Патладжани???

  • 20 598
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 040
Момичета, имам 2 патладжана и трябва да ги направя днес, че са от няколко дни, но КАКВО?
Не стават за пълнене, щото са доста слабички, не са от дундлестите ... Laughing
А кажете, или да разгръщам книгите ....  Laughing

Забравих да кажа, да стават за отделно ястие, в смисъл че да има месце или каймица вътре, може и гъбки, че ние сме си месоядни хорица  Laughing, иначе трябва допълнително да правя нещо с месце, а така ... само това. Неделя е все пак  Laughing
Мислех да ги изпържа и да направя доматен сос, ама в тая жега до печката и аз ще се изпържа, та отхвърлих бързо тая идея ... пък и трябва още нещо ...

Ако пък не се сещате за ястие с патладжани, кажете какво ще готвите днес, да взема да прихвана нещо ... пък патладжаните утре.

# 1
  • Мнения: 5 183
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.

# 2
  • Мнения: 5 183
А, сетих се нещо, което вси4ки в моето семеиство много оби4ат - мусака с патладжани. Момент да скокна за тетрадката с рецептите:)

# 3
  • Мнения: 5 183
То, всащност, няма нищо сложно, де.
Ето я и нея:
Запържват се в тиган лук, морков, патладжан на куб4ета /предварително да му се е оттекла 4ерната вода/, може и пипер /аз слагам, ако имам/ и малко каима. Добавят се 4-5 скилидки 4есън /аз ги накълцвам на ситни4ко/, домати, подправки - аз слагам сол, Пикантина /Вегета/, мойе и 4ервен пипер. Сместа се изсипва в тави4ка. Добавят се 1 ч. ориз и 3 ч. вода. Пе4е се и кам края се прави заливка като за мусака.

# 4
  • Мнения: 5 183
Ето сега намерих и един
ХАИВЕР ОТ ПАТЛАДЖАНИ

ПРОДУКТИ: 3 патладжана, 200 гр сирене, 7 с.л. маргарин, 4 скилидки 4есън, 2 с.л. оцет, магданоз.
Опе4ените патладжани се обелват и сма4кват на пюре. Разбъркват се добре с натрошеното сирене, разтопения маргарин, с4укания 4есън и оцета. Сервира се поръсено с магданоз.  chef

# 5
  • Мнения: 2 040
Много ти благодаря миличка, непременно ще направя и трите неща. Изглеждат ми много вкусни.
Но няма да е днес, щото вече стъкмих една турска рецепта от сайта на Звездев и стана невероятно вкусно. още не сме вечеряли, но опитах оттук- оттам  Laughing Laughing Laughing

# 6
# 7
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Мусака

2бр.патладжана
4бр.тиквички
4бр.картофа(големи)
500гр. кайма
2бр.кромид лук
Сол,джоджен и бял(черен)пипер

Тиквичките и патладжаните се обелват,нарязват на кръгчета,осоляват и се оставят за да им изтече водата.Картофите се обелват и нарязват със същата форма.Аз подпържвам леко всички зеленчуци,но може да се оставят сурови.Лукът се изпържва към него се добавя каймата.Всички продукти се редят в тава(картофи в/у тях тиквички,патладжани и отгоре каймата с подправките).Сипва се малко вода и се пече в умерена фурна за около 40мин.След това се залива с бешамел и се връща във фурната за още 15мин.

Салата от патладжани

Два патладжана се увиват във фолио и се слагат във фурната за около 30.мин.След това се обелват и пасират.Към тях се прибавят 2 скилидки чесън и 3 супени лъжици майонеза и сол. 

Дано съм била полезна Wink

Последна редакция: нд, 10 юли 2005, 17:57 от Тeopr

# 8
  • Мнения: 5 183
О, тази салата и се струва 4е ще е страхотна.  Wink

# 9
  • Мнения: 1 216
Вчера сготвих постен гювеч с патладжан- направо да си оближеш пръстите   chef:

Продукти:

1 глава лук или 2 връзки пресен
2-3 стръка пресен чесън
2 патладжана
300-400 г пресен зелен боб
2-3 бр. големи картофи
2 червени пиперки
2 зрели домата или 3-4 с.л доматено пюре
2-3 с.л зехтин
пресен магданоз
червен пипер
2-3 стръка пресен чесън

Зеления боб леко се сварява в гореща подсолена вода. Лукът се запържва, прибавят се нарязаните на кубчета зеленчуци, пиперките на кръгчета, зеления боб и 1 с.л червен пипер. Запържва се леко и се оставят похлупени да поомекнат. Посолява се и всичко се сипва в гювеч, (при липса - йенска тенджера или тава, покрита с фолио), добавя се около чаша топла вода. Пече се на фурна на 150 С за около 40 мин.
Преди сервиране се наръсва с нарязания пресния чесън и магданоз!



