Хелп! Рецепта за питка за прощъпулник?

  • 49 454
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 955
Моля ви, дайте ми рецепта за питката за прощъпулник. Сигурно я има тук някъде, но не мога да я открия. Предварително ви благодаря!

# 1
  • Мнения: 750
До колкото знам, изискване към вида на питката (погача) има само за 40-тия ден.
За прощъпулник можеш да направиш каквато и да е питка, стига да е удобна за търкулване!  Grinning

Ето ти линк към темата за май най-популярната рецепта тук за погача ХРИЗАНТЕМА!


А това е рецептата, която постнах наскоро за сладка погача.

СЛАДКА ПОГАЧА „РОЗИЧКИ”

Продукти
3 яйца + 1 жълтък за намазване
3 суп. л. олио
3 суп. л. захар
3 суп. л. оцет
60 гр. масло
1 равна суп. л. сол
1 кг. брашно (+ резерва)
Мая, колкото кибритена кутия (1 кубче от турската)
Прясно мляко – колкото поеме мекото тесто

Приготвяне
Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.
Млякото се затопля.

Брашното се пресява в затоплена тавичка и в него се прави кладенче, в което при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, олиото, захарта, оцетът, солта и маята, като се бърка. Добавя се малко по малко топло прясно мляко, докато се получи меко тесто. Измесва се с мазни ръце (с олио и/или разтопено масло). Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне.

Оставя се да втаса на топло и завито с кърпа. След като втаса, от тестото се разточва голяма кора с дебелина около  7-8 мм. Намазва се с разтопеното масло и сенавива на руло. Реже се на парчета с големина около 5 см, които се нареждат вертикално в тавичка.

Намазва се с жълтък, разбит с малко олио и се пече в предварително загрята умерена фурна (около 200 градуса). Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват!



Успех в приготвянето и целувки на новия пешеходец!  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 6 243
това са две много сполучливи предложения, но искам само да вметна: с оглед "търкулването" на питката, аз бих я направила компактна, не на розички или хризантеми или слънца  Grinning Защото тия питки са доста чупливи - още като ги вадиш от тавата, розичките "цъфват", а какво остава за търкаляне.

Аз правих на дъщерята кравай, както е местната традиция, но хубава питка може да стане от козуначено тесто, украсена с фигурки от хлебно тесто - листенца, навити масурчета, поръсена с маково семе и сусам...

# 3
  • Мнения: 3 927
А, хапке, няма такова нещо. Аз правих точно хризантемата, само че този път нарязах повече листа. Питката остана абсолютно цяла и се търкулна сполучливо. А съм виждала кръгла питка как не тръгва изобщо!

Ето какво замесих за нашия прощапулник:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632521882038750000.jpg

С всички ръце гласувам да направиш хризантемата Simple Smile За да се извади цялата от тавата, я намажи хубаво с масло или олио и я поръси обилно с брашно. Така питката сама се отлепва!

# 4
  • Мнения: 4 176
Аз също съм за хризамтемата, но ме беше страх да не се разпадне, а и исках обли краища и затова направих нещо средно. Ето я: http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632498510168125000.jpg
Аз не спазвам определена рецепта когато правя пита. Спазвам основно правило и то е :
1 кофичка кисело мляко . Почти не ползвам вода или слагам малко.
маята да е на прах - 2 бр.
3 яйца. - 2 цели и на едното само белтъка. желтъка оставям за намазване отгоре,
щипка сол, 1/4 ч. олио, щипка захар
Всички сухи продукти размесвам с брашното, което е около 1 кг.

Айдееее аз май написах цялата рецепта:)

# 5
Мамичке, я казвай бързо зад питката ония чудесии какви са. С кокос дето са поръсени, а другото баница с лукум ли е?!Ако не е - давай пак рецептата Grinning

# 6
  • Мнения: 1 238
Мойта май е най-проста Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed
Направих я плетена и се търкули чудесно.
Който иска да я види, да заповяда, не е нищо особено, но пък на вкус беше страхотна.
http://www.sitecenter.dk/oliviahald/billederafolivia/view.nhtml? … via&UID=10251

# 7
  • Мнения: 750
това са две много сполучливи предложения, но искам само да вметна: с оглед "търкулването" на питката, аз бих я направила компактна, не на розички или хризантеми или слънца  Grinning Защото тия питки са доста чупливи - още като ги вадиш от тавата, розичките "цъфват", а какво остава за търкаляне.

Аз правих на дъщерята кравай, както е местната традиция, но хубава питка може да стане от козуначено тесто, украсена с фигурки от хлебно тесто - листенца, навити масурчета, поръсена с маково семе и сусам...

Точно така!
Това имах предвид и аз, като казах, че трябва да е удобна за търкулване. Рецептите, които дадох са по-скоро заради сполучливостта на вкуса и пухкавостта. А оформлението може да е подходящо за случая.

Благодаря ти, Хапчице, за вметката!

# 8
  • Мнения: 6 243
Много са ви красиви питките!!! tornerosse, а тази торта ти ли я прави? Много апетитен вид има? Направо грабва окото...

Ще напиша и аз моята рецепта за питка - слънчоглед, може да я пробвате някой път.
Пита „Слънчоглед”

400 г. кисело мляко (1 кофичка кисело мляко на баба)
200 г. прясно мляко
6 с. л. олио
4 яйца (2та жълтъка се отделят за мазане)
1 1/2 с. л. сол
1/2 с. л. захар
малко по-малко от 2 пакета прясна мая
брашно
масло (маргарин, олио)

В хладко мляко се разтваря маята със солта и захарта и 1 – 2 лъжици брашно. Оставя се, докато маята шупне. После се размесва меко тесто. Бие се 100 пъти.
Правят се 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса. Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.
ето линк към снимка на същата:
http://community.webshots.com/photo/337465061/337481160sAcweH

Последна редакция: пт, 27 май 2005, 13:47 от sladka hapka

# 9
  • Мнения: 263
Абе майчета, аз с тази Хризантемена питка се изложих много яко  Embarassed Адски безвкусна стана, а да не говорим, че тея триъгълници ми взеха здравето... А уж спазих всички мерки в рецептата... Колко е голям всеки триъгълник? Може ли някоя от вас като прави питката да снима точно как реже триъгълниците и как ги нарежда в тавата? И с какъв диаметър ви е тавата? Мойта уж от БГ съм я купувала, а питката не ми се събра в нея. Абе адски се изложих  newsm45 smile3514

# 10
  • Мнения: 344
Ето я и мойта питка хризантема за прощапулника Търкулването наистина е трудно  Затова трябва  по краищата на тавата да се сложи една лента от хартия за печене висока 2 пъти колкото е тавата за да станат стените гладки
http://www.bgphoto.net/photos/1633/o632527896265312500.JPG

# 11
.... Може ли някоя от вас като прави питката да снима точно как реже триъгълниците и как ги нарежда в тавата? И с какъв диаметър ви е тавата? ....
Разгледай линка, който е дала Спаска най-отгоре. В нея тема в общи линии разнищвахме всичко Grinning
Рая даже се беше постарала и графично представяне да даде. http://community.webshots.com/album/228078181kZJdGO

# 12
  • Мнения: 263
Благодаря ти Хонда! Така по-ми стана ясно и видях къде при реденето ми е била грешката! Whistling

По отношение на маята за тази питка бихте ли ми казали грамажа, ако се прави със суха мая и грамажа, ако е с нормална, че тук грамажа на пакетчетата суха мая е май-различен от този в БГ. newsm78

# 13
  • Варна
  • Мнения: 11 340
И аз направих пита "Хризантема" за прощъпулника на Мони. Видях рецептата от тук, беше ми първи опит в "питкосването", но стана страхотна! Много вкусна беше! И се търкули идеално, не се разпадна на парчета.

# 14
  • Мнения: 4 176
Мамичке, я казвай бързо зад питката ония чудесии какви са. С кокос дето са поръсени, а другото баница с лукум ли е?!Ако не е - давай пак рецептата Grinning
Хонди:) това са така наречените "шоколадови кокоски" писала съм рецептата. Потърси с търсачката.
Баницата е с локум на Дани75.

# 15
  • Мнения: 4 176
Абе майчета, аз с тази Хризантемена питка се изложих много яко  Embarassed Адски безвкусна стана, а да не говорим, че тея триъгълници ми взеха здравето... А уж спазих всички мерки в рецептата... Колко е голям всеки триъгълник? Може ли някоя от вас като прави питката да снима точно как реже триъгълниците и как ги нарежда в тавата? И с какъв диаметър ви е тавата? Мойта уж от БГ съм я купувала, а питката не ми се събра в нея. Абе адски се изложих  newsm45 smile3514
Абе пробвай пак:)
Айде и аз да обясня. Simple Smile
Делиш дестото на 2. С много брашно разточваш на правоъгълникили при мен става като елипса. Трябва да е доста дълго.
слагаш рендосания кашкавал, аз ръся и маково семе.
Същото правиш и с другата половина. Слагаш ги една в/у друга.
Навиваваш на руло. Поопъваш рулото,, за да стане още по-дълго и с ръка го сплескваш. решеш с ножа ей така ( показвам с наклонени черти) веднъж / и веднъж \ .
Полувават се триъгълници, които коже да редиш с острия връх на горе ( мен ен ме кефи така) етлинк.
http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632494581816250000.jpg
или може и така:
http://www.bgphoto.net/photos/2121/o632498510168125000.jpg
Тази втората, само вътрешната част е "хризамтема" а останалата е като кифли навита.
Ако тие  станала безвкусна, пробвай моята рецепта, описана по-горе.

# 16
  • Мнения: 3 927
Mamica, що ги слагаш двете парчета едно върху друго? Не става ли много дебело?
Аз правя две рула отделно. Първо режа на правоъгълници, после на правоъгълни триъгълници и ги редя с малкия катет(неразрязания) към стената на тавата отвън навътре. Големината няма значение, по-важна е бройката на триъгълниците. Колкото са повече, толкова по-малки и симпатични стават листата на питата. За прощъпулника нарязах общо 32 (или май 36 Thinking) триъгълника, получи се много красиво и шашнах всички гости, не спряха да цъкат от радост Wink
Много е просто, всичко разгадах само по снимките на Honda - на тях се вижда идеално.

# 17
  • Sofiа
  • Мнения: 3 242
А да попитам - може ли да си купя питката  Embarassed
Хич ме няма като кулинар, ама ако е наложително да я е правила мама ще забъркам някаква клисавица  Embarassed

# 18
....

По отношение на маята за тази питка бихте ли ми казали грамажа, ако се прави със суха мая и грамажа, ако е с нормална, че тук грамажа на пакетчетата суха мая е май-различен от този в БГ. newsm78
Аз ползвам суха мая. За тази питка точно две пакетчета по 6 грама.

# 19
....Хонди:) това са така наречените "шоколадови кокоски" писала съм рецептата. Потърси с търсачката.
Баницата е с локум на Дани75.
Ще ги потърся тия кокоски - дано търсачката ги открие. А баницата с локум съм я пробвала и много хубава.
Благодаря ти  bouquet

# 20
  • София
  • Мнения: 2 201
Момичета, повдигам отново темата, защото дойде време и за нашия прощъпулник Grinning. Вчера правих пробно пита "Хризантема" и имам 2 въпросчета към "класиците в жанра":
1. Не ми бухна добре питата - правих я със суха мая, турска. Дали с прясна мая ще стане по-пухкавка?
2. Много твърди станаха корите на питата - дали много съм я пекла от страх да не остане клисава? Или като я извадя, преди да я покрия с кърпата, да взема да я понапръскам с вода / както при баниците/?
Иначе на вид я докарах, може да се каже - и на вкус. Ама искам всичко за събота да е перфектно Grinning.
Благодаря предварително за отговорите  bouquet!

# 21
......1. Не ми бухна добре питата - правих я със суха мая, турска. Дали с прясна мая ще стане по-пухкавка?

Не знам с прясна дали става по-пухкава, но аз от суха не съм имала оплаквания. А дали си сложила достатъчно количество newsm78

2. Много твърди станаха корите на питата - дали много съм я пекла от страх да не остане клисава? Или като я извадя, преди да я покрия с кърпата, да взема да я понапръскам с вода / както при баниците/?
.....
Аз след като я извадя от фурната я намазвам с олио и я завивам с кърпа. Не я пръскам с вода.
Това, което се сещам е дали не си я пекла на по-силна фурна. Всеки си знае неговата и горе-долу гледай да налучкаш в градусите. На моята фурна ползвам 200 градуса с горно, долно нагряване и вентилатор същевременно. Всичко е май въпрос на налучакване и многократно правене Wink Grinning. Аз започнах да си я модефицирам и да й прибавям и слънчогледови, и тиквени семки.

# 22
  • София
  • Мнения: 2 201
Honda, ами аз действах главно по твоите инструкции Grinning. Само че направих 1/2 доза питка с 1 пакетче суха мая. Иначе я пекох на вентилатор общо 40 мин. - при температура 200 градуса за 10 мин. и после намалих на 180 градуса. Намазах с олио след печенето и метнах една хавлиена кърпа отгоре. И резултатът беше твърди кори и и малко сбита вътрешност Sad.
В една книга, която имам за тестени изделия, пише че градусите при печене зависят от надморската височина. В рецептите давали градусите за условията при морското равнище. За всеки 500 м надморска височина температурата се увеличавала с 20 - 30 градуса. Вие на каква надморска височина сте? 

# 23
..... Вие на каква надморска височина сте? 
Убий ме не знам  Embarassed Embarassed Embarassed

# 24
  • София
  • Мнения: 2 201
..... Вие на каква надморска височина сте? 
Убий ме не знам  Embarassed Embarassed Embarassed

Няма нищо Heart Eyes!
Сетих се, че не съм пресяла брашното преди да го меся. Трябва ли newsm78?

# 25
  • Мнения: 1 708
Здравейте!
Питката за 40 дни се прави с мая а за прощапулник е содена,т.е прясна пита.
1 яйце,1 кофичка кисело мляко ,1ч.лъж.сода бикарбонат,1ч.лъж.сол,1/2ч.чаша вода и брашно колкото поеме.Оформя се кръгла пита и се набожда с вилица.Пече се при силна фурна.
Това съм правила и на двете си деца.  chef Hug

# 26
  • Мнения: 6 243
Съни Бъни, не печи питки на вентилатор.
От това е изсъхнала отгоре.

# 27
  • София
  • Мнения: 2 201
Съни Бъни, не печи питки на вентилатор.
От това е изсъхнала отгоре.

Ти направо ме застреля - нали уж на вентилатор по-добре се пекат тестените изделия. Аз за какво тогава си я взех такава печката newsm78?

# 28
  • Мнения: 1 708
Стават страхотни питки на вентилатор.Аз всичко готвя на вентилатор.

# 29
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ayyyyyy, мацки, как не вЪ е срам  Blush да сте таквизи майсторици  Mr. Green, а аз да не мога едни мекици да замеся  Banghead

мамице - кога ще си си в къщи??? newsm78

Браво, страшни БГ кулинарки сте  Peace !радвам ви се  Two Hearts

# 30
  • Мнения: 3 927
sunny bunny, а на мен ми хрумна друго - да не си замесила по-твърдо тесто, т.е. да си прекалила с брашното newsm78

# 31
  • София
  • Мнения: 2 201
sunny bunny, а на мен ми хрумна друго - да не си замесила по-твърдо тесто, т.е. да си прекалила с брашното newsm78

Знам ли newsm78?
Меся, меся, като почне да лепне набрашнявам плота и ръцете си - и така 10 мин./ толкова време пише в моята книга за тестените изделия/. Може и повечко да е дошло.
Ох, притеснено ми е. Сега пак правя пробна питка / добре че утре е прощъпулника, че кой знае колко пъти още щях да пробвам, докато стане пИрфектно Joy Joy Joy/.

# 32
  • София
  • Мнения: 2 201
Момичета, справих се newsm44! Питката стана за чудо и приказ!
Благодаря ви за съветите - съобразих се с всичките / от Honda - намаляването на Т на печене, от sladka hapka - печене без вентилатор, от Taneto - да внимавам да не прекаля с брашното Grinning/.
Обичам ви   bouquet!

# 33
  • Мнения: 6 243
Браво, майсторице!
Сигурно вече сте я хапнали  Grinning

# 34
  • София
  • Мнения: 2 201
Браво, майсторице!
Сигурно вече сте я хапнали  Grinning
Хапнахме я, даааа Grinning!
Даже мъж ми вика пак да направя за нас си - ей така, без повод. Много съм горда със себе си  Grinning!
Ама пак да кажа - без вас бях загубена  HugHeart Eyes !

# 35
  • Мнения: 6 390
повдигам отново темата
защото дойде време и за нашия прощъпулник  Wink Grinning

Общи условия

Активация на акаунт