Да готвим с удоволствие

  • 31 508
  • 51
  •   1
Отговори
  • Мнения: 521
Пълнени тиквички

За 4 порции тиквички (4 тиквички):
Тиквичките се обелват, разрязват се на две по дължина и се варят леко до омекване, да не се сварят напълно, само леко да се размекнат. Изваждат се от водата и се издълбава вътрешността с лъжица. В купа се разбират две яйца, слага се около 200 гр. натрошено сирене, настъргва се на дребно кашкавал и се нарязва копър. Към сместта се добавя издълбаната вътрешност на тиквичките, нарязана на дребно. Всичко се обърква добре, осолява се на вкус и се пълнят тиквичките. Пекат се около 15 минути на силна фурна до запичане на плънката.

Добър апетит, дано ви харесат


# 1
  • Мнения: 521
Кралски скариди с чесън

Измиват се скаридите, леко се сваряват, колкото да се бланшират. Нарязват се две скилитки чесън и дръжки от магданоз и се пържат заедно със скаридите в не много мазнина на тефлонов тиган.

# 2
  • Мнения: 521
Солени охлювчета

1 кофичка кис. мляко
250 гр. разтопено масло
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер
150 -200 гр кашкавал
150 гр. натрошено сирене
600 - 700 гр брашно (колкото поеме) за меко тесто

Замесва се меко тесто от продуктите. Какшавала се настъргва и се замесва в тестото, сиренето се надробява и също се замесва в тестото. Оставя се малко да си почине, 10-15 минути. Разточва се на кора, около половин сантиметър, навива се на руло и се нарязва малко по диагонално, така че в единия край да са по-тънки а в другия по-дебели. Редят се в тава, подмазана, отгоре се намазват с яйце и се поръсват с мак или сусам. Пекат се на загрята фурна, 10 мин. на 220 градуса, слле това още десетина на 170 до порозовяване. Да ви е сладко, стават много сполучливи.



Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 11:49 от tracy_t

# 3
  • Мнения: 521
Печени донъти

1 яйце
80 гр. разтопено масло
1 ч.ч. кис. мляко
1 ванилия
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно (непълни)
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер

Разбива се яйцето с маслото за около 2-3 минути. Добавя се кис. мляко, след това захарта и след това брашното, предварително смесено със содата и бакпулвера, като не преставаме да бъркаме и всички продукти слагаме постепенно (да не изсипем наведнъж съставките). След като се получи хомогенна смес, изсипваме в торба с дупчица или шприц и се пълнят формичките (предварително намазнени със студено масло). Формичките се пълнят най-много до половината (защото бухва тестото много и ако се препълнят се закрива дупката). Пекат се на 200 градуса за около 10-12 минути. Излязоха ми този път 24 донъти и всички станаха с дупка (предния път бях сипала повече смес във формичките и малко някои се бяха позатворили).
Да ви е сладко  newsm51

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 00:53 от tracy_t

# 4
  • Мнения: 521
Шоколадови мечета


100 гр разтопен шоколад
1 ч.ч захар
200 гр. масло
1 ванилия
4 яйца
2ч.ч. брашно
1 ч.ч. кис. мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода

Шоколада, маслото и захарта се разтапят и се оставя леко да поизстине, добавят се две яйца, добре разбити и ванилията. В друга купа се смесват брашното, бакпулвера и содата, добавя се кис. мляко и другите две яйца, разбърква се добре и се добавя шоколадовата смес. Доразбърква се добре и се изсипва във формичките. Ставам много крехки и пухкави  Love
Дано ви харесат

# 5
  • Мнения: 521
Дански триъгълничета

Тестото:
65 гр. масло
65 гр. пудра захар
1 ванилия
1 яйце
150 гр. брашно

Пълнеж:
50-60 гр. сладко от праскови или кайсии
125 гр. масло
75 гр. захар
1 ванилия
50 гр. едро смлени орехи
50 гр. едро смлени лешници
100 гр. едро смлени бадеми

Приготовление:
Всички продукти за тестото се смесват добре,тестото се слага се в хартия за печене и се оставя в хладилника за 30 мин.
В тавичка слагаме хартия за печене и изсипваме тестото като разстиламе по цялата повърхност. Намазваме със сладкото.
Маслото разтапяме на котлона, добавяме захарта и ванилията. Добавяме 4 с.л. вода и оставяме да заври. Добавяме ядките, объркваме и изсипваме консистенцията върху блата.
Печем 20 минути на предварително загрята на 180 градса фурна.
След като извадиме, нарязваме на триъгълничета докато е още топло (но не вряло). След това може да се потопят в шоколадова глазура по желание

Да ви е сладко



# 6
  • Мнения: 521
Боровинков пай

За тестото:
1 1/2 ч.чаша брашно
1 ч.ч. разтопено масло
1/3 ч.ч. студена вода

Пълнежа:
3 ч.ч. боровинки
7 с.л. царевично брашно
3 с.л. вода
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. канела
2/3 ч.ч. захар

За топинга:
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. меко масло (неразтопено)

За крема към пая:
1 литър прясно мляко
4 яйца
5 с.л. захар
1 пак. ванилия
1 с.л. брашно

Размесва се брашното с маслото. Полива се с водата и се меси тесто. Равномерно се разточва с дебелина 40 мм и се слага на дъното на тавичка и по стените.

Измиват се боровинките. Смесват се сухите продукти (захар, брашно и канела). Прибавя се лим. сок и водата и се разбърква. Това се добавя към боровинките и се разбърква отново. Получената смес се изсипва в тестото.

Размесва се бравното, маслото и захарта (да стане на трохи) и се поръсва върху пая. Пече се на 190 градуса около час.

За крема: Млякото се загрява, снема се от котлона малко преди да заври. Прибавя се ванилията. Разбиват се яйцата, брашното и захарта до получаване на еднородна смес. В голяма тенджера се завира вода. На водна баня се смесват млякото и получената яйчна смес и се бърка до сгъстяване.

# 7
  • Мнения: 521
Мидички със сирене

1 кофичка кис. мляко
250 гр. разтопено масло
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер
150 -200 гр кашкавал
600 - 700 гр брашно (колкото поеме) за меко тесто
сирене + яйце за плънката
Замесва се меко тесто от продуктите. Какшавала се настъргва и се замесва в тестото. оставя се малко да си почине, 10-15 минути. През това време се пригитвя плънката от разбито яйце със намачкано сирене. Рвжат се кръгчета, слага се малко от плънката и се затварят (прегъват се на две). Редят се в тава, подмазана, отгоре се намазват с яйце и се поръсват с мак или сусам. Пекат се на загрята фурна, 10 мин. на 220 градуса, слле това още десетина на 170 до порозовяване. Да ви е сладко, стават много сполучливи.

