Коледно

  • 69 450
  • 349
  •   1
Отговори
  • Мнения: 652
Мами! Както е тръгнало иде време за празнуване. Ще ми се тази гозина да направим у дома по-специални коледни вкуснотийки. Дайте рецепти за Коледни курабии, краваи, хлябове - каквото има!
Благодаря!

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 786
И аз се присъединявам към горното, но имам и една молба - да се приготвя лесно... Майсторица съм, но нямам време и нерви да си играя много-много  newsm64

# 2
  • Мнения: 645
Необходими продукти
за около 30 броя
250 г брашно, 350 г пудра захар, 1 яйце, 1 чаена лъжичка канела, 150 г масло, 2 супени лъжици сок от лимон, различни оцветители за готварски цели, пъстри и златни захарни топчета

Начин на приготовление
Брашното се пресява на работната плоскостр издълбава се кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се сипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парченца и се нарежда по краищата.
Всичко се накълцва с голям нож, след което се омесва бързо на гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника.
Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително но 180 градуса. Тестото се омесва още веднъж кратко, разточва се върлху леко набрашнена плоскост на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се фигурки с формички и се нареждат в тавата. Пекат се около 10 минути, изваждат се и се оставят да изстинат върху скара за сладкиши.
Лимоновият сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се на порции и се оцветява различните оцветители. С помощта на шприц сладките се укракяват фигурално. Накрая сe декорират със захарните топчета.
Време за приготовление: около 50 минути


# 3
  • Мнения: 645
Основна рецепта за 40 меденки
Продукти за медено тесто:
600 г мед, 250 г захар, 250 г небелени бадеми или други ядки, 100 г захаросани портокалови кори, 100 г захаросани лимонови кори, настъргана кора на един лимон, 15 г мляна канела, 7 г смлян карамфил, 1 щипка млян кардамон, 625 г брашно, 3 супени лъжици ликьор от череши, 1 чаена лъжичка сода

Начин на приготовление
1.Медът се сипва в тенджерка и се затопля с бъркане до 60 градуса, но не се оставя да заври. Захарта се разбърква в сгорещения мед. Пчелният мед е много ароматен.
2.Бадемите или другите ядки се накълцват на едро. Захаросаните портокалови и лимонови кори се нарязват на малки кубчета. Така накълцаните и нарязани добавки се смесват заедно с настърганата кора от лимон, канелата, карамфила и кардамона. Заливат се със затоплената медена маса и се разбъркват добре. Сместа се оставя да се охлади малко. Отгоре се пресява брашното, замесва се разтворената в ликьора от череши сода. Вместо сода може да се използва бакпулвер или амонячна сода.
3.Тестото се оставя да втаса през нощта, покрито. След това се разстила върху застлана с хартия за печени тава на пласт, дебел ? - 1 см, или, ако тестото е по-твърдо, се разточва кора и направо се изрязват фигурките. Оставя се да се охлади няколко часа.
4.Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се пече на средната шина 12 - 15 минути. Още горещо се нарязва на ромбчета. По желание се намазва с лимонова или шоколадова глазура. Украсява се с обелени ядки.

Полезна информация
Съвет: Това ароматно тесто е много подходящо за меденки или фигурки. За да може ароматът да се почувства най-пълно и сладките да стана приятно меки, трябва да се приготвят три седмици предварително.

 

# 4
  • Мнения: 645
Коледни орехови звездички



ПРОДУКТИ:
3 белтъка
250 гр пудра захар
1 с.л. канела
350 г ситно смлени бадеми
1 ч.л. лимонов сок


ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете белтъците и лимоновия сок в суха купа и с миксер развийте на твърда пяна. Като продължавате да разбивате постепенно добавяйте пудрата захар. Отделете 3 с.л. от сместа. В останалата добавете канелата и смлените бадеми и много добре разбъркайте. Загънете тестото с домакинско фолио и сложете за 30 мин в хладилник. Загрейте фурната до 130 градуса. Постелете тавата с хартия за печене или пергаментова хартия. Върху посипана с брашно повърхност разточете тестото на пласт с дебелина 1 см. С малка формичка , оваляна в брашно изрежете звездички и ги сложете в тавата. Отгоре с четка намажете сладките с отделените 3 лъжици яйчна смес. Печете 15 мин, след това намалете температурата до 100 г и печете още 20 мин.


