Пита "Слънчоглед"

  • 23 691
  • 73
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 724
Реших да споделя една стара семейна рецепта за питка със сирене и масло
                  Продукти
4 яйца /единият жълтък е за намазване/
около 250 мл. топличка вода
/1 сл .олио
1  равна сл. сол
1 сл. оцет
1 сл. захар
2 пакетчета суха мая /или едно- прясна/
около 180 гр. масло
сирене/ количеството е на вкус/
брашно -колкото поеме /около 1 кг./
Не давам точните количества ,защото зависи от големината на яйцата ,от брашното и тнт....
/Работи се с продукти със стайна температура/
               Приготовление

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят всички продукти, без маслото и сиренето.
Омесва се меко тесто,което се дели на 5 равни части.
Точат се 4 кори с дебелина около половин сантиметър, всяка се маже с меко масло и се троши сирене върху цялата повърхност.
Поставят се една върху друга и внимателно се притискат с точилката /горната кора не се маже/
С помощтана чаша и нож се изрязва кръг в средата и този кръг се поставя в центъра на тавата, в която ще се пече питката.
Останалата част се нарязва на 16 парчета ,всяко от които се навиват като кифлички от широката към тясната страна.
Нареждат се на малки разстояния около кръгчето/ като лъчи/.
Петото топче се дели на 3 части, оформят се фитилчета ,от които се плeтe плитка.
Тази плитка се поставя между кръга и кифличките.
Така подредената питка се оставя на топло ,докато втаса /около 1 час./
Намазва се с останалото масло и разбития жълтък и се пече в умерена фурна.
Става много вкусна и пухкава.
Надявам се да ви хареса  Hug.
Ето моето творение:
 

# 1
  • Мнения: 2 829
Алекс-благодаря за рецептата--  bouquet
идват празници и със сигурност ще се пробвам да я направя

интересно ми е това че има оцет ,той доколкото разбирам се слага при замесването ,нали така

# 2
  • Мнения: 2 724
Алекс-благодаря за рецептата--  bouquet
идват празници и със сигурност ще се пробвам да я направя

интересно ми е това че има оцет ,той доколкото разбирам се слага при замесването ,нали така
Мънки, така е,при замесването се слага Peace.
Рецептата е много стара, получила съм я като наследство /в един оръфан тефтер Laughing/.

# 3
  • Мнения: 832
Точно днес говорих с моите колежки, че искам да направя някоя хубава пита, но хич нямам опит.А така искам да се науча....И ето тази страхотна рецепта.Още в събота ще я направя,нямам търпение.Мъжът ми страшно ще се зарадва.

# 4
  • Мнения: 2 159
не съм правила пити до сега и имам малко сигурно глупавички въпросчета Mr. Green
"Останалата част се нарязва на 16 парчета ,всяко от които се навиват като кифлички от широката към тясната страна." - това триъгълници ли са, не можах да разбера на какви парчета режем?
Пека от горе и отдолу в незагрята предварително фурна или? умерена фурна 180 градуса ли е?
Какви размери е тавата, че ме е страх да не прелее. Мога ли да сложа хартия отдолу?
И последно става ли за прощъпулник, има ли опасност да се разпадне?
Затрупах те с въпроси, ама много ми хареса Peace

# 5
  • Мнения: 2 724
Нарязва се, както се реже торта, парчетата не са трийгълни/ като се изреже кръгчето ,се отрязва и върха на парчето/,дано си ме разбрала, но това няма значение, завиваш от широката към тясната страна Peace.
Аз пека в незагрята фурна ,така питката допълнително втасва.
Моята фурна е с обдухване ,затова пека на 170 градуса, зависи от фурната /но не повече от 180/.
Тавата ми е 30 см диаметър.
Не е нужно да слагаш хартия, намасли добре дъното и го напудри с брашно, не залепва.
Няма опасност да се разпадне, но за прощъпулник мисля ,че трябва да е сладка питка Thinking.
В стария тефтер имам няколко рецепти, но не съм ги правила отдавна и не мога да ги покажа.
Ако се интересуваш, ще напиша рецептите ,а ако имам време, ще ги направя и снимам Hug.

# 6
  • Мнения: 2 159
много ти благодаря за отговорите Hug
ами тогава ще я направя за Коледа Peace
мислех, че вентилатора суши тестените неща и не смеех да го пускам щом имам тесто

# 7
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Страхотна е  Hug

Много ми се иска да я направя, защото с Болярската питка нещо не ми се получи, дано сега имам по- голям успех!!!!