# 8
  • Мнения: 521
Гевречета

100 мл. топла вода
150 мл. топло прясномляко
25 гр. жива мая
1 ч.л. сол
200 гр. захар
70 мл. олио
600 - 700 гр. брашно (за меко еластично тесто)

За намазване:
2 с.л. мед азтворен в 1 с.л. вода
сусам

Маята се разтваря във водата, заедно със солта и 1 л. захар. В прясното мляко се разтваря захарта. В брашното се прави кладенче и се изсипва млякото , олиото и разтворената мая. Омесва се еластично тесто и се оставя около час  на топло да втаса (аз ги сложих да втасват във фурната, на 50 градуса пусната, втасаха много добре, на стайна температура нещо много бавно втасват). Разделя се на 10 - 12 топчета (зависи колко големи искаш гевреците). С намазани в олио ръце се "точат" - издължават се, оформят се като пръчки (около 30 - 40 см). Двата края се съединяват и се дооформя да не си личи съединението. Нареждат се в подмазана тава и се оставят да втасат (да увеличат двойно обема си). намазват се с меда и се поръсват със сусам. Пекат се на 220 градуса до порозовяване.



Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 21:13 от tracy_t

# 9
  • Мнения: 521
Медено пиле

1 пиле (или 4 копанчета, 4 плешли, 4 крилца)
4 голееееми глави лук (или 8 малки)
джинджифил
червен пипер
черен пишер
мед

Трябват пилешки крилца и бутчета (аз слагам крилцата, бутчетата и плешките от две пилета, но съм слагала и бяло месо). Идеята е да има кожичка за да се зачерви и препече. Та:
Взимаме пилето, отрязваме крилцата, копанчетата, плешките и ако слагаме и пържолките се нарязват по-малки (примерно на две се разрязва едната пилешка гърда). Нарязва се лука на полумесеци, да полрие около два пръста тавата, осолява хубаво. Нареждат се отгоре парчетата пиле, поръсва се с джинджифил (повечко се слага) малко червен пипер и малко сол. След това обилно се залива с мед. Добавя се вода, колкото да покрие лука, без да покрива месото, но да не е малко за да има и за медено сосче.
Пече се покрито с фолио, като малко преди да е готово пилето се маха фолиото, добавя се още малко мед и се пече открито, за да хване пилето коричка. Аз лично обръщам пиленцето и от двете страни да се опече (като махна фолиото), става разкошно.

# 10
  • Мнения: 521
Моите спагети Карбонара

1/2 пакет спагети
2 глави лук (не много големи)
300 гр. бекон
200 гр. гъби
маслини
2 сварени яйца
50 гр. топено сирене
1 сметана (250 гр.)
кашкавал

Сваряват се спагетите.
В тефлонов тиган се запържва лука до златисто, добавя се бекона и се оставя да омекне и да си пусне мазнината. Гъбите се сваряват отделно. Нарязват се на дребно и се добавят в тигана, оствя се още няколко минути да се пържи. През това време се нарязват маслините и сварените яйца. Добавят се към бекона и се разбърква. Добавя се топеното сирене. Накрая се добавя сметаната, намалява се котлона и се оставя още 5 мин. да се сгъсти.
Сипват се спагети, добавя се от соса и се настъргва кашкавал. Вкуснооооо!

# 11
  • Мнения: 521
Пилешки руладини

4 пилешки пържоли
4 кисели краставички
2 сварени яйца
4 парчета салам
кашкавал

2 големи глави лук
200 гр. гъби

За маринатата:
горчица
прясно мляко
сол
чубрица
соев сос

Пилешките пържолки се начукват да станат тънички, осоляват се, слага се малко чубрица, соев сос и гирчица и се заливат с прясно мляко да се покрият. Оставят се за няколко часа да се мариноват. След като са мариновани са готови за печена. Взима се всяка пържола поотделно, разстила се, върху нея се слага парче салам, парче кашкавал, филийка варено яйце и няколко лентички кис. краставичка. Завива се пържолката на рулце и се забучва с клечка за зъби. В тавичка се нарязва на колекца лука и на филийки гъбите, нареждат се на дъното и върху тях се нареждат руладините, Пекат се в тава, покрита с фолио. В тавичката се налива маринатата от пържолите. Малко преди да е добре опечено месото се разрежда малко майонеза с вода, глага се по една лъжица върху всяка руладинка и се настъргва малко кашкавал.Пече се още десетина минути до зачервяване.
Сервира се с печени картофки и френски дресинг, може и кетчуп.
Да ви е сладко



# 12
  • Мнения: 521
Пиле с пармезан

Продукти:

3 броя пилешко филе
зехтин
пряснп мляко
соев сос
40 г настърган Пармезан
100 г галета
4 с л зехтин
4 с л краве масло
250 г Моцарела
сол смлян черен пипер

ДОМАТЕН СОС

400 г нарязани консервирани домати
3 с л зехтин
шепа пресен босилек
2 скилидки чесън
2 с л захар

Начи на приготвяне:
Доматения сос се приготвя по следния начин:
В малка тенджера се поставят доматите, зехтинът, пресованият чесън, накълцаният босилек и захарта. Довежда се до кипване и се похлупва. Огънят се намалява и сосът се оставя да къкри 30 минути.

Пилето се осолява добре, добавя се малко соев сос и зехтин и се  маринова с прясното мляко за няколко часа (аз го оставих една нощ да се маринова).
Фурната предварително се загрява на 200 С. След като е мариновано пилето, филенцата се овалват в галета. В тиган с дебело дъно се разтопява на среден огън кравето масло и се прибавя зехтинът. Всяко филе се запържва от двете страни до златиста коричка. Прехвърлят се върху кухненското руло, за да се отцедят от излишната мазнина. Половин чаша от доматения сос се излива в огнеупорна тава. Отгоре се нареждат запържените пилешки филета. Заливат се с останалия доматен сос. Поръсват се с настъргания Пармезан и се нарежда Моцарелата на филийки. Пече се около 10-15 минути.



Дано да ви хареса, става много крехко и сочно.