# 10
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.

Като я прочетох тази салатка и веднага прибягах на пазара за патладжани Grinning След малко като сложи дрения да спи, се заемам с приготовлението. После ще споделя какво се е получило Grinning

# 11
  • Мнения: 2 040
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.

Като я прочетох тази салатка и веднага прибягах на пазара за патладжани Grinning След малко като сложи дрения да спи, се заемам с приготовлението. После ще споделя какво се е получило Grinning

Дано е страхотна салатката, че аз я почват веднага ...  Laughing

# 12
  • Мнения: 5 183
Erica, никакъв "от4ет" не даде ... стана ли вкусно?

# 13
  • Мнения: 1 655
Дали са ти много хубави предложения. Аз искам само да кажа как пека патладжана - измива се добре, набожда се с вилица и се пуска за 5-6 минути в микровълновата на мах мощност. За да се обели по-лесно, изпечения патладжан го срязвам колкото да пробия кожата и с нож или с лъжица изтъргвам кожата.  

# 14
  • Мнения: 5 183
Браво на Светла1  Laughing
Никога не ми е идвало на ум да ползвам микровълновата по този на4ин. Но това спестява време. А вкуса как е? По-разли4ен ли е?

# 15
  • Мнения: 1 655
Вкуса им е същия, като печени в печка или на плоча.

# 16
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Дали са ти много хубави предложения. Аз искам само да кажа как пека патладжана - измива се добре, набожда се с вилица и се пуска за 5-6 минути в микровълновата на мах мощност. За да се обели по-лесно, изпечения патладжан го срязвам колкото да пробия кожата и с нож или с лъжица изтъргвам кожата.  


Ооооо благодаря! Златна си! Тамън измих патладжаните и се чудех да цапам ли тава във фурната или да си оклепам котлона и ти предложи този страхотен начин!

Майка, още не съм започнала дори, но като приключа, определено ще се включа с впечатления.  Grinning

# 17
  • Мнения: 2 040
Светле, страшна си, каза го точно на място ... Ако беше позакъснела няколко минути щеше да е загряла фурната ... айде да се заемам

# 18
  • Мнения: 5 183
Е, блазе ви... А тук сега е зима и патладжани ... има, но по 4-5 лева броиката ... 4акам отзиви  chef

# 19
  • Мнения: 1 655
Кажете дали са ви се получили. Да не ме биете после:)

# 20
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Да се отчета! Grinning

Патладжаните ги "изпекох" в микровълновата, отне им 10 мин., станаха наистина като печени, изобщо не смърдеше и се обелиха много лесно! Благодарности на Светла1  bouquet

Току- що приключих и със салатката! Grinning Стана убиец, много, много вкусно нещо! Само един съвет- който не обича много кисело, да намали лимона, на мен не ми пречи, но на някой може да му дойде в повечко. Laughing

Благодарности на Майка!  bouquet

# 21
  • Мнения: 5 183
Е, браво!!!
Като им доиде сезона тук, и аз ще пробвам. А до тогава ... ще завиждам таини4ко  Mr. Green

# 22
  • Мнения: 2 040
Лелееее, страхотно стана. Аз я опитвам вече няколко пъти, а докато си дойде тате, може и да не остане  Laughing Лимона си е точно, щото ние и двамата обичаме мноооооого кисело, така че СУПЕР за рецептата и СУПЕР за олесненията, БРАВО    smile3501 smile3501 smile3501 bouquet  bouquet  bouquet

# 23
  • Мнения: 5 183
Е, де!!!
Ирена, мила, остажи и на татито малко Wink

# 24
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Иренче, да не забравиш да изстудиш ракийката! Wink

 1dating cheers

# 25
  • Мнения: 2 040
Ери, ракийката е изстудена от месеци наред, тя все си стои в хладлника и НИКОЙ не я пие. Затова ви КАНЯ, хайде идвайте да направим един купон, че само се задръства минибара, пък и може да се РАЗВАЛИ И ХВАНЕ МУХЪЛ  Laughing МОя мъж отдавна мина на биричка, а аз сама ... то не идва глътка. Иначе АЛкохол имам всякакъв, КОЙ КАКВОТО МУ ДУША ИСКА ....  Laughing ЧАКАМ ГОСТИ ....  Laughing Laughing Laughing ТОВА Е СЪВСЕМ СЕРИОЗНО ... НЯМА МАЙТАП ...