 немски коледен кекс


ПРОДУКТИ:

150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л сол

Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар



ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне. Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти. Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио. Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото

# 5
  • Мнения: 645
Дрезденски коледен кейк с бадеми



ПРОДУКТИ:

2 кг брашно
100 г масло
100 г настъргана мас
800 г маргарин
500 г сладки бадеми
80 г горчиви бадеми
100 г захаросани плодове
кората от 1 лимон
350 г захар
500 мл прясно мляко
150 г мая
2 с.л. (20 г) сол
щипка индийско орехче

За намазване:
400 г масло
125 г захар
125 г пудра захар
1 прах ванилия


ПРИГОТВЯНЕ:
Захаросаните плодове се нарязват ситно, изчистените бадеми се смилат, лимоновата кора се настъргва. Всички продукти се слагат вечерта преди изпичането в топло помещение. На следващия ден брашното се пресява, прави се "кладенче", в което се изсипва маята, разбъркана в част от леко затопленото мляко. Приготвя се тесто. Което се оставя да втаса. Другите продукти се размесват добре с останалото брашно и остатъка от млякото. Прибавя се забърканата мая и се меси, докато тестото престане да лепне. Всичко се разбърква добре. За да не избие мазнината, тестото не се слага близо до печката. Оставя се най-малко 2 часа да втасва. Отмерват се парчета тесто по 500 г — 1.5 кг и всяко се обработва още веднъж. След това се оформят на по-дълги парчета, врязват се по дължина 1 см дълбоко или с дръжката на бъркалката странично по дължина се изтегля дълбока бразда. По-малката част от тестото се прехвърля върху по-голямата. Кейковете се пекат при малко по-висока температура от средната около час. След това се намазват с масло, посипват се със захар, още веднъж се намазват с масло и отгоре се поръсват с пудра захар. В тестото за коледен кейк не се слагат яйца, те го изсушават. При прекалено много захар кейкът бързо прегаря и се разлива нашироко. Маслото и маргаринът не бива да се разтопяват, а само да се оставят на топло. Коледният кейк трябва да е отлежал най-малко една седмица преди празника.

Сладки за коледното дърво



ПРОДУКТИ:

4 бр. яйца
1/4 ч.ч. (50 г) захар
1 прах ванилия
брашно
масло


ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват само в една посока на движение със захарта. Прибавя се ванилията и толкова брашно, че да се образува гъсто тесто. То се разточва с дебелина 5 мм. С помощта на чаша или форма се изрязват различни фигурки. Нареждат се в тава, намазана с масло. Пекат се в умерена фурна до приятно кафяв цвят. Докато са още топли се промушват с игла и дебел вълнен конец и се закачат на елхата.


Торта Коледна звезда



ПРОДУКТИ:

150 г захар
5 бр. яйца
3 с.л. (30 мл) вода
200 г бадеми
50 г какао
3 ч.л. (15 г) нескафе
25 г нишесте или брашно

За пълнежа:
200 г конфитюр от ягоди
4 с.л. (40 мл) ром

За крема:
250 г масло
100 г пудра захар
3 бр. яйца
150 г течен шоколад
4 с.л. (40 мл) ром


ПРИГОТВЯНЕ:
На блата: Жълтъците се разделят от белтъците. Разбиват се на крем със 100 г захар и водата. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се прибавят към жълтъците. Смесват се бадемите, какаото, кафето и нишестето и също се прибавят към жълтъците. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намаслена тефлонова кексова форма и се пече около 45 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна. Блатът се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине. След това се изрязва във формата на 8 лъчева звезда и в хоризонтал се нарязва на 3 отделни блата.
На пълнежа: Конфитюрът се разбърква с рома и с получената смес се пълни звездата.
На крема: Размекнатото масло се разбива с пудрата захар. Прибавят се яйцата, течния шоколад и рома. Всичко това се разбива добре и с едната част от крема се намазва тортата отстрани, а с останалата част с шприц с кръгъл отвор се правят ленти отгоре върху звездата. Украсява се по желание.

# 6
  • Мнения: 645
Кокосови сладки

ПРОДУКТИ:
1 3/4 ч.ч. захар
5 1/4 ч.ч. кокосови стърготини
7 белтъка
щипка сол
2 с.л. краве масло, разтопено
1 ч.л. бадемова есенция
1 ч.л. ванилова есенция ( или 2 ванилии)
10 г млечен шоколад
1 ч.л. разтопено краве масло или олио

 
ПРИГОТВЯНЕ:
В голяма купа с ръце смесете захарта, кокосовите стърготини, белтъците, солта, разтопеното масло и есенциите и добре омесете. Сложете в хладилник минимум за 1 час.
Постелете с хартия за печене или пергамент тавата. Намажете ръцете си с олио, вземете една 1 с.л. от сместа и я оформете като триъгълна пирамидка. Разполагайте сладките на около 2 см разстояние една от друга.
Печете при 180 градуса до леко златисто за около 15 мин. Вадете сладките от тавата след като изстинат напълно.
Разтопете шоколадът и 1 ч.л. краве масло на водна баня, като разбърквате внимателно. След това потопете около 1 см от върховете на пирамидките в разтопения шоколад.

# 7
  • Мнения: 645
КАРАМЕЛИЗИРАН СЛАДКИШ
ПРОДУКТИ:
1 компот от ананаси, 4 яйца, 250 г пудра захар,
150 г краве масло, 250 г брашно, 1 чаша бял ром,
1 лимон, 1 пакетче суха мая за хляб
за карамела: 125 г пудра захар

Ананасите от компота се изваждат и се отцеждат. Захарта за карамела се разтопява в тенджерка с 4 супени лъжици вода. Вари се, докато стане светъл карамел и се изсипва в тавичка за торта с диаметър 23 см. Тавичката се накланя на всички страни, за да може карамелът да облее цялото дъно и вътрешните стени. За да не се стегне карамелът по-рано, необходимо е тавичката да бъде затоплена предварително. Преди да е изстинал карамелът, на дъното се слагат 5 парчета от ананас. Останалите парчета се разбиват с миксер. Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя разтопеното масло. Разбърква се добре и се слагат пресятото през гъсто сито брашно, половината от рома, сокът от лимона, маята за хляб и пюрето от ананаси. Всичко се разбива заедно, докато се получи еднородна смес. Изсипва се в тавичката и се пече в предварително загрята фурна 40-45 мин на 180 °С. Проверява се дали е опечено, като се пробожда с игла за плетене. Ако иглата излезе суха, сладкишът е опечен. Изважда се и се оставя да изстине, преди да се извади от тавичката. Залива се със сока от компота или с останалия ром. Сервира се студен


НОВОГОДИШНИ КРАВАЙЧЕТА
ПРОДУКТИ:
500 г брашно, 150 мл хладка вода, 5 г сол, сусам

В пресятото два пъти брашно се прави кладенче в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода - докато се получи тесто. Омесва се добре и от сместа се оформят кравайчета с форма на виенска кифла, поръсват се със сусам и се пекат в силна фурна.

ОРЕХОВИ ЦЕЛУВКИ
Продукти:
Белтъците на 3 яйца, орехови ядки 300 г,
пудра захар 300 г, сокът на 1 лимон.

Белтъците се разбиват 10 минути със захарта и лимоновия сок, след което се прибавят добре смлените орехови ядки. От сместа с лъжичка се оформят целувки върху леко намазана с масло тава. След това се пекат в слаба фурна до порозовяване.