# 13
  • Мнения: 521
Тriple berry cheesecake (Чийзкейк с ягоди, малини и къпини)

За блата:
240 гр. обикновени бисквити (2 ч.ч.)
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. несолено масло, разтопено, охладено

За пълнежа:
500 гр. крем сирене
1 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. течна ванилия
4 яйца (на стайна температура)

За глазура:
1 желатин
3 с.л. захар
1 ч.ч. ягоди, нарязани
1 ч.ч. малини
1 ч.ч. къпини (може и по-малко)

Загрейте фурната на 200 градуса.
Натрошете много на дребно бисквитите, може със миксер, прибавете разтопеното, вече леко охладено масло и захарта и разбъркайте добре, докато започне да лепне. Разстелете на дъното на тавичка с диаметър 22 см и пресирайте добре. Печете 10 минути и оставете да се охлади.

За пълнежа: в купа разбъркайте с помощта на миксер сиренето крема със захарта, лимоновия сок и ванилията, бъркайте докато се получи хомогенна смес. Прибавяйте едно по едно яйцата като след всяко разбивате добре сместа. Изсипете получената смес въхру вече изстиналата основа. Печете на средна фурна докато крайщата се запекат, а средата остане леко мека и се тресе при разклащане на тавичката (около 1 час).

За глазурата. Разтворете желето със захарта в 1/2 л. вода (или колкото е написано на пакетчето желе). След като е готово, прибавете плодовете и оставете в хладилника за около 10 минути да се охлади, но да не се желира. Малко преди да е желирано излейте върху вече охладения кейк и отново оставете в хладилника за поне 3 часа да се желира добре.

Сервирайте на не много гладни хора, за да не го изядат всичкия. Кейка е за подслаждане, не за наяждане  Mr. Green Да ви е сладко




# 14
  • Мнения: 521
Ванилково-орехови рохлички

Орехово тесто:
400 гр. брашно
150 гр. орехи
50 гр. пудра захар
2 пак. ванилия
280 гр. меко масло
щипка сол
пудра захар и ванилия за овалване

Смесете брашното, пудрата захар и орехите. Прибавете нарязаното на кубчета меко масло, щипка сол и замесете твърдо тесто. Завийте тестото във фолио и сложете в хладилника.
Загрейте фурната на 160 градуса. В дълбок съд смесете пудрата захар и ванилията. отрежете парче от тестото, останалото върнете в хладилника. Разточете тестото на 1.5 см и с формичка изрязвайте рохличетата. Нареждайте в тава с хартия за печене. Така постъпете и с останалото тесто. Печете около 15 минути. Още топлите рохлички овалваме в захарта.
Това е традиционна чешка коледна рецепта , много лесна и вкусна  Hug

# 15
  • Мнения: 521
Воси Хнизда (или Кошери, на български)

Рецептата е по чешко списание:

За тестото:

240 г смлени бишкоти
135 г масло
230 гр. пудра захар
100 м. прясно мляко
50 мл. ром
4 с.л какао
1 ванилия

За крема:

500 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
2 яйца
1 с.л. брашно
1 ванилия

За основа - малки кръгли бисквити без дупка

Приготовление:

Продуктите за тестото се смесват до образуване на гъста смес, не трябва да е течна. От нея се взима с ръка или с лъжица и се пълни формичката. Формичката трябва да е добре поръсена с кокос.С пръст издълбайте дупка в сместа и сложете от крема за да се запълни. Запушете с бисквитката и обърнете, така че готовото кошерче да стои на бисквитата.

За крема. Затоплете млякото, без да кипва. Добавете към него ванилията и оставете да се охлади. Разбийте яйцата със захарта и башното. На водна баня смесете млякото с яйчната смес и бъркайте до сгъстяване.

Да ви е сладко!


Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 18:36 от tracy_t

# 16
  • Мнения: 521
Орехови кошнички с крем и черешка

За тестото:
500 гр. брашно
250 гр. масло
100 гр. пудра захар
1 яйце
1 пак. ванилия
кора от 1 лимон
100 гр. натурален шоколад
20 черешки

За пълнежа:
50 мл. мляко
50 гр. масло
100 гр. захар
100 гр. смлени орехи
3 с.л. ром

В купа разбъркайте мекото масло със захарта и яйцето. Прибавете брашното и ванилията, след това добавете лимоновата кора. Загрейте фурната на 150 градуса, намажете формичките с масло и ги напълнете с тесто. Притиснете добре по стените, да стане с дебелина 4 мм и печете 15 мин. до позлатяване. Оставете да се охладят във формичките и внимателно извадете.
В малка купичка сварете млякото с маслото и захарта. Длед около 10 минути варене, прибавете орехите и рома и поварете още малко. Оставете да се охлади и напълнете кошничките, настържете отгоре шоколад и прибавете черешка.
Добър апетит

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 16:13 от tracy_t

# 17
  • Мнения: 521
Коледни сладки

300 гр. масло
400 гр. брашно
160 гр. пудра захар
120 гр. смлени орехи
35 гр. какао

Мекото масло, брашното, захарта и какаото омесваме на тесто и увиваме с фолио, слагаме в хладилника за един час.
Загряваме фурната на 190 градуса. Изваждаме тестото от хладилника и оставяме за 10 мин. да омекне. От тестото откъсвайте парченца колкото орех и хубаво притиснете във вече намазаните формички, да стане равномерен слой. Наредете формичките в тава и печете около 10 минути, след изваждането оставете да се охладят за 10 минути и извадете от дормичките. Може да ги поръсите с пудра захар


Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 18:22 от tracy_t

# 18
  • Мнения: 521
Сладки подкови

210 гр. брашно
70 гр. пудра захар
1 ванилия
140 гр. масло
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
настъргана лимонова кора
2 с.л. ром (може и без него, но той придава много приятен аромат)

Пресяваме брашното, прибавяме захарта, ванилията, объркваме добре, добавяме жълтъците, маслото, лимона и най - накрая рома.
Омесваме добре тестото, завиваме във фолио и слагаме в хладилника най - малко за 2 часа.
Изваждаме от хладилника, оставяме леко да се размекне и със шприц правиме подковите, печем на умерена фурна до порозовяване. След като са изпечени потапяме двата края в шоколад и в кокос и оставяме да се охладят. След като престоят няколко дена стават още по-крехки и вкусни!