Последна редакция: вт, 12 юли 2005, 13:18 от Irena80

# 26
  • София
  • Мнения: 396
за първи път се осмелявам да пиша в този форум, защото не съм добра готвачка. Надявам се да не се сърдите, ако рецептата не ви хареса  Embarassed Тя е от арабската кухня и става малко мазничка.

Малзум

2 по-тънки и дълги патладжана
2 по-големи домата
500 грама кайма
чесън
магданоз
доматен сок

Патладжаните и доматите се режат на кръгчета, като патланджаните се запържват леко предварително. След това резените се нареждат в тава като се редуват - патладжан, кайма, домати, кайма, патладжан и така докато свършат. После се залива с доматения сок, който предварително е смесен със счукания чесън и магданоза. Осолява се и се пече към 40-45 мин. Може да се сервира с варен ориз или булгур.

# 27
  • Мнения: 2 040
Интересно е и това. Ще го пробаме някой ден, пък и не е сложна технологията ...  Laughing Мерси!

# 28
Аз правих нещо подобно вчера.
Нарязах по дължина обелените патладжани (около половин см дебелина), посолих и оставих да си пуснат горчивото, и запекох леко в тиган с много малко мазнина (ползвам олио спрей).
След това запържих кайма, лук и домати (като сос за спагети).
В една намазнена тавичка изсипах малко от соса и наредих патладжаните, изсипах останалият сос, наръсих с пармезан, и наредих втори ред патладжани. Върху него слагах каквито сирена имам в хладилника - чедар, някакво швейцарско, моцарела.
Запекох докато започна да хваща коричка. Поднесох нарязано като пица, беше чудно на вкус!

# 29
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.


Тази рецепта я бях писала в един друг форум преди време и точно щях да кажа, че е изпитана и много вкусна, когато забелязах, че Ерика вече е пробвала. Хем е лесна, хем не отнема много врме, пък е и чудно мезе, нал' тъй eat

# 30
  • Мнения: 384
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.


Тази рецепта я бях писала в един друг форум преди време и точно щях да кажа, че е изпитана и много вкусна, когато забелязах, че Ерика вече е пробвала. Хем е лесна, хем не отнема много врме, пък е и чудно мезе, нал' тъй eat

И копър, става супер

# 31
  • Spain
  • Мнения: 3 750


Малзум

2 по-тънки и дълги патладжана
2 по-големи домата
500 грама кайма
чесън
магданоз
доматен сок

Патладжаните и доматите се режат на кръгчета, като патланджаните се запържват леко предварително. След това резените се нареждат в тава като се редуват - патладжан, кайма, домати, кайма, патладжан и така докато свършат. После се залива с доматения сок, който предварително е смесен със счукания чесън и магданоза. Осолява се и се пече към 40-45 мин. Може да се сервира с варен ориз или булгур.

мммм това и аз съм го правила ..и наистина е вкусно
..исках само да добавя 4е аз винаги съм го правила без кайма (постно ) и също така слагам настъргани на ренде моркови , 4есъна  го слагам без да го с4уквам ,,на скилидки ..и незнам дали е важно , но го слагам в глинен съд(предполагам голямо гюве4е би свършило работа) , на тих огън (готвя на газ) да клокне

# 32
Цитат
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук. ......

Вчера я направих, но на нас не ни хареса. Само на мен ли комбинацията от доматите с кисело мляко и лимонов сок ми прилича на нещо прокиснало?

# 33
  • out of space
  • Мнения: 8 573
На мен много ми хареса, но мъжа ми нещо я пренебрегна тази салатка...

# 34
  • out of space
  • Мнения: 8 573
........Патладжаните ги "изпекох" в микровълновата, отне им 10 мин.........

Я, моля те,  ми кажи как става това newsm78   Rolling Eyes bouquet

Ами точно както го е описала Светла. Патладжаните се мият и вски се набожда с вилица на 5-6 места. Слагаш ги в съд, в микровълновата и на макс мощност 10 мин. при моят модел. Белят се супер лесно и са точно на вкус като печени. Най- важното не смърдиииии!!! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт