Детски ботулизъм

  • 17 462
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Детски ботулизъм

Детският ботулизъм е болест, която се появява при поглъщане на специфичен вид бактерия, произвеждаща токсин в тялото. Състоянието може да бъде плашещо – с мускулна слабост и дихателни проблеми, но се случва много рядко: по-малко от 100 случая годишно в САЩ. Повечето заболяли бебета се възстановяват напълно.

Детският ботулизъм е лечим, но заради сериозността му е добре да се знаят симптомите, така че да може да се разпознае рано. Важно е също да се знае, че медът и житният сироп са познати източници на бактерията, която предизвиква ботулизъм. По тази прична е добре да не влизат в менюто на вашето бебе.

Тази болест обикновено засяга бебета между 3 седмици и 6 месеца, но риск съществува и до навършването на годинка.



Какво представлява детският ботулизъм?
Ботулизъм може да се появи, когато детето поеме бактерия наречена – Clostridium botulinum, която се намира в мръсотията и праха и може да зарази меда.

Малките бебета все още не са развили способността си да се справят с бактерията. Така че, веднъж погълната бактерията може да произведе токсин. Този токсин пречи на нормалното взаимодействие между мускулите и нервите и може да затрудни способността на детето да се движи, яде и диша.

Има два други вида ботулизъм, които засягат по-големи деца и възрастни. Контузен ботулизъм (Wound botulism), появява се когато бактерията инфектира рана и токсинът се произвежда вътре в нея. Ботулизъм пренесен чрез храна (Food-borne botulism), често се причинява от домашно консервирани храни съдъращи токсина.



Какви са сигналите и симптомите на детският ботулизъм?
Обикновено симптомите на ботулизма се появяват между 18-я и 36-я час след поемането на бактерията. Запекът най-често е първият симптом, който родителите забелязват. Но много други болести причиняват запек, така че ако детето ви не се е изхожало повече от 3 дни е добре да се свържете с педиатъра си.

Симтомите често се проявяват в следния ред:
•   Запек
•   Безизразна физиономия
•   Липса на апетит (вяло сукане)
•   Слаб плач
•   Намалени движения
•   Трудно преглъщане с прекомерно лигавене
•   Мускулна слабост
•   Дихателни проблеми

Детският ботулизъм е лечим, но е важно да се свържете с лекар възможно най-бързо след забелязване на симптомите.


Как се лекува?
В болница, обикновено в интензивното отделение. Там лекарите ще се опитат да ограничат проблемите, които токсинът причинява на бебешкото тяло.
Детето може да бъде сложено на вентилатор, заради засягането на дихателните мускули от токсина или да му се бият интравенозно течности заради засегнатите преглъщащи мускули.
С правилни медицински грижи, веднъж да изчезнат ефектите от токсина – детето ще се възстанови напълно.


Можем ли да се предпазим от ботулизъм?
Като много други микроби, бактерията която причинява ботулизъм при бебетата е навсякъде около нас. Може да бъде в праха, мръсотията, дори във въздуха. Експертите все още не са наясно защо някои деца се заразяват по въздуха, а други – не.

Едно от най-важните неща които трябва да направите за да намалите риска от ботулизъм е да избягвате даването на мед на детето до навърване на годинка. Медът е доказан източник на бактерията и може да причини ботулизъм, ако се консумира от бебета.

Добре е също да избягвате даването на чист житен сироп. Някои изследователи считат, че житният сироп може да причини заболяване, но все още няма доказани случаи.


Превод от http://www.kidshealth.org

Последна редакция: сб, 12 ное 2005, 00:44 от Jade

# 1
  • Мнения: 280
Благодаря за статията,Jade Stuck Out Tongue

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Много интересна статия!

# 3
  • Мнения: 581
Благодаря за информацията   bouquet

# 4
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Мисля си, че може би детският ботулизъм макар да има ясни признаци, не се свързват лесно именно с него - може би често се бъркат с други, по-обикновени болести, защото в западната литература най-често се казва, че детският ботулизъм (infant botulism) е фатален.
Българската ми педиатърка само беше категорична, че мед не се дава до годинката - тогава не я питах защо, вероятно обяснението е същото.

# 5
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Мисля си, че може би детският ботулизъм макар да има ясни признаци, не се свързват лесно именно с него - може би често се бъркат с други, по-обикновени болести, защото в западната литература най-често се казва, че детският ботулизъм (infant botulism) е фатален.
Българската ми педиатърка само беше категорична, че мед не се дава до годинката - тогава не я питах защо, вероятно обяснението е същото.
Според информацията в сайта на СЗО смъртността при тази болест е 5-10%. Което на фона на рядката заболяемост не ми се въжда много. Предполагам това е причината лекарите да не се сещат често за това заболяване при проява на конкретните симптоми, а търсят някакъв по-често срещан вариант за диагноза. Лошото че, че за да се намали риска от смъртни случаи трябва да се диагностицира възможно най-рано.