# 8
  • Мнения: 2 724
Страхотна е  Hug

Много ми се иска да я направя, защото с Болярската питка нещо не ми се получи, дано сега имам по- голям успех!!!!
Ще чакам отзиви Hug.
Ще си позволя да ти дам няколко съвета:
Най -важното е продуктите да са със стайна температура.
Брашното трябва да се пресява, да да стане пухкава питката.
Маслото по възможност не го заменяй с маргарин, може да го смесиш с малко зехтин ,за да не прегори при стапянето.
И още нещо- измери си предварително всички необходими продукти и ги подреди пред теб ,да са ти под ръка .

# 9
  • Мнения: 2 724
Барабана, ето това е питка ,подходяща за прощъпулник:
   
Ако се сложи между пластовете сусам, става още по -вкусна.
Отдавна не я бях правила и съм забравила ,че е за по голяма тава.
За малко да я гоня из кухнята ooooh!...
Ето и рецептата:
   Сладка питка
 1 лимон сока и кората
4 суп. лъж. захар
4 яйца ,единия жълтък е за мазане
1 ч.ч. пр. мляко
щипка сол
120 гр .масло
две пакетчета суха мая
5 сл. зехтин или олио
Брашно около 1 кг
Захар за поръсване и сусам по желание.
Брашното се пресява и му се прави кладенче в средата.
Маята се разбърква с топлото мляко, 1 лъж. брашно и 1 лъж. захар и се оставя да кипне.
Към брашното се прибавят яйцата, маята ,захарта, лимона и всичко се омесва на меко тесто.
Разделя се на 4 топки ,които се разточват на кора ,мажат се с разтопената мазнина и се поръсват със сусам.
Слагат се една върху друга, леко се разточват като многолистно тесто и се нарязва на 32 триъгълни парчета.
Всяко се навива от широката към тясната страна и се реди в добре намаслена тава от вън навътре на малки разтояния
   
   
Ако имате висока тава, става много дебела .
Втасва, маже се с яйцето и останалото масло и се ръси обилно със захар ,колкото повече, по- добре.
Пече се в умерена фурна.
Да ви е сладко Hug.

# 10
  • Мнения: 2 159
леле aleks златна си Hug Hug Hug
ще я тествам  уикенда и ще докладвам Wink
а като я извадиш от фурната я поръсваш със захар ли?
колко горе долу трябва да е голяма тавата, че моята е 30см диаметър Confused

# 11
  • Мнения: 2 724
Барабанче, захарта се поръсва преди да я сложиш във фурната ,пече се с нея.
Тавата трябва да е малко по -голяма или още по- добре- по- висока ,тогава става дебела.
Тази на снимката е  30 см в диаметър и дойде малка.
На вкус наподобява козунак .
Непременно сложи сусам  и вътре и отгоре.
Пожелавам ти успех Hug.

# 12
  • Мнения: 7 474
Чудесни питки  Алекс   bouquet

# 13
  • Мнения: 2 724
Чудесни питки  Алекс   bouquet
Лео, благодаря  Hug.
Бях забравила за този стар тефтер .
Има много интересни рецепти.

# 14
  • Мнения: 2 829
Алекс  bouquet

страхотна питка е и тази,поздравления

мъжа ти е късметлия,предполагам,че го знае Laughing

# 15
  • Мнения: 2 724
Мънки Hug, мъжът ми е почитател на всичко, което расте на кокал  Laughing. Wink
Е ,и питки си хапва ...

# 16
  • Мнения: 2 159
aleks питата е страхотна  bouquet много се хареса, аз я правих обаче на 16 триъгълници, нещо не ми се получиха 32 Simple Smile

 
благодаря за рецептата Hug

# 17
  • Мнения: 2 724
aleks питата е страхотна  bouquet много се хареса, аз я правих обаче на 16 триъгълници, нещо не ми се получиха 32 Simple Smile

 
благодаря за рецептата Hug
Страхотно изглежда  newsm10,за вкуса съм сигурна ,че ви е харесала  Hug.
И аз ще я направя на 16 парчета.
Поздравления ,Барабанче smile3501  и много целувки на малкото прощъпулниче  love001.

# 18
  • Мнения: 832
Искам и аз да ви се похваля.В събота за първи път правих пита и то точно "Слънчоглед".Стана превъзходна!Мъжът ми страшно я хареса!Изядохме почти половината сами,а до неделя на обяд питата вече я нямаше  Joy Много благодаря за рецептата!Сега видях и на сладката пита рецептата и тази седмица тя е наред.

# 19
  • Мнения: 2 159
aleks още веднъж мерси за рецептата - супер е  bouquet
даже и тава си купих в твоя чест Mr. Green

# 20
  • Мнения: 2 724
Е ,Барабанче, Дион , благодаря ви, милички Hug Hug.
Радвам се, че са ви харесали рецептите и няма да потънат в забвение.
Имам и други стари рецепти, но ще ги споделя с вас след като ги направя.

# 21
  • Мнения: 2 829
Алекс--как ще потънат Wink

страхотни питки са,не съм правила защото чакам подходящ празник,
а и като количество ми се струват големи-за повече хора

в събота се чудех за слънчогледа дали да не го направя с половин пропорции,но не посмях


идва Никулден и сме канени на гости и тогава ще я направя

# 22
  • Мнения: 2 724
Да побутна темичката Grinning.
Ето това измайсторих за упражнение 
 
 
Питката е постна, като за Бъдни вечер Peace.

# 23
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Да побутна темичката Grinning.
Ето това измайсторих за упражнение 
 
 
Питката е постна, като за Бъдни вечер Peace.

Леле изглежда страхотно, по коя рецепта я прави? А как направи розичките?

# 24
  • Мнения: 2 829
АЛЕКС-- Shocked #Crazy
напълни ми очите тази питка,и рози има и листа,как я направи
дай фото стъпка по стъпка за начинаещи като мен Praynig Praynig Praynig


и рецептата разбира се

# 25
  • Мнения: 2 724
Ето тази е рецептата   http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=RECIPE_INFO&RECIPE_ID=318,  но аз я направих половин доза за проба.
Идеята за украсата я взех от готварския, мисля ,че беше украса за торти Thinking...
Ще  я потърся и ще пусна линк Peace.
Моята добавка към рецептата е две с. л. зехтин в тестото ,разточвам го, мажа със зехтин и поръсвам със сусам.

# 26
  • Мнения: 2 724
Ето от тук откраднах идеята  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=244435.0
Мънки, няма нищо сложно- месиш обикновен хляб, но може с всякякво тесто.
За Бъдни вечер мисля да се пробвам да направя житен клас.
Листенцата ги изрязах ,като си направих шаблон ,а дръжkите са обикновени фитилчета.
Тестото за украсата е от брашно, вода и сол ,не се слага мая и не се маже, за да остане бяла.

# 27
  • Мнения: 2 829
Алекс-благодаря Laughing

# 28
  • На небето
  • Мнения: 5 530

Леле зави ми се свят от хубости. Crazy Мале какви майсторки.  Embarassed

# 29
  • Мнения: 2 829
ето и от мен питката Слънчоглед
много лесно става,втаса си идеално,и е разкошна
много вкусна питка  chef


http://images22.snimka.bg/004616844.jpg

# 30
  • Мнения: 2 724
Мънки ,браво Hug, изглежда страхотно, чак ми се прияде smile3501

# 31
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Мънки ,браво Hug, изглежда страхотно, чак ми се прияде smile3501
И на мен!  Sad

# 32
  • Мнения: 2 716
С две леви ръце дали ще стане слънчоглед  newsm78
Но ще я пробваме в петък. Фенове сме на питки със сирене.
(Обикновено друг ги е приготвил)

# 33
  • Мнения: 2 724
С две леви ръце дали ще стане слънчоглед  newsm78
Но ще я пробваме в петък. Фенове сме на питки със сирене.
(Обикновено друг ги е приготвил)
Знаток ,и с два крака ще стане Peace Laughing.
Наистина е лесна за изпълнение а е много вкусна
Ако имаш по -дълбока тава ,ще стане като на Мънки и Барабанчето.
Моите тави все са едни плитки...

# 34
  • Мнения: 1 505
До Алекс-единствено неразбрах с какво намазваш самата питка-разбрах че украсата не се маже с нищо за да остане бяла(питам за последната ти питка).И още дали ще стане в тортена форма-от онези с разкопчаващото се дано.