# 8
  • Мнения: 645
Коледни пръчици


Продукти  
130 гр  брашно тип 500
130 гр  захар
100 гр  стафиди
100 гр  шоколад
2 бр.  яйца
100 гр  бадеми
1/2 пак.  бакпулвер
1/4 пак.  канела на прах
3 пак.  ванилия
10 ч.л.  кокосови стърготини
100 гр  шоколад течен
 

Приготвяне

1.Разбийте яйцата на пяна с 1 супена лъжица топла вода
2.Добавете захарта, ванилията и канелата и бъркайте всичко, докато се получи крем
3.Изсипете брашното и бакпулверa и разбийте тестото добре
4.Накрая сипете и размесете едро смлените бадемите, предварително накиснатите стафиди и настъргания шоколад
5.Разстелете тестото в намазнена тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 12-15 минути
6.Когато стане готово, го нарежете на парченца и го оставете да изстине
7.Потопете всяко парченце в разтопения шоколад и поръсете с кокосови стърготини


Коледен календар


Продукти  
375 гр  брашно тип 500
70 гр  захар
180 гр  мед
2 бр.  яйчен жълтък
1/2 пак.  бакпулвер
1/3 пак.  канела на прах
1 пак.  ванилия
 

Приготвяне

1.Затоплете меда и захарта, докато захарта се разтопи
2.Разбъркайте брашното, бакпулверa, солта, канелата и ванилията с 6-8 супени лъжици вода
3.Прибавете меда със захарта и омесете тесто
4.Разточете го на кора с дебелина около половин сантиметър
5.С помощта на шаблон изрежете елха, която разделете на 24 части
6.Поставете я върху намазнена тава
7.Отгоре я намажете с разбит жълтък
8.Печете в предварително загрята фурна (200 градуса) около 10-15 минути
9.Украсете със захарна и шоколадова глазура.

# 9
  • Мнения: 5 241
ТИКВЕНИК
ПРОДУКТИ:
1 пакет фини кори, 1 кг тиква, 1 ч.ч. захар, 100 г изпечени орехи, канела, 1 ч.ч. олио
ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквата се настъргва на ренде и се поръсва със захарта, начуканите орехи и някоко щипки канела. Всяка кора се полива с лъжица олио и равномерно се разпределя плънката от тиква. Корите се навиват на руло. Нареждат се в тава, намазана с олио, поливат се отгоре с малко олио. Пече се на умерена фурна. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Коледни орехови звездички
ПРОДУКТИ:
3 белтъка
250 гр пудра захар
1 с.л. канела
350 г ситно смлени бадеми
1 ч.л. лимонов сок
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете белтъците и лимоновия сок в суха купа и с миксер развийте на твърда пяна. Като продължавате да разбивате постепенно добавяйте пудрата захар. Отделете 3 с.л. от сместа. В останалата добавете канелата и смлените бадеми и много добре разбъркайте. Загънете тестото с домакинско фолио и сложете за 30 мин в хладилник. Загрейте фурната до 130 градуса. Постелете тавата с хартия за печене или пергаментова хартия. Върху посипана с брашно повърхност разточете тестото на пласт с дебелина 1 см. С малка формичка , оваляна в брашно изрежете звездички и ги сложете в тавата. Отгоре с четка намажете сладките с отделените 3 лъжици яйчна смес. Печете 15 мин, след това намалете температурата до 100 г и печете още 20 мин.

Традиционен немски коледен кекс(Щолен)
ПРОДУКТИ:
150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л сол
Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне. Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти. Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио. Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото.

Дрезденски коледен кейк с бадеми
ПРОДУКТИ:
2 кг брашно
100 г масло
100 г настъргана мас
800 г маргарин
500 г сладки бадеми
80 г горчиви бадеми
100 г захаросани плодове
кората от 1 лимон
350 г захар
500 мл прясно мляко
150 г мая
2 с.л. (20 г) сол
щипка индийско орехче
За намазване:
400 г масло
125 г захар
125 г пудра захар
1 прах ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Захаросаните плодове се нарязват ситно, изчистените бадеми се смилат, лимоновата кора се настъргва. Всички продукти се слагат вечерта преди изпичането в топло помещение. На следващия ден брашното се пресява, прави се "кладенче", в което се изсипва маята, разбъркана в част от леко затопленото мляко. Приготвя се тесто. Което се оставя да втаса. Другите продукти се размесват добре с останалото брашно и остатъка от млякото. Прибавя се забърканата мая и се меси, докато тестото престане да лепне. Всичко се разбърква добре. За да не избие мазнината, тестото не се слага близо до печката. Оставя се най-малко 2 часа да втасва. Отмерват се парчета тесто по 500 г — 1.5 кг и всяко се обработва още веднъж. След това се оформят на по-дълги парчета, врязват се по дължина 1 см дълбоко или с дръжката на бъркалката странично по дължина се изтегля дълбока бразда. По-малката част от тестото се прехвърля върху по-голямата. Кейковете се пекат при малко по-висока температура от средната около час. След това се намазват с масло, посипват се със захар, още веднъж се намазват с масло и отгоре се поръсват с пудра захар. В тестото за коледен кейк не се слагат яйца, те го изсушават. При прекалено много захар кейкът бързо прегаря и се разлива нашироко. Маслото и маргаринът не бива да се разтопяват, а само да се оставят на топло. Коледният кейк трябва да е отлежал най-малко една седмица преди празника.


Дрезденски коледен кейк със стафиди
ПРОДУКТИ:
2 кг брашно
100 г масло
100 г настъргана мас
800 г маргарин
850 г стафиди
150 г сладки бадеми
65 г горчиви бадеми
100 г захаросани плодове
кората от 1 лимон
325 г захар
500 мл прясно мляко
150 г мая
2 с.л. (20 г) сол
щипка индийско орехче
За намазване:
400 г масло
125 г захар
125 г пудра захар
1 прах ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Захаросаните плодове се нарязват ситно, изчистените бадеми се смилат, лимоновата кора се настъргва. Всички продукти се слагат вечерта преди изпичането в топло помещение. На следващия ден брашното се пресява, прави се "кладенче", в което се изсипва маята, разбъркана в част от леко затопленото мляко. Приготвя се тесто. Което се оставя да втаса. Другите продукти се размесват добре с останалото брашно и остатъка от млякото. Прибавя се забърканата мая и се меси, докато тестото престане да лепне. Всичко се разбърква добре. За да не избие мазнината, тестото не се слага близо до печката. Оставя се най-малко 2 часа да втасва. Отмерват се парчета тесто по 500 г — 1.5 кг и всяко се обработва още веднъж. След това се оформят на по-дълги парчета, врязват се по дължина 1 см дълбоко или с дръжката на бъркалката странично по дължина се изтегля дълбока бразда. По-малката част от тестото се прехвърля върху по-голямата. Кейковете се пекат при малко по-висока температура от средната около час. След това се намазват с масло, посипват се със захар, още веднъж се намазват с масло и отгоре се поръсват с пудра захар. В тестото за коледен кейк не се слагат яйца, те го изсушават. При прекалено много захар кейкът бързо прегаря и се разлива нашироко. Маслото и маргаринът не бива да се разтопяват, а само да се оставят на топло. Коледният кейк трябва да е отлежал най-малко една седмица преди празника.

Сладки за коледното дърво
ПРОДУКТИ:
4 бр. яйца
1/4 ч.ч. (50 г) захар
1 прах ванилия
брашно
масло
ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват само в една посока на движение със захарта. Прибавя се ванилията и толкова брашно, че да се образува гъсто тесто. То се разточва с дебелина 5 мм. С помощта на чаша или форма се изрязват различни фигурки. Нареждат се в тава, намазана с масло. Пекат се в умерена фурна до приятно кафяв цвят. Докато са още топли се промушват с игла и дебел вълнен конец и се закачат на елхата.

 Торта Коледна звезда
ПРОДУКТИ:
150 г захар
5 бр. яйца
3 с.л. (30 мл) вода
200 г бадеми
50 г какао
3 ч.л. (15 г) нескафе
25 г нишесте или брашно
За пълнежа:
200 г конфитюр от ягоди
4 с.л. (40 мл) ром
За крема:
250 г масло
100 г пудра захар
3 бр. яйца
150 г течен шоколад
4 с.л. (40 мл) ром
ПРИГОТВЯНЕ:
На блата: Жълтъците се разделят от белтъците. Разбиват се на крем със 100 г захар и водата. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се прибавят към жълтъците. Смесват се бадемите, какаото, кафето и нишестето и също се прибавят към жълтъците. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намаслена тефлонова кексова форма и се пече около 45 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна. Блатът се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине. След това се изрязва във формата на 8 лъчева звезда и в хоризонтал се нарязва на 3 отделни блата.
На пълнежа: Конфитюрът се разбърква с рома и с получената смес се пълни звездата.
На крема: Размекнатото масло се разбива с пудрата захар. Прибавят се яйцата, течния шоколад и рома. Всичко това се разбива добре и с едната част от крема се намазва тортата отстрани, а с останалата част с шприц с кръгъл отвор се правят ленти отгоре върху звездата. Украсява се по желание.

 
Коледна капама
ПРОДУКТИ:
1 бр. пиле
500 г телешко месо
500 г свинско месо
300 г кайма
300 г пушени гърди
200 г наденица
1 бр. кисела зелка
100 г ориз
1 ч.ч. (200 мл) олио
2-3 глави лук
черен пипер
червен пипер
чубрица
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
За пилето се приготвя плънка от половината ориз - задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, слага се пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата и нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и се слага в умерена фурна да се пече.

Коледарски топки
ПРОДУКТИ:
500 г свински дроб
500 г тлъсто свинско месо
1 глава (50 г) кромид лук
2 с.л. (20 г) масло
1 бр. було (кърпа)
10 зърна черен пипер
1 стрък чубрица
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Дробът се скълцва на дребно и към него се прибавят нарязаното месо, ситно нарязаният лук и подправките. Сместа се посолява, разбърква се добре и се слага на топки по около 200 г в булото. Така приготвеното ястие се слага в тава, намазана с маслото, и се пече във фурна, като се покрива с хартия, за да не прегори.

Коледна пита
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
3 бр. яйца
750 г кисело мляко
1/4 ч.ч. (50 мл) олио
20 г мая
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
сол
захар
1 бр. жълтък
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се след това с 1 жълтък и се пече.

# 10
# 11
  • Мнения: 1 399
Нещо супер лесно:

           ВКУСНА УКРАСА - "СНЕЖЕН ЧОВЕК"

       От 250 гр.изкиснато сирене, 1 пакетче крема сирене, 1/2 пакетче масло (може и сметана), се прави тесто. От него се оформят две топки: малка за глава, голяма - за тяло. За копчета се поставят зърна от черен пипер. За очи - също, а може и царевични зърна, за нос - морков, а от половин глава лук се прави шапката.Стрък праз или целина заместват метлата.

                  САЛАТА "ЕЛХОВИ ТОПКИ"

     Сваряват се твърдо 5 яйца. Обелват се и се нарязват на две части по ширина. Изваждат се жълтъците, които са основният продукт на плънката. Връхчетата на белтъците се отрязват. така белтъците се изправят и се поставят в салатиера, върху големи листа от салата. За да се получи празничност и красота, плънката трябва да е разнообразна по цвят. Това може да се постигне като се направят различни плънки
              Червена плънка:
 Единия жълтък се смесва с 2 с.л.доматено пюре, 1 с.л.майонеза, 1 - 2 капки лимонов сок, сол и черен пипер на вкус

              Лилава плънка:
 1 жълтък, 1 с.л.крема сирене, обелени и смачкани 4-5 маслини

              Зелена плънка
 1 жълтък, 2 с.л.накълцан на дребно магданоз, щипка чубрица и копър, лим.сок и сол на вкус

            Жълта плънка
 1 жълтък, 1 с.л.сварени царевични зърна, 1 с.л.настърган морков, чубрица, сол на вкус и 1 с.л.настъргана кисела ябълка

  С тези плънки се пълнят 10-те белтъчни "чашки"  и се нареждат върху зелена салата          
 
               
                      КАРАМЕЛИЗИРАНО ГРОЗДЕ

  Използват се по-едри зърна червено грозде. След като се измият, се подсушават. Приготвя се карамелизирана захар от една част захар и малко ром. Гроздето се набучва на клечки за зъби и се овалва в карамела, като веднага след това се потапя в студена вода.