# 6
  • Мнения: 3 550
Благодаря за подробната информация!  bouquet

# 7
  • Мнения: 1 586
Интересно, въпреки че ботулизмът се причинява от бактерия, нищо не се споменава за лекуване с антибиотици. Само се говори за облекчаване на симптомите и подпомагане организма да прекара болестта. Може би това се дължи на факта, че болестта не се причинява директно от бактериите, а от токсин, произвеждан от тях?

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Ето един интересен сайт във връзка с темата, но и там не прочетох нищо за лечение с антибиотици.

# 9
  • Мнения: 173
При бактериални инфекции всички неразположения се дължат на факта, че при размножаването си бактериите произвеждат вещества, които са токсични за организма на човека.

# 10
  • София-там нейде в западната част
  • Мнения: 2 050
интиресна и полезна статия
благодаря   bouquet

# 11
  • Мнения: 599
Интересна и поучителна статия, като се има предвид, че все се намира някой да ти предложи да потопиш залъгалката в мед  Close.
Ако мога само да допълня важни според мен факти:

- характерни симптоми  са  и задържането на урина, разширени зеници и втренчен напред поглед (възможно е заболяванто да протече само със симптоми от страна на очите ), а при тежките форми - сърдечна и дихателна недостатъчност
- при кърмачетата ботулизмът е на седмо място като причина за синдрома на внезапната детска смърт
- освен консумацията на мед, водеща причина е консумацията на домашноконсервирана храна. Понякога видимо няма промени в качествата на консервите, само в редки случаи - т.нар. бомбаж. Това става при неспазване на хигиена и некачествена технология на консервиране
- спорен е въпросът дали при кърмачетата инфекцията идва отвън, или е възможно да идва от собствената му храносмилателна система
- лекува се със специален серум от предварително имунизирани коне ( не се стряскайте  Wink ) и с антибиотици в интензивно отделение, и поставяне на изкуствено дишане. В България не разполагат с най-модерното средство, но това е друга тема...

Дано не съм прекалила с подробностите и да съм била полезна!
-

-

# 12
  • Мнения: 877
Понеже аз се чувствам много гузна и като последен глупак следвах българските обичаи за погачата на 40 ден. Все още се изчервявам като се сетя  Embarassed
Информацията я открих в нета:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/155/
http://ma-mabg.com/forum/viewtopic.php?t=10&sid=118347506bc2 … a28d7f4b9044193a5
и др.
Как да се предотврати това? Този обичай се практикува и като попадне неопитна майка на тази информация, дори и да е чувала че мед не се дава на дете до една годинка си мисли, че количеството не е много и нищо няма да се случи.

# 13
  • София
  • Мнения: 6 258
- освен консумацията на мед, водеща причина е консумацията на домашноконсервирана храна. Понякога видимо няма промени в качествата на консервите, само в редки случаи - т.нар. бомбаж. Това става при неспазване на хигиена и некачествена технология на консервиране
Ето това малко ме притесни, защото част от пюретата на малкия майка ги консервира в бурканчета и ми ги прати. Има ли начин да се разбере дали е годно пюрето (освен, че на вкус е добро).

И какво е житен сироп?

Джейд, много мерси за информацията!  bouquet  bouquet

# 14
  • Мнения: 599
Ваня, не се плаши, като е всичко старателно измито, няма проблем. Не исках да разколебавам никого да прави домашни пюрета, ние също сме предимно на такива. Това беше просто за информация. Всеки от нас/близките ни се старае, когато става въпрос за децата ни.
А за това може ли да се разбере дали нормалноизглеждащо пюре е заразено - не може, само с микробиологичен анализ. Но по-добре го мисли  Peace

# 15
  • Мнения: 599
НЕ го мисли, исках да кажа. Извинявам се   bouquet

# 16
  • Мнения: 498
а след 1 годинка как стои въпроса с меда- да се избягва ли или може спокойно да си го даваме?

# 17
  • София
  • Мнения: 6 258
Няма за какво. Благодаря за инфото. Hug Няма да си изхвърля пюретата. Wink Laughing

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 115
Много полезна и интересна статия. Благодаря!

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
а след 1 годинка как стои въпроса с меда- да се избягва ли или може спокойно да си го даваме?
След годинката вече няма такава опастност. Смята се, че тогава организма на детето вече може да се справи с бактерията.

И какво е житен сироп?
Всъщност в оригиналната статия беше написано corn syrup и аз доста се чудих как да го преведа, защото и на мен не ми беше ясно какво е. Сeга се поразрових и виж какво открих:
Цитат
Corn syrup, known as glucose syrup outside Canada and the United States, is a syrup made from corn starch and composed mainly of glucose. A series of three enzymatic reactions is used to convert the corn starch to corn syrup. It is used to sweeten soft drinks, ice cream, ketchup, some breads, and many other mass-produced foods. Its liquid form keeps foods moist and prevents them from quickly spoiling. In many areas, it is less expensive than sucrose (table sugar) due to agricultural policy; for example, the United States subsidizes corn syrup production while imposing tariffs on sugar imports.


# 20
  • София
  • Мнения: 6 258
Цитат
Corn syrup, known as glucose syrup outside Canada and the United States, is a syrup made from corn starch and composed mainly of glucose. A series of three enzymatic reactions is used to convert the corn starch to corn syrup. It is used to sweeten soft drinks, ice cream, ketchup, some breads, and many other mass-produced foods. Its liquid form keeps foods moist and prevents them from quickly spoiling. In many areas, it is less expensive than sucrose (table sugar) due to agricultural policy; for example, the United States subsidizes corn syrup production while imposing tariffs on sugar imports.
newsm78 Това означава ли, че има някаква потенциална опастност в царевичното нишесте или прекалявам?

# 21
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Това не е ли просто онази глюкоза, която се ползва за заместител на меда (не глюкозния разтвор,а е прозрачна гъста лепкава с консистенцията на мед) - има я по диетичните магазини.Аз поне под същото име (Corn syrup) глюкоза ползвам в рецептите за сладки.

# 22
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Това не е ли просто онази глюкоза, която се ползва за заместител на меда (не глюкозния разтвор,а е прозрачна гъста лепкава с консистенцията на мед) - има я по диетичните магазини.Аз поне под същото име (Corn syrup) глюкоза ползвам в рецептите за сладки.
Явно е същото нещо, но аз нали съм скарана с готварските продукти, никога не съм използвала подобен сироп. Дори не знам какво представлява.
Интересно ми беше да прочета колко сложни процедури претърпява простото царевично нишесте докато стигне до формата си на глюкоза.

Ваня, мисля се, че в нишествто няма как да има бактерия. Но и без друго царевицата не е нещо, което е нужно на детето (алерген е и не съдържа много ценни хранителни съставки) и спокойно може да се отложи въвеждането и след 12-я месец.

# 23
  • София
  • Мнения: 6 258
Но и без друго царевицата не е нещо, което е нужно на детето (алерген е и не съдържа много ценни хранителни съставки) и спокойно може да се отложи въвеждането и след 12-я месец.
Ха сега де, съвсем се обърках. newsm78 Ми аз от доста време му давам царевична каша, от скоро царевично нишесте, даже си мислех да слагам и по няколко зрънца царевица в пюрето, гризе царевички (Царевин). И тя ли се води алерген? Thinking

# 24
  • София
  • Мнения: 6 258
Хедра, сещам се за какво говориш - майка има една рецепта с такава глюкоза и правеше едно бяло сладко с орехи. Мммм.

# 25
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Ха сега де, съвсем се обърках. newsm78 Ми аз от доста време му давам царевична каша, от скоро царевично нишесте, даже си мислех да слагам и по няколко зрънца царевица в пюрето, гризе царевички (Царевин). И тя ли се води алерген? Thinking
Ми, тъй пишат хората...
Ето това е от библиотеката:

Цитат
Най-силно алергизиращи храни

- дребни безкостилкови плодове
- елда
- шоколад
- канела
- цитрусови плодове
- кокосов орех
- царевица
- млечни продукти
- яйчен белтък
- синап/горчица
- ядки
- грах
- фъстъчено масло
- свинско месо
- ракообразни
- соя
- захар
- домати
- пшеница
- мая

Ето и нещо на английски.

Само че вие сте големи и щом досега не сте имали проблеми няма за какво да се притесняваш.

# 26
  • София
  • Мнения: 6 258
Мерси, Джейд. То и от таблица до таблица има разлика. Аз като гледам този списък една трета от храните съм ги дала, а някои и от втория месец на захранването (царевица, елда, грах), а уж внимавам и съм оставила алергизиращата храна за след годинката. Laughing

# 27
Явно не съм слушала внимателно, но тези бактерии преминават ли през кърмата?

# 28
  • Мнения: 1 896
Corn syrup наистина е от царевица, а не от жито. Corn си е царевица на американски. А за алергиите в една статия в сайта на д-р Сиърс имаше пример за хранителна алергия точно към тази царевична глюкоза, която много често се използва за подсладител и не винаги е отбелязана на етикетите на продуктите.

# 29
  • Мнения: 577
много ви благодаря за тази публикация защото аз давам така бибата с мед,но сега вече се отказах Hug

# 30
  • Мнения: 4 242
Много благодаря за полезната статия!  bouquet
И дано повече майки я прочетат, за да няма експерименти и пострадали дечица!

# 31
  • Мнения: 7 106
Джейд, много полезна  статия, благодаря ти!

Общи условия

Активация на акаунт