Кажете нещо "игриво" с кайма:)))))

  • 27 901
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 307

МОят мъж ме сбърква, като каже 4е иска нещо "игриво" или "измислено" да било....Сега да било нещо изгриво с кайма.  Но да не е мусака, пълнени 4у6ки или сърми, да не е руло стефани, защото то било "сакс" ...не му харесва тоест....и аз ве4е откаде да си ги измислям тези игриви неща ...незнам. Помагайте моля:) newsm78 #Crazy #Crazy newsm78 newsm78  chef  chef

# 1
  • Мнения: 2 381
Mia, спагети, имаше по-назад баница с кайма, а също и гнезда от кайма.... за друго не се сещам.

# 2
  • Мнения: 4 358
Кайма с тиквички и ориз?

# 3
  • Мнения: 351
пълнени тикви4ки или патладжани с каима, запържена със зелен4уци, преди да се извадят кашкавал да се запе4е

# 4
  • Мнения: 6 243
Направи големи кюфтета - от по-плоските. После изпържи две яйца на очи и му направи композиция под формата на цици. Ако и това не му се види достатъчно игриво, го остави на мусака две седмици, да му дойде акъла.

# 5
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Направи големи кюфтета - от по-плоските. После изпържи две яйца на очи и му направи композиция под формата на цици. Ако и това не му се види достатъчно игриво, го остави на мусака две седмици, да му дойде акъла.
newsm10 rotfImao rotfImbo coolcool

# 6
  • Мнения: 307
Направи големи кюфтета - от по-плоските. После изпържи две яйца на очи и му направи композиция под формата на цици. Ако и това не му се види достатъчно игриво, го остави на мусака две седмици, да му дойде акъла.

хахахахахаххахаха smile3532 smile3532 smile3532 smile3501 smile3501 smile3501 newsm44 newsm44 newsm44

# 7
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 710
Кюфтета в доматен сос
Предварително леко сваряваш малко ориз, да е на половина готов. Объркваш каймата с леко поизстиналия ориз, чубрица, черен пипер, червен пипер и лук и оформяш големи кръгли кюфтета. Врътваш ги за 5 - 6  мин. в микровълновата на максимална мощ, а през това време пасираш един буркан  цели домати и слагаш да заври. Като кипне доливаш една чаша вода, сол на вкус и добавяш кюфтетата. Много е важно да сложиш 1-2 дафинови листа и малко чубрица в доматите.

Пропорциите които използвам аз:
500 гр кайма
100 гр ориз
една връзка зелен лук или
една глава стар
1 буркан цели домати





# 8
Миа незнам дали си правила лазания,но моя мъж много я харесва.Слагаш в тенжера около 400г кайма и савсем мани4ко води4ка вместо олио да се запаржи,прибавяш доматена паста(доматено пюре) и поправки по вкус и така да поври малко,накрая слагаш бял сос за лазаня ако нямаш правиш бишамел(брашно и мляко) в тави4ка слагаш ред кори за лазаня и след това смес и пак кори и накрая заваршваш със смес и отгоре кашкавал и поливаш с една 4аша мляко и пе4еш.Приятен апетит.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 87
Пробвала ли си мусака , обаче с картофено пюре? Става нещо средно м/у мусака и лазаня. Друго,което се сещам е да напълниш палачинки с кайма. Запържваш каймата, слагаш каквото ти дойде на ум. Пълниш палачинките и след това може да ги запечеш с кашкавал във фурната или да ги панираш. В сайта Кулинар на www.gbg.bg има страхотни завъртяни рецептии.

# 10
  • Мнения: 1 238
Направи големи кюфтета - от по-плоските. После изпържи две яйца на очи и му направи композиция под формата на цици. Ако и това не му се види достатъчно игриво, го остави на мусака две седмици, да му дойде акъла.

Ха- ха! А така! Кратко и точно!
От туй по игриво здраве му кажи!
Много ми хареса, ще го спректна аз на мъжо!

# 11
И аз да предложа (май Мамиса беше я пуснала тази рецепта  Embarassed), но пък стават вкусни

Крокети с карфиол

1 карфиол
1/2 кг кайма
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 яйца
1/2 връзка магданоз или кориандър (аз използвах кориандър)
1-2 стъбла селъри (в оригинал) или 1-2 чушки (мой вариант)
сол, пипер на вкус.

Карфиола сваряваме на едри цветчета и варим не повече от 5 мин.

Каймата и останалите продукти забъркваме като за кюфтета. "Обмазваме" всяко парче карфиол (накъсан вече на по-дребно) с кайма и оформяме на топки. Пържим в голямо количество олио или фритюрник. Изваждаме върху хартия за отцеждане на мазнината

ЕДна друга рецепта. В различните държави носи различни имена Grinning

Мантъ
Пордукти: 1 кг. брашно, 600 гр. кайма (не тлъста), 600 мл. вода, 1 яйце, 1 кофичка кисело мляко, 1/2 пакетче масло, 2 лъжици олио, 1 лъжица оцет, 1 глава лук, 4-ри скилидки чесън, червен пипер, сол, черен пипер.
Към брашното се добавят 2 лъжички сол, олиото и хладката вода. Омесва се тесто и се оставя да почине. Разделя се на 2 равни части, всяка от които се разточва на тънка кора. Всяка кора се нарязва на квадратчета (със страна 3 см., примерно). Плънката се приготвя от каймата, ситно нарязания лук, сол, черен пипер и изобщо подправки на вкус. От тази смес се слага в средата на всяко квадратче. Прегъват се срещуположните ъгли, за да се получи триъгълник и се притискат, за да се слепят страните. След това се "залепят" едно за друго долните 2 крайчета, за да се получи нещо като коронка (мантъ=корона от тр.). Коронките се нареждат в/у поръсена с брашно тавичка. После се пускат по 10-15 във вряща, подсолена вода с малко оцет, докато изплуват отгоре. Изваждат се с решетеста лъжица и се оставят в цедка, да се отцедят добре. След като се сварят всички коронки се изплакват със студена вода и се разделят на порции. Заливат се с кисело мляко, овкусено със счукан чесън, а най-отгоре поръсваме със запържен в масло червен пипер.

Салтисон с кайма

Взех около 250 г кайма, замесих я като за кюфтета с яйце, галета, лук, сол, подправки, добавих моркови (сложих сурови, но е по-добре да са сварени) и кисели краставички на дребно. Може да се експериментира, да се сложат напр. зелени маслини без костилки или каквото решите, че подхожда. Всичко се омесва добре и се посипва с едно пакетче (20 г) желатин. После се изсипва в картонена кутия от прясно мляко или сок и се вари. Аз го пуснах във вряща вече вода. Вари се около 1,5 часа. После се слага в хладилника да се желира. Преди поднасяне разрязах кутията, за да извадя месото и го нарязвах на филии.

МУСАКА С МАКАРОНИ - Това със сигурност tedy_b беше постнала

2/3 пакет макарони
600 гр кайма
4 с.л. oлио
2 глави кромид лук
3 домата
4 скилидки чесън
червен пипер
сол
магданоз
копър
2 яйца
2 ч.ч. кисело мляко

Подсолена вода завира на силен огън, като се добавя малко сол и малко олио. Слагат се макароните и се варят, докато омекнат.
Прецеждат се и се изплакват със студена вода. Докато макароните се варят, се приготвя останалото. Добре е каймата да е смесена (телешко/свинско), за да се омазнят добре макароните. Слага се в малко студена вода на котлона и се размачква с вилица. Запържва се заедно с олиото и лука.
Последни се добавят доматите, чесъна и подправките.

В тавичка се изсипват половината от сварените макарони, върху тях се разстила изпържената смес и най-отгоре – останалите макарони. Може и всичко просто да се избърка хубаво накуп. Не се добява никаква вода в тавичката! Залива се с разбитите с кисело мляко яйца. Пече се до зачервяване. Тази манджа обича мазничкото! Става за около 20-30 минути.


Ама много игрив твоя съпруг  Laughing Laughing Laughing  Wink

# 12
бих ти предложила т.нар. арабска мусака:
едно пакетче кайма(ако обичате можеш да сложиш в каймата малко кимион) я разбъркваш с малко прясно мляко и я растилаш в тавичка запичаш я 10 мин. във фурната!през това време сваряваш кафена чашка ориз и го прибавяш към запечената кайма. Отгоре покриваш с картофено пюре(може и от готовите)по желание можеш да настъргаш и кашкавал.запичаш още няколко минути и готово!много бързо лесно и вкусно!
успех  chef

# 13
  • Мнения: 702
Таралежчета от кайма
500гр.кайма
1яйце
1глава лук
2лъжици кисело мляко/или газирана вода/
1филия сух хляб
чер пипер на вкус
магданоз и сол
4 сварени яйца
1/2 п.краве масло
фиде
зърна чер пипер
Омесват се каймата+суровото яйце +нарязания на ситно лук+киселото мляко+Средата от хляба+магданоза нарязан на ситно+солта+пипера смляния на вкус
Добре се омесва и се оставя да престои в хладилника за 1-2часа
Сварените яйца се обелват и се режат надлъжно на половинки.Върху всяка се поставя 1/8 част от каймата и се оформя като таралежче.От зърната чер пипер се правят очите и муцунката,а от фидето бодли.
Нареждат се в тавичка предварително намазана с масло и върху всяко таралежче се слага бучка масло.Покриват се със фолио и се пекат в загрята фурна.
След 15-20 минути се маха фолиото и се запичат още малко до зачервяване.
Поднасят се върху лист от зелена салата гарнирани с репички изрязани като розички и различни по цвят зеленчуци задушени в масло.

# 14
  • Мнения: 5 183
Параход на ме4тите
Продукти:
500 гр каима
1 кг картофи
4-5 домата
1 салатка
2 айца
1 глава лук
1 с л кет4уп
1/2 филийка хляб
бу4ка масло
подправки по желание
малко олио
сол
2-3 скилидки 4есън.
Към каимата прибавяте хляба, 1 яйце, сол, лука, подправките и омесете. направете малки топ4ета и ги изпържете. От картофите, маслото и млякото + 1 разбито яйце пригответе пюре. Посолете. Отделно настържете доматите и прибавете кет4упа и с4укания 4есън и сварете само докато кипне. В намаслена тава сложете листата от салата /по 1 листо на порция/. Вив всяко листо сипете пюре и го оформете като кораб4е. В него наредете няколко кюфтенца и ги залеите с доматения сос. Запе4ете в сгорещена фурна само за 5 минути, докато порозовее пюрето. Поднася се топло, украсено с магданоз.
Тази рецепта ми е от един отдажнашен брои на "Вестник за жената". Има ли го още този вестник в България?

# 15
  • Мнения: 5 183
Кюфтенца на фурна

Омесва се 1/2 кг кайма с филия натопен във вода и изцеден хляб, 2 яйца, глава ситно нарязан лук, кимион, 4ерен пипер, малко настърган кашкавал. Оформят се кюфтета и се нареждат в намаслена тава. Въвъ всяко се прави дуп4ица, където се поставя по 1 маслинка. Настъргват се домати /може и от консерва/ и се изсипват около кюфтетата / аз слагам понякога и лук и някои зарзават според сезона/. Полива се с малко олио и се пее до сгъстяване на доматите и готовност на кюфтетата. Поднася се наръсено с магданоз.

# 16
  • Мнения: 5 183
Славянски гюве4 с каима

задушават се 500 гр телешка каима с 1 глава ситно нарязан лук, 1 зелена и 1 4ервена 4ушки /ситно нарязани/. След като месото се задуши, добавяме 1 ч ч ориз и 5 настъргани домата. изсипваме в тава, добавяме 3 ч ч вода и пе4ем до полу4аването на хрускава кори4ка. Сервира се с кисело мляко.

# 17
  • Мнения: 529
Моите любими бързи решения с кайма са:

Фалшива дроб- сърма
400-500 г кайма (смесена или каквато и да е)
гъби около 500 г
1 голяма глава лук (или 2 малки)
4-5 скилитки чесън
1 морков
1 ч.ч. ориз (може и повече, зависи от тавата)
2 л-ци домати (пюре, от буркан или пресени)
джоджен - повечко, особено ако е пресен
сол, черен пипер, кубче бульон   
1 кофичка кисело мляко
1 яйце
2 л-ци брашно

Направо в тавата, в която ще печем задушаваме лук, чесън и морков в много малко мазнина и малко вода. Добавя се каймата и се разбърква добре да стане на грашки и да се запържи. Слагат подправките - сол, черен пипер, много джоджен, доматите и бульонът, да се овкуси хубаво месото. Към него се добавят гъбите на едро нарязани да се позадушат и да си пуснат водата. Накрая и ориза - много добре измит. Разбъркваме, добавяме 3 чаши вода заради ориза и мушкаме във фурната. След около 20-30 мин. разбъркваме добре. Когато оризът поеме водата, правим заливка като за мусака и готово. Отгоре поръсваме с пресен магданоз. Става супер.

Кюфтета по градинарски - яхния

Каймата се замесва с лук, черен пипер, сол, ориз, чубрица и каквито други подправки харесвате. В тенджера се задушава съвсем леко 1 глава лук, 1-2 моркова, няколко скилитки чесън. Добавя се вода и кубче бульон за аромат. Като заври добре, се добавят кюфтета, оформени на не-много големи топки и овъргаляни обилно в брашно. като уврят малко, се добавят доматки и малко червен пипер, картофи на кубчета и една малка консерва грах. Аз слагам много магданоз в това ядене и си го сгъстявам по мой-вкус накрая с малко брашно. 

# 18
  • Мнения: 1 413
Вчера една приятелка ми даде идея за руладини:

омесва се кайма като за кюфтета за пържене, но без да се слага хляб. Нарязва се на кубчета сварено яйце, настъргва се кашкавал, нарязва се ситно магданоз, може и кисела краставичка, гъби, защо не грах, маслинка - на вкус и се смесват тези продукти-за плънка. Растила се кайма, слага се от плънката и се навива. Така приготвени, руладините се изпичат в намаслена тава, като и самите те се намазват с олио. След изпичане получения в тавата сос се смесва с разбито кисело мляко и се сервира с руладините. Звучи вкусно, другата седмица ще ги правя и ще докладвам.

# 19
Не знам дали си го видяла това:
"Нарязах по дължина обелените патладжани (около половин см дебелина), посолих и оставих да си пуснат горчивото, и запекох леко в тиган с много малко мазнина (ползвам олио спрей).
След това запържих кайма, лук и домати (като сос за спагети).
В една намазнена тавичка изсипах малко от соса и наредих патладжаните, изсипах останалият сос, наръсих с пармезан, и наредих втори ред патладжани. Върху него слагах каквито сирена имам в хладилника - чедар, някакво швейцарско, моцарела.
Запекох докато започна да хваща коричка. Поднесох нарязано като пица, беше чудно на вкус!"

Не е много "игриво" но пък е толкова вкуснооо.
Използвала съм 3 патладжана (тукашните са големички), една голяма кутия консервирани домати, че нямах пресни в момента, сирената са общо около 300гр. всичките взети заедно.

# 20
  • Мнения: 5 713
Предястие по португалски или Верина ми ти работа

Продукти
1 пакет4е тънки кори
2 глави лук
250 гр кайма
лют 4ервен пипер, индийско орех4е, сол, олио за пържене

Приготовление
Корите се срязват на две по ширина. В горния край се слага от плънката, приготвена от задушения лук, каймата и подправките. Сгъва се на триъгълник и се пържи в горещо олио.

Става 4удно мезе.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2005, 21:01 от verri_77

# 21
  • Мнения: 3 861
не мога да се сдържа....Сладка хапка просто ме уби, дълго време се смях, много готино предложение.. Laughing
Иначе момичетата са ти дали доста рецепти и аз просто нямам какво да добавя... newsm78

# 22
  • Мнения: 2 952
Да ти играе , докато му правиш кюфтета.  Така ще  са  игриви кюфтета. Wink
И да е  гол!  Още по- игриви ще  са!

# 23
  • Мнения: 1 153
 hahaha hahaha hahahaама наигра ли се?

# 24
  • Мнения: 1 101
Предястие по португалски

Продукти
1 пакет4е тънки кори
2 глави лук
250 гр кайма
лют 4ервен пипер, индийско орех4е, сол, олио за пържене

Приготовление
Корите се срязват на две по ширина. В горния край се слага от плънката, приготвена от задушения лук, каймата и подправките. Сгъва се на триъгълник и се пържи в горещо олио.

Става 4удно мезе.
Аз сам 6год.в Португалия и за 1 път чувам за това мезе!!

# 25
  • Мнения: 5 713
Аз сам 6год.в Португалия и за 1 път чувам за това мезе!!
Е и? Пиша го така както съм го про4ела на времето и преписала в моята тетрадка.
Тогава да го наре4ем просто предястие, щом не си съгласна.

# 26
  • Мнения: 5 183
Аз сам 6год.в Португалия и за 1 път чувам за това мезе!!

Ами 4е какво толкова? Все от някъде иде това наименование.
Ето, например, моя баща беше тук, при нас, 8 месеца. Той е много запален кулинар. Записваше си рецепптата на всяко по-интересно вкусно ястие, което го гощаваха нашите познати  - местни и емигранти от къде ли не. По-късно като надзърнах в тефтер4ето - ами той на пове4ето манджи писал НЗ /Нова зеаландия/ или ПО НОВОЗЕЛАНДСКИ, въпреки 4е ... някои бяха южноафрикански, например. А имаше и рецепти от руснак, южнокореец ... Но знам 4е като го питат в БГ какви нови гозби е нау4ил в НЗ и той ще ги шашне и току някой после публикува някоя "Новозеландска" манджа. Лошо няма, само да е вкусно  Wink

Последна редакция: нд, 18 сеп 2005, 17:26 от Maika

# 27
  • Мнения: 1 101
Аз сам 6год.в Португалия и за 1 път чувам за това мезе!!
Е и? Пиша го така както съм го про4ела на времето и преписала в моята тетрадка.
Тогава да го наре4ем просто предястие, щом не си съгласна.

Няма проблем. PraynigПросто исках да уточня че не е португалско newsm10

# 28
  • в гората
  • Мнения: 1 486
Аз сам 6год.в Португалия и за 1 път чувам за това мезе!!
Е и? Пиша го така както съм го про4ела на времето и преписала в моята тетрадка.
Тогава да го наре4ем просто предястие, щом не си съгласна.

Няма проблем. PraynigПросто исках да уточня че не е португалско newsm10

На мен много ми прилича на едно много любимо мое предястие, което съм яла в Мозамбик - шамуси. Там е адски популярно, но май е донесено по-скоро от индийците. Но пък е едно от най-популярните неща, които се ядат там. И тъй като Мозамбик е португалска колония, може от там да е дошло объркването. newsm78

# 29
  • Мнения: 1 290
Аз сам 6год.в Португалия и за 1 път чувам за това мезе!!
Е и? Пиша го така както съм го про4ела на времето и преписала в моята тетрадка.
Тогава да го наре4ем просто предястие, щом не си съгласна.

Няма проблем. PraynigПросто исках да уточня че не е португалско newsm10


Лозева, радвам се, че си в Португалия и благородно ти завиждам.
Давай ни португалски рецепти - ще ги приемаме с интерес.
Това че не си чувала някое ястие обаче не означава, че не е от там, нали? Wink

Общи условия

Активация на акаунт