# 19
  • Мнения: 521
Тварохови колачи (колачи с извара)
 
Продукти:
500 гр. брашно
80 гр. пудра захар
30 гр. мая
2 жълтъка
250 мл. пр. мляко
100 гр. масло или олио
щипка сол

Пълнеж:
500 гр. извара
2 жълтъка или 1 яйце
60-80  гр. пудра захар
1 ванилия
3 с.л. стафиди
лим. сок на вкус

Тестото: В 100 мл. хладно мляко разтваряме маята, добавяме с.л. захар а с.л. брашно и разбиваме на каша. Завиваме с кърпа и оставяме 10 мин. да втаса. Пресяваме брашното и добавяме втасалата смес, останалата захар и яйцето, което предварително разбиваме в останалото мляко и разтопеното масло. Обработваме тестото, поръсваме го с брашно и завиваме с кърпа в съд, оставяме го да втаса на 25-30 градуса температура. По време на втасването на няколко пъти премесваме тестото. След като е добре втасало, оформяме плоски кръгчета с големина 20 гр., нареждаме в тава и оставяме още веднъж да втаса (10 до 30 мин. в зависимост от големината на топчетата. Слагаме в средата пълнежа и намазваме с масло или жълтък преди да сложим да се пече. Печем на 180-200 градуса около 10-15 мин., след което намаляваме фурната и печем до готовост.

Пълнежа: Смесваме изварата с жълтъците (яйцето), захарта и ванилията, добавяме измитите стафиди и добавяме на вкус лим. сок.

По желание може да се направи различен пълнеж, например ябълки с орехи, сладко, мак и други.



 

# 20
  • Мнения: 521
Пай с малини и извара

За основата:
300 гр. брашно
100 гр. пудра захар
200 гр. масло
1 яйце
1 с.л. прясно мляко

За плънката:
200 гр. извара
1 жълтък
30  гр. пудра захар
1 ванилия
100-150 гр. малини

За топинга
50 гр. брашно
50 гр. захар
20 гр. масло

Приготовление:
Продуктите за тестото се размесват добре, така че да се получи съвсем леко лепнещо тесто. Прави се на топка и се слага в хладилника да се стегне. През това време се забърква сместа за пълнежа. Изварата се смесва с жълтъка, ванилията и захарта. След като престои около 30-40 мин. тестото в хладилника, се вади и се разточва (ако не става за точене се слага в съда, в който ще се пече и с ръка или нещо плоско се разстила равномерно. Намазва се с изварената смес, отгоре се разстилат малините и се поръсва с топинга (за топинга се смесват продуктите и се прави на трохи). Пече се около час на умерена фурна (170-180 градуса).
След като изстине се поръсва с пудра захар
Става много вкусен  Heart Eyes

# 21
  • Мнения: 521
Ореховки

5 белтъка
200 гр. пудра захар
200 гр. орехи
1 с.л. (препълнена) брашно
1 ч.л. лим. сок

Белтъците се разбиват на сняг с миксер. Постепенно се прибавя захарта до хомогенна смес. Добавя се брашното и лим. сок и съвсем малко още се бърка с миксера. Добавят се и орехите и се доразбърква на ръка. Слагат се на хартия за печене през растояние, изсипва се с лъжичка на малки купчинки
Пече се на 180 градуса за около 10 минути

# 22
  • Мнения: 521
Кремче с маскарпоне

Продукти:
250 гр. маскарпоне
100 мл. сметана
50 мл. бейлис
4 жълтъка
1/2 ч.ч. пудра захар
кубчета шоколад
какао за отгоре
шоколад за отгоре

Разбиват се жълтъците с пудрата захар, отделно се разбива сметаната на пухкав сняг, прибавя се към жълтъчената смес. Леко се добавя маскарпонето и съвсем за кратко се разбива с миксера (маскарпонето не обича дълго разбиване). Накрая се добавя бейлиса и шоколадовите парченца и се разбърква до хомогенна смес.
Сложих и малко от тези детските бишкотки като го сипвах в чашките.
Поръсва се с какао и се слага шоколад на стърготинки, ако имате може да сложите и шоколадови топчета.

Да ви е сладкоооо   bouquet

# 23
  • Мнения: 521
Ябълкова фантазия

Продукти:
4 големи ябълки
200 гр. едро смляни или накълцани орехи
50 гр. натрошени бисквити
250 гр. многолистно тесто

Приготовление:
Ябълките се настъргват на едро ренде. Смесват се с натрошените орехи и бисквитите и се оставят на страна за около 5 -10 мин. През това време се разточва тестото на правоъгълник. изсипва се ябълковата смес и се завива на руло. Пече се на 180 градуса до почервеняване.

# 24
  • Мнения: 521
Пушено филе в многолистно тесто

Продукти:
600-700 гр. пушено свинско филе
200 гр. гъби
1 голяма глава лук
50 гр. царевица
100 гр. кашкавал
250 гр. многолистно тесто
подправки - чубрица, червен пипер, сол, олио

Приготовление:
Гъбите и лука се нарязват на дребни кубчета.
Запържват се в олиото, подправят се с подправките.
Тестото се разточва на правоъгълник, разстила се сместа с гъбките, след това се слага царевицата и кашкавала на кубета, пушеното филе се разрязва на две (ако е малко се слага цяло) и се завива в тестото. Пече се на умерена фурна около 30-35 мин. Сервира се с червено вино, картофено пюре и/или салатка или зеленчуци.

# 25
  • Мнения: 521
Меденки любимки


Продукти:
2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 каф. чаша мед
1 ч.л. хл. сода
брашно, колкото поеме

Замесва се твърдо тесто. Прави се на формички и се пече в подмазана тавичка на умерена фурна до порозовяване

# 26
  • Мнения: 521
Пилешки дробчета по селски

Продукти:

500 гр. пилешки дробчета
3 моркова
2 големи глави лук
1 чеврена чушка
50 мл. червено вино
чубрица
сол
джинджифил

Лука и чушката се нарязват на едро, морковите се разрязват на две и се режат на полукръгчета.
Запържват се в малко мазнина около 5-7 минути, след това се прибавят дробчетата (измити), овкусява се с подправките, запържват се за около 5 минути, долива се около 50 мл. вино (може бяло, може и червено), долива се още малко водичка и се захлюбва. Намалява се котлона и се оставя да къкри поне 40 мин. на бавен огън. Сервира се с картофено пюре или печени картофи.
Вкусно и лесно Simple Smile

# 27
  • Мнения: 521
Пица Калцоне

За 8 броя:
20 гр. мая
1 яйце
250 гр. кисело мляко
70 гр.масло
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. захар (препълнена)
1 ч.л. сол (равна)
1 ч.л. оцет
брашно колкото поеме (600 гр приблизително)

За плънката:
луканков салам/пиле
царевица
варено яйце
кашкавал
кис. краставички
маслини
кетчуп
(всичко е по желание)

Маята се разтваря в прясното мляко и захарта и се оставя за малко да втаса.
В брашното се прави кладенче и се изсипват продуктите. Замесва се тестото и се завива с кърпа да втаса. След като втаса (около 30-40 мин.) се разточва на кора около 0,7 см и се режат кръгове. Пиците се гарнират и кръга се прегъва на две. С вилица се притискат добре краищата. Отгоре се поръсва с кашкавал и магданоз. Пече се на 200 градуса до готовост (около 20 мин).
Стават многомекички и крехки

 

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 23:16 от tracy_t

# 28
  • Мнения: 521
Пуешки пържолки в сметанов сос с гъби

Продукти:

пуешки пържоли
300 гр. гъби
2 глави лук
300 мл сметана
масло за пържене
магданоз

Марината:
горчица
кетчуп
2 с.л. кисело мляко
соев сос
сол
чубрица
джинджифил
соев сос
бяло вино

Приготвяне:Пържолите мариноваме в горепосочените продукти и ги оставяме в маринатата едно денонощие. След като са мариновани, ги пържим в маслото от двете страни на не много силен огън, понеже са по-жилавки, да не изгорят, а вътре да останат сурови. Изваждаме ги и ги оставяме на топло. Лука го нарязваме на ситно и го запържваме в същата мазнина, добавяме нарязаните на ивици гъби и магданоза и продължаваме да задушаваме. Добавяме сметаната и варим соса, докато се сгъсти. Изсипваме соса върху пържолите и оставяме да се задушат за кратко. Сервираме с нудле или ориз.
Пържолките стават много крехки, а сосчето е просто мечта  Peace

# 29
  • Мнения: 521
Сметаново пиле

Продукти:
650 гр. пилешко филе
2-3 глави лук
1 голяма червена пиперка
2-3 моркова
200 гр. гъби
300 мл. сметана
сол
сминдух
подправка за пиле
соев сос
лим.сок
1 ч.л. горчица

Начин на приготвяне:
Запържва се лука. Прибавят се нарязаните на кубчета моркови. След това се прибавя пиперката, нарязана също на кубчета (след като се задушат морковите). Запържват се гъбите отделно и се добавят към зеленчуците. Отделно се запържва месото, овкусено с подправките (запържва се до готовост). Към него се прибавят вече задушените зеленчуци. След като е добре смесено, се изключва котлона и се прибавя сметаната. Оставя се малко да поеме добре.
Става бързо и е много вкусно (любимото ястие на мъжа ми)

# 30
  • Мнения: 521
Шарен ориз

Продукти
200 гр. ориз
пилешко месо
шпеков салам
царевица
грах
лук
морков
гъби
кашкавал
варено яйце

Запържват се лука, моркова и гъбите (в съвсем малко мазнина), прибавя се шпековия салам на кубчета и се оставя за около 10 минути да се запържат добре. Добавя се ориза да се запържи (за да не се разкашка) и пилешкото месце. След като е добре запържен се прехвърля в тавичка, слага се бульона от пилето, изсипва се ориза, добавят се царевицата, граха, нарязаното на кубчета яйце и кубчетата кашкавал. Нарязва се малко магданоз и се подправя на сол. Пече се до готовост.
Пропорциите на продуктите са по желание, вкус и наличност.
Добър апетит   bouquet

# 31
  • Мнения: 521
Палачинка със спанак

За палачинките:
2 яйца
300 гр. брашно
200 гр. прясно мляко
1 ч. л. сода

За плънката
300 гр. спанак
100 гр. бекон
2 сварени яйца
кашкавал
магданоз
100 гр. сирене крема
25 гр. топено сирене

Спанака леко се сварява, към него се прибавя топеното сирене, сиренето крема, сол и магданоза.
Палачинките се разстилат, намазват се със спаначената смес, слага се едно парче бекон, нарязано сварено яйце и се настъргва кашкавал. Завиват се на ролце и се завиват във домакинско фолио. Оставят се за около 2 часа в хладилника.
Реже се на филийки и се забучват с клечки за по - лесно консумиране.
Ефектно предястие, лесно и много вкусно  Heart Eyes

# 32
  • Мнения: 521
Моите шоколадови топчета

200 гр. бисквити
100 гр. орехи
2 яйца
500 мл. прясно мляко
1 с.л. брашно
1 ванилия
4 с.л. захар
100 гр. шоколад
20 гр. масло

Млякото сваряваме. Добавяме захарта да се разтопи. В малка купичка се разбиват двете яйца, брашното и ванилията. На водна баня се слага млякото и в него на тънка струйка се добавя яйчната смес. Бърка се до сгъстяване. Оставя се леко да изстине. Добавя се растопения шоколад с маслото.
Бисквитите се натрошават на дребно и се разбъркват в крема. Ако ви се вижда редичка сместа, добавете още малко бисквити. Оформят се топчета и се овалват в орехорите ядки. Оставят се в хладилника да се стегнат.
По желание може да се добавят ядки и вътре в шоколадовите топчета.



# 33
  • Мнения: 521
Торта Фантазия

За блатовете:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио (или малко повече разтопено масло)
1 ч.л. сода бикарбонат (пълна)
3 с.л. какао
1.ч.ч смлени орехи
1 ванилия

За крема:
150 гр. сметана
250 гр. шоколадова сметана
1 кутийка кондензирано мляко (сварено)
1 -2 банана
100 гр. шоколад
50 гр. масло

Приготовление:
Содата се шупва в киселото мляко. Сухите продукти се смесват и се разбъркват. Добавя се млякото и разтопеното масло и се обърква до хомогенна смес. Добавят се орехите и се пече на 180 гр. около 20 - 25 мин. Изважда се и се оставя да изстине. След това с конец се разрязва на две. Сметаните се разбиват поотделно, в бялата сметана се изсипва карамела (свареното кондензирано мляко) и се разбърква добре. Намазва се блата, нарежда се нарязания на колелца банан и отгоре се намазва с шоколадовата сметана. Слага се втория блат и се залива с разтопения шоколад. Поръсва се за украса и се украсява с ягоди например (пожелание и фантазия).





# 34
  • Мнения: 521
Спагети Болонезе

Продукти:
1 пакет спагети
500 гр. гъби
връзка пресен лук (ако нямате пресен 2 глави лук)
500 гр. кайма
чубрица
пресен магданоз
500 гр доматено пюре
кашкавал

Гъбите се запържват предварително отделно в малко масло. Оставят се на страна. В същия тиган се запържва лука, прибавя се каймата, чубрица, сол, черен пипер и пресен магданоз. Оставят се да се дозапържат добре. Добавят се гъбите и се налива доматеното пюре. Ако ви се вижда гъст соса, може да добавите малко водичка. Оставя се да къкри на слаб огън 15 минути. Сваряват се спагетите. В чиния се сипват спагетите, отгоре соса и се най - отгоре се настъргва кашкавал. Стават много бързо и много вкусни

# 35
  • Мнения: 521
Гуакамоле

1 авокадо
3 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
сок от половин лимон
зехтин
сол

Авокадото се обелва и нарязва на дребно. Лука се нарязва на дребно, също така и магданоза. Смесват се с авокадото и се намачква добре. Може да се ползва блендер, може и хаванче. Прибавя се сока от лимона, сол по желание и се добавя малко зехтин. Оставя се за около 30 мин. в хладилника.

# 36
  • Мнения: 521
Мексиканско

500 гр. пилешки гърди
200 гр. червен боб от консерва
200 гр. царевица (може замразена, може и от консерва)
200 гр. червена печена чушка
соев сос
магданоз

Пилешкото месо се овкусява със соевия сос и солта и се запържва. Когато порозовее се добавя боба, цаверицата и нарязаните на двебно червени чушки. Оставя се на бавен огън 10-15 мин. Сервира се с тортили и сос гуакамоле   bouquet

# 37
  • Мнения: 521
Дребни сладки

Продукти:
210 гр. брашно
70 гр. пудра захар
1 ванилия
140гр. масло
2 жълтъка
1 с.л. лим. сок
кора от лимон

Към брашното прибавяме захарта и ванилията и разбъркваме добре.
Добавяме маслото, лимона и лим. кора и оформяме добре тестото.
Завиваме го в домакинско фолио и го оставяме в хладилника да поне 2 часа.
След като престои, изваждаме и разточваме на кора около 1 см.
Нарязваме на формички и печем около 15 мин. на средна фурна. Слепваме с мармалад по желание.



# 38
  • Мнения: 521
Агнес

Ето едно бързо сладкишче без набухватели.
Продукти:
2 ч.ч. брашно (непълни)
4 яйца
200 гр. масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1/2 ч.ч. смлени орехи

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с 1 ч.ч. пудра захар до побеляване. Прибавя се брашното и разбитите на сняг белтъци. Добавя се ванилията и смлените орехи.
Пече се на 180 градуса около 25 мин. до суха клечка.
Жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. пудра захар. Отделя се 1/4 от сместа и към нея се прибаря 1 с.л. какао. Докато е още топъл сладкиша се залива с бялата смес и се доукрасява с шоколадовата жълтъчна смес. Оставя се да изстине

# 39
  • Мнения: 521
Рейнбоу пудинг

1 л.прясно мляко
5 с.л. захар
5 жълтъка
1 ванилия
2 с.л. брашно
1 с.л. какао
малини
боровинки
авокадо
банан

Млякото се сварява със захарта. Жълтъците се разбиват със брашното и ванилията. На водна баня се слага млякото и към него се прибавя жълтъчната смес. Като се сгъсти добре се маха от котлона. Разделя се на 6 части ( в купички). Едната се оставя ванилова, в другата се слага 1 с.л. какао, в третата се изсипва сокчето от малините (аз прибавих и малко малини и пасирах), в четвъртата прибавил малко сок от боровинките. В петата пасирах авокадо, а в шестата пасирах банана. Оставих ги малко да се стегнат и след това започнах да си ги шаря, сипвах с лъжицата. След като са готови, оставете в хладилника да се стегнат.
П.П. Аз използвах замразени малини и боровинки и при размразяването се отдели сокче, с което оцветих ваниловото кремче (после пасирах плодовете и ги добавих към кремчето).
Трябва да се слага по малко повече кремче на слоеве, за да не се смесват прекалено много различните аромати.

 

# 40
  • Мнения: 521
Карамелен кекс

Необходими продукти

4 бр. яйца
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
1 ванилия

За глазурата:

1/З ч.ч. захар
100 мл прясно мляко
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Карамелена смес: половината от захарта се карамелизира докато стане златиста. Веднага се добавя 100 мл прясно мляко и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят двете разбити яйца, половината от брашното, половината бакпулвер. Разбива се добре с миксер.
Ванилова смес: Другите две яйца се разбиват с останалата захар, 100 мл мляко, брашно, бакпулвер и ванилия.
Глазура: 1/3 ч.ч. захар се карамелизира. Прибавят се 100 мл мляко, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
В кексова форма се изсипват първо карамелената смес върху нея ваниловата. Кексът се пече на 170 С на най-долна решетка. След охлаждане се полива с глазурата.



Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:17 от tracy_t

# 41
  • Мнения: 521
Пиле с ананас

За почитателите на сладката солена кухня, една лесна и много вкусна рецепта.
Продукти:
600 гр. пилешки гърди
1 кутия ананас (400 гр.)
2 глави лук
1 с.л. мед
100 гр. кашкавал
соев сос
зехтин
нишесте

Пилешките гърди се нарязват на кубчета, осоляват се, слага им се соев сос и се оставят за около час да си поеме. В тефлонов тиган със сгорещен зехтин се изпържват пилешките късчета. Изваждат се от тигана и се слагат настрани. В същия тиган се слага наситно нарязания лук, добавя се една супена лъжица мед и се покрива лука със вода. Оставя се на бавен огън лука да се повари малко, след като се изпари водата, лука се оставя още малко да се попържи. Трябва да придобие златист цвят, но да не е забържен, по скоро задушен. Изважда се и лука и се прибавя към месото. В същия тиган се сипва ананасовия сок от консервата, добавя му се малко нишесте (или брашно) за сгъстяване, добавят се парченцата ананас и се оставя около 5 минути да поври. След това се добавя пилешкото и лука и се оставя тигана захлюпен за около още десет минути. Накрая се настъргва около 100 гр. кашкавал и се оттегля от котлона.
Става невероятно приятно сладко солено ястие.

