
300гр. олио
300гр. захар /звучи много , но не е/
3 с.л. с връх сол

Маринатата се слага да заври в по- голяма тенджера . Чушките предварително се почистват, дръжките им се отрязват ниско, а острата им част се срязва на кръст с нож / за да може да влезе вътре маринатата/.  Когато маринатата заври се пускат чушките да поврат по 5 мин.-колкото да я поемат и да променят цвета си. Не трябва да се пркалява с варенето им в маринатата защото после стават само на люспи. Готовите чушки се поставят в суха тава, и така докато свършат всички чушки. Когато изтинат се нареждат в буркани като между тя се слага матданоз и малко чесън, ама наистина малко, защото после накъртва. Запечатаните буркани се стерилизират за 30 мин., а най добре 40мин.
Много си я харесваме тази туршия, и който я е опитвал веднага ми е искал рецептата.
 

# 19
Супер, благодаря ти, AVIGEA!
Точно такава рецепта ми трябваше.   bouquet

# 20
  • София
  • Мнения: 10 858
Благодаря ви много Авигеа и Пепчо!!! Hug
Копвам си рецептите и ще ги правя!
  bouquet

# 21
  • Мнения: 108
Здравей, pedagog!

Не разбрах дали се стерилизират самите буркани най-накрая.

А също и не видях никъде да се слага сол и захар...  newsm78

Извинявай, че чак сега ти отговарям, но бях за няколко дена с колегите на планина.
Значи да дообесня - след като се нарежат патладжаните на шайби- дебели около 1 см, всяка шайба се посолява със сол и осолените патладжанени шайби се слагат в цедка или гевгир да им се махне горчилката.
Иначе когато се нареждат в буркани патладжаните не се слага сол и захар - те достатъчно са поели от солта (нали престояват в сол, заради горчивината).
Не се стерилизирват,  нали им се слага олио най-отгоре за да няма достъп на въздух.
Опитай с малко количество патладжани за проба. Ще ти хареса тая туршийка.

Общи условия

Активация на акаунт