# 12
  • Мнения: 7 831
Това е рецепта на свекървата (гъркиня  Grinning ) на сестра ми. Не съм правила сладките, но съм ги яла. Супер са ! Тази година и аз ще ги правя .

НОВОГОДИШНИ КУРАБИЙКИ

1ч.ч.масло
1/2ч.ч.пудра захар
1жълтък
1с.л.коняк
3ч.ч.брашно
1бакпулвер(1ч.л.)
125гр.бадеми(обелени)
1/2кг пудра захар (за поръсване)

Разбиваме маслото с миксер до побеляване,добавяме бавно пудрата захар,жълтъка и коняка.Бакпулвера се смесва с брашното и се прибавя към маслената смес.Слагат се и бадемите(накълцани).Тестото се замесва и ако е необходимо се добавя още брашно.Оформят се топчета с големината на орех.Притискат се леко,да станат дискчета и отгоре се слага цял бадем.Поставят се в намаслена тава.Пекат се на умерена фурна за 25мин.
Съдът в който ще се поставят се поръсва с част от пудрата захар,отгоре редим готовите курабии(докато са още топли) и поръсваме с останалата захар.
P.S. Пудрата захар НЕ трябва да се замества с обикновена захар.Бадемите НЕ трябва да са печени предварително.За по-лесно обелване на суровите бадеми, варим вода в джезве махаме я от котлона и изсипваме вътре бадемите, покриваме съдът за няколко минути,след това люспите се отстраняват много лесно.Коняка може да се замести САМО с бренди.В Гърция под умерена фурна имат предвид около 200градуса.

# 13
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Цитат на: Ellypr
Това е рецепта на свекървата (гъркиня  Grinning ) на сестра ми. Не съм правила сладките, но съм ги яла. Супер са ! Тази година и аз ще ги правя .

НОВОГОДИШНИ КУРАБИЙКИ

1ч.ч.масло
1/2ч.ч.пудра захар
1жълтък
1с.л.коняк
3ч.ч.брашно
1бакпулвер(1ч.л.)
125гр.бадеми(обелени)
1/2кг пудра захар (за поръсване)

Разбиваме маслото с миксер до побеляване,добавяме бавно пудрата захар,жълтъка и коняка.Бакпулвера се смесва с брашното и се прибавя към маслената смес.Слагат се и бадемите(накълцани).Тестото се замесва и ако е необходимо се добавя още брашно.Оформят се топчета с големината на орех.Притискат се леко,да станат дискчета и отгоре се слага цял бадем.Поставят се в намаслена тава.Пекат се на умерена фурна за 25мин.
Съдът в който ще се поставят се поръсва с част от пудрата захар,отгоре редим готовите курабии(докато са още топли) и поръсваме с останалата захар.
P.S. Пудрата захар НЕ трябва да се замества с обикновена захар.Бадемите НЕ трябва да са печени предварително.За по-лесно обелване на суровите бадеми, варим вода в джезве махаме я от котлона и изсипваме вътре бадемите, покриваме съдът за няколко минути,след това люспите се отстраняват много лесно.Коняка може да се замести САМО с бренди.В Гърция под умерена фурна имат предвид около 200градуса.


Браво на теб, тези сладки и аз много ги обичам, ама не знаех точната рецепта. Между другото като ти се отдаде удобен случай можеш да попиташ пак за едни гръцки сладки незнам дали бяха точно коледни , пък и в момента няма как да питам - идеята им беше, че се замесват с портокалов сок и са тип - колкото повече престояват - толкова по-меки и вкусни стават. Аз като един запален гръкофил много ги харесвам, ама гръцката ми компания никаква я няма вече и ми е сложно запитването Laughing

# 14
  • Варна
  • Мнения: 6 848
Бижу, ще те затрудни ли да кажеш за рецептите които си дала каква е трайността на вкуснотиите? След колко и до колко време могат да се консумират и как се съхраняват междувременно? Че у дома обикновено всичко се изяжда в рамките на часове, а пишете, че някои от нещата ги приготвяте предварително ...

Общи условия

Активация на акаунт