# 42
  • Мнения: 521
Буритос

За тестото:
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. масло или свинска мас
200 гр. вода

За плънката:
пил. месо
царевица
боб
грах
морков
соев сос
червена пиперка
дом. сос
бял сос

Омесва се тесто от продуктите, прави се на голяма топка и се оставя около 15 мин. да преседи. След това се разделя на топчета (около 10-12 бр.). Разточват се на кръгли кори с дебелина около2-3 мм. Може да се изреже с нещо кръгло, за да стане хубава форма.
Пекат се на сух тефлонов тиган без мазнина до розови петънца. Ако вземат да се образуват мехурчета, леко  притиснете питката надолу с лопатката, за да не и се развали формата.

За плънката: Запържвам месцето с малко соев сос, осолено, добавям граха,  моркова, царевичката, боба и пиперката и оставям под капак. Отделно в доматения сос слагам подправки - къри, чубрица, сминдух, малко водичка и оставям да поври да се сгъсти и да приеме аромата. Мажа питките с дом. сос, слагам от плънката и добавям някакъв бял сос - купен фермерски, италиански или средиземноморски

# 43
  • Мнения: 521
Пилешко със сушени сливи и сметана

Всъщност тази рецепта е изключително лесна и не изисква много продукти. За целта ви трябва:
Пилешки бутчета, плешки, крилца или пържолки, каквото месо имате в наличност или ви се хапва.
Измивате, нарязвате ако е нужно, осолявате, слагате малко соев сос и подправка за пиле и оставяте за около час да си поеме.
Нареждате в тавичка, нарязвате на дребно 200 гр. сушени сливи, изсипвате ги в съда и омесвате добре с месото. Заливате със 100 гр. сметана.
Покривате с фолио и печете на 200 гр. фурна. Обръщате месцето веднъж докато се пече. Малко преди да извадите от фурната, заливате с още 100 гр. сметана и връщате във фурната за още около 5 мин. без фолио.
Сервира се с картофки на фурна, нарязани на колелца, осолени и печени без вода на плитка тава с кухненска хартия. По този начин стават зачервени и хрупкави и не се разкашкват.

# 44
  • Мнения: 521
Пандишпанова торта

За блатовете:
Ванилов блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия

Шоколадов блат:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 ванилия

За крема:
4 заквасени сметани
орехи
1/2 ч.ч. захар
100 гр. сушени сливи
2 банана

Яйцата се разбиват със захарта около 10 мин. с миксер. Добавя се постепенно брашното и ванилията и се разбива още поне 5 минути. Блата се пече около 20 - 25 мин. на умерена фурна във форма с диаметър 26 см.
Ваниловия блат се разрязва на две с конец. По същия начин се процедира и с шоколадовия блат, който се само един.
Отделно се разбърква на ръка сметаната със захарта и бадемите (орехите) и се оставя на страна.

След като изстинат блатовете се нарежда тортата: долния ванилов блат, крем, сушени сливи, шоколадов блат, крем,  банан на колелца, ванилов блат, крем, счукани бадеми (орехи). Блатовете се напояват шоколадовия с какао (5 -6 лъжици) а ваниловите със захарна вода или някакво сокче.

# 45
  • Мнения: 521
Пилешки пържолки с грозде и портокал

Тази рецепта също е много лесна и интересна, отново за почитатели на сладките ястия.
Аз реших в  последно време да експериментирам да готвя с плодове. Бях видяла от една приятелка веднъж да прави нещо подобно но с мандаринки. Понеже нямах мандаринки, сложих портокал, получи се много добре. Най - важното е гроздето да няма семки, иначене се получава приятно ястие (а ако трябва да отделяте семките ще ви отнеме цяла вечност). Нарязва се пилешкото месо на дребни късчета, запържда се с малко мазнина в уок тиган, довавясе соев сос и сол. Гроздето се  нарязва на половинки и се прибавя  към месото. Оставя се около 10 мин. да омекне. Портокаловата кора се настъргва и се прибавя. Портокала се прибавя накрая, 5 мин. преди да се смъкне от огъня. Слага се една супена лъжица брашно, разтврено с малко водичка, понеже гроздето си пуска доста водичка и астието става редичко. Като прибавите брашното да се сгъсти се получава едно приятно гъсто сосче.
Дано ви хареса   bouquet

# 46
  • Мнения: 521
Козунаци

1 кг. брашно (на мен ми отиде повече, колкото поеме)
1 1/2 ч.ч. пр. мляко
40 гр. мая
350 гр. краве масло
350 гр. захар
5 яйца + 7 жълтъка (единият жълтък е за намазване)
1/2 ч.л. сол
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
100 гр. стафиди
100 гр. захаросани плодове
5-6 с.л. захар за поръсване
3-4 с.л. масло за намазване на формите
5-6 с.л. нарязани бадеми за поръсване на формите

Маята се размива в 1/2 ч.ч. топло прясно мляко заедно с 1 лъжица захар. Прибавя се 1/3 ч.ч. пресято брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се на топло да втаса. В брашното се оформя кладенче, прибавя се пр. мляко, захарта, солта, яйцата, ванилията и настърганата лим. кора. Прибавят се втасалата мая и 1/3 от разтопеното масло. Замесва се тесто, което се меси продължително, като постоянно се прибавя по малко от разтопеното масло. Когато в тестото започнат да се образуват мехурчета, то се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса (1-2 часа). По време на втасването се премесва още един два пъти. Втасалото тесто се разделя на късове, които се размесват със стафидите и захаросаните плодове. След това се поставят във форми, намазани с маслко и поръсени с бадеми, така че да се запълнят две трети от обема им.  Тестото се оставя отново да втаса и да изпълни формите. Козунаците се намазват с разреден жълтък с вода, поръсват се със захар и се пекат в умерена, а накрая в слаба фурна.
Аз оформих козунаците на плитка, подгънах краищата отдолу и поставих във формата.

 



# 47
  • Мнения: 521
Тарталети с плодове

За 6 тарталети:

100 гр. брашно
100 гр. масло
100 гр. мюсли
4 с.л. захар

2 яйца
300 гр. боровинки (или 1 манго), може и с други плодове да се пробва
2 с.л. захар
200 гр. заквасена сметана

Брашното, маслото, захарта и мюслито се разбиват и се слагат във формичките. Отгоре се слагат плодовете. Заливат се с разбитата сметана с яйцата и захарта.
Пече се на 200 гр. около 10-15 мин.
Стават изключително бързо и лесно, няма дори разбиване с миксер, а са много много вкусни.







П.П. Рецептата е на Цецето, за което й благодаря.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 10:44 от tracy_t

# 48
  • Мнения: 521
Морковена торта

4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. захар
100 гр масло
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
2 ванилии
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи

Яйцата и 1/2 ч.ч. захар се разбиват с миксер около 5 минути.
Натърганите моркови с 1/2 ч.ч. захар и маслото се слагат на котлона и се пържат до омекване. Брашното, канелата, ванилията и бакпулвера се бъркат в купа с вилица до хомогенна смес.
Всичко се смесва и към сместа се прибавя една ЧАЕНА чаша начукани или смляни орехи.
Тестото се пече на 170гр около 25мин при предварително загрята фурна.

Блатът се разделя на 2 с хубав нож или конец. Първо се сиропира долния примерно със сока от някакъв компот. Намазва се обилно с крема. По желание се слагат някакви плодове от компот или сладко или пресен плод (според мен най-добре един вид) - според личния вкус. След това се слага горният блат и се сиропира. Намазва се с крем и пак според вкуса се поръсва с кокосови стърготини или мляни орехи и ако желаете някакъв плод. 

За КРЕМА:
450 гр. Филаделфия или ако няма обикновено топено сирене. Разбива се (първо с вилица, а после най-добре И с миксер) с 1/2 ч.ч. пудра захар + 100гр масло и 1 ванилия.

 


# 49
  • Мнения: 521
Скоунс от Девоншир

Продукти:
240 гр. самонадигащо се брашно (self-rising flour)
щипка сол
40 гр. кафява захар
40 гр. меко несолено масло
1 яйце
140 гр. прясно мляко

Брашното, солта и захарта се слагат в купа и се разбъркват. Прибавя се нарязаното на парченца масло и леко се разбива с миксера до получаване на пясъчна смес. Добавя се разбитото в мляко яйце и се замесва тесто (в миксера), толкова колкото да престане да лепне. На набрашнен плот се доизмесва тестото, меси се много леко и внимателно, да не стане много сухо и твърдо тесто. След замесването се разточва на кора 2 см и се изрязват кръгчета. С остатъците отново се прави кора и се изрязва. Получават се 7-8 скоунс. Пекат се предварително загрята фурна на 220 гр. за около 12-15 мин. След изваждането от фурната се покриват с кърпа за запазване на мекотата.
Сервират се със сладко от ягори и clotted cream.
 
Как да си направим clotted cream. Много лесно.
Взимаме най -високомаслената сметана, която може да намерим на пазара (по възможност 40 %). На водна баня изсипваме 2 кофички сметана (по 200 гр.) и изчакваме да се намали двойно обема си. Оставяме настрана за около два часа, без да разбъркваме. След това прибираме в хладилник за поне 12 часа. Каймака, получил се отгоре внимателно обираме и разбъркваме. Това всъщност е нашия clotted cream. Останала сметана може да използваме за нещо друго или може отново да сварим и да направим още малко clotted cream.

# 50
  • Мнения: 521
Мъфинки с кафе

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
2 яйца
1.ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. прясно мляко + 1 с.л. нескафе
1 с.л. нескафе
1 ванилия

За крема:
120 гр. масло
60 гр. пудра захар
1 яйца

Приготовление:

Пресява се брашното. Добавя се содата и се разбърква. Яйцата се разбиват и се добавят към брашното. След това се добавя захарта, разтопеното масло, млякото с кафе. накрая се добавя лъжица кафе и ванилия и се разбърква до хомогенна смес.
Формичките се намазват с малкои се сипва течността в тях. Пече се на загрята фурна, на 180 гр. около 20 мин. до суха клечка.

Докато са още топли се намазват с крем.


Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 22:20 от tracy_t

# 51
  • Мнения: 521
Торта с пандишпанови блатове




Здравете в този прекрасен ден. На 19.08 моето прекрасно малко съкровище Дани има рожден ден и затова реших да му направя торта. Но не каква да е торта, а тортата направена с най-много любов. Рано на 18 станах, изпълнена с огромен ентусиазъм и се захванах с приготовленията за тортата. Бях решила да направя двуетажна торта и да я украся с елементи от Мечо Пух. Приготвянето на тортата и на крема беше лесна работа, изработването на фигурките - трууудна работа. Справих се все пак, най-важното беше да вложа море от любов. Момченцето ми остана много доволно, доволна бях и аз.
Ето нужните продукти за тортата.

За блатовете:
10 яйца
300 гр. захар
400 гр. брашно
2 ванилия

За крема:
1 л. прясно мляко
4 яйца
5-6 с.л брашно
1 ванилия
1 ч. ч. захар
орехи

250 гр. масло
1 ч.ч захар
4 с. л. какао

За фондана:
300 гр. сухо мляко
600 гр. пудра захар
30 капки олио
бадемова есенция
лъжичка мед
лъжичка глюкозов сироп
топла вода

Приготвяне на блатовете:
Разбиват се белтъците на сняг и се оставят на страна . Разбират се жълтъците със захарта, добавя лъжица по лъжица брашното, добавя се ванилията. Накрая се смесват при леко бъркане с държена лъжица белтъците и тестото. Пече се в две правоъгълни тави на загрята, не много силна фурна, до порозовяване. Веднага след изваждане от фурната, блата се изважда от тавата и се завива с мокра кърпа, за да омекне. След като са изпечени и двата блата, се нарязват на ивици с дебелина 5 см (ивиците трябва да са равни).

Приготвяне на крема:
Млякото се сварява и се оставя да изстине малко, сипва се захарта в млякото да се разтвори.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавят се към млякото и се вари до сгъстяване, накрая се добавя ванилията.
В отделна купа се разбива маслкото със захарта до побеляване, сипва се какаото и се разбърква. Когато изстине млечния крем, се слагат орехи и се смесва със масления крем. Става разкошен, много вкусен крем.

Сглобяване на тортата:
Нарязаните ивици се намазват с крем. Взима се една ивица и започва да се навива на руло. След като се навие рулцето, то се обръща на височина, така че да може да се навива около него следващата лентичка. Намазва се следващата лентичка и се навива около охлювчето. Това се прави до получаване на желаната големина на тортата и до свържване на блатовете. За моята торта имах 10 лентички, 7 използвах за долния блат, 3 използвах за направата на горния блат.

Украсата е по желание.

Надявам се да съм успяла да събудя вашия интерес и да опитате от тази прекрасна торта.

Общи условия

Активация на акаунт