# 35
  • Мнения: 2 724
Мими, намазвам питката със  зехтин, а ако не е постна, смесвам с жълтък.
Може в тортена форма ,но трябва да се съобразиш с количеството на тестото, защото ако е повече ,ще излезе от тавичката.
Ти питаш не за пита Слънчоглед, а за постната питка ,нали?

# 36
  • Мнения: 1 505
Благодаря за бързия отговор Алекс-да за постната питам,мисля нея да я направя за Бъдни вечер,и ако нямаш нищо против ще взаимствам твоята идея за украса (а според теб ще бъде ли удачна такава украса за Бъдни вечер).Аз смятам да замеся половината от продуктите в рецептата,за двама души ще стигне предполагам-ти как мислиш.

# 37
  • Мнения: 2 724
Мими, аз също замесих половин доза, както се вижда на снимkата, питката е в малка тавичка.
Нямам нищо против разбира се, да направиш такава украса Hug.
Аз мисля за бъдни вечер да се опитам да измайсторя житен клас ,но.... ще видим дали ще успея да го направя .

# 38
  • Мнения: 2 724
Честита Коледа на всички Hug!
Много здраве и късмет   bouquet!
Ето това е питката ми за Бъдни вечер 

# 39
  • Мнения: 1 505
Алекс въобще не съм се съмнявала в това,че ще ти супер готина питката-а аз да се похваля,че и моята я издокарах(сега не мога да покажа снимки,че все още не са качени),разбирасе по твоя модел и беше вкусна.Благодаря ти.
  bouquet

# 40
  • Мнения: 5 026
Такива пити правеше баба ми - с гроздове,лозови листа...красота. Съвсем бях забравил как изглеждат. За последно съм майсторила такава преди няколко години,но ще пробвам съвсем скоро  Peace

# 41
  • Мнения: 2 716
Алекс, направих слънчогледа. Не го оставихме да втаса. Не го допекохме. А по-късно го препекохме. Не се наду особено. И се изяде. Беше изключително вкусно. И пак ще направим.

# 42
  • Мнения: 2 724
Мими, благодаря ти Hug, ще чакам да покажеш и твоето творение Peace.
Атракция, бях решила да правя житен клас ,но се захванах с много други неща и реших ,че няма да ми стигне търпението .
Някой ден ще се пробвам Grinning.
Знаточе, а ако я направиш както си му е реда, става топяща се в устата.
За Нова Година може да направя Слънчогледа.

# 43
  • Мнения: 1 122
Страхотна питка.Правих я миналата седмица 2 пъти.

# 44
  • Мнения: 2 724
Стаси ,радвам се ,че ти е харесала Hug.
Аз след празниците съм се отдала на здравословно хранене Laughing.

# 45
  • Мнения: 1 122
Стаси ,радвам се ,че ти е харесала Hug.
Аз след празниците съм се отдала на здравословно хранене Laughing.

Аз обикновено по празниците нещо не ми се яде , после ми идва апетита.

# 46
  • Мнения: 1 122
И пак я правих.Ето:

   


# 47
  • Мнения: 2 724
О ,браво Hug, не е забравена рецептата Grinning.
А тези тъмните петънца какво са ?
Аз си имам машина за хляб ще пробвам да замеся питката в нея, а ще я опека във фурната  Peace.

# 48
  • София
  • Мнения: 18 679
Алекс, искам да ти кажа, че меся погачи от 15-годишна, нещо като хоби ми е, пробвала съм всякакви рецепти, почти винаги са ми се получавали страхотни, но твоята рецепта е една от най-сполучливите, на които съм попадала Hug Питката е страшно вкусна и се прави лесно. Три дни по-късно все още беше мекичка като козунак Heart Eyes Страхотна! Евала! Отива директно в отбраните ми рецепти!
За тези, които ще ползват машина - не слагайте килограм брашно, ръчното месене винаги "гълта" повечко. Сложете 750-800 и после добавайте по малко, ако се наложи, до получаване на нужната гъстота. Аз пльоснах директно килограм и после се наложи да доливам мляко/ правих я с мляко, вместо с вода/ и олио. Което не беше фатално, защото питката само стана по-голяма Grinning

# 49
  • Мнения: 2 724
Белинда, благодаря  Hug,и аз много я харесвам, имам доста рецепти ,тази е от най -вкусните Peace.
Рецептата е много стара ,от един омазан тефтер Laughing.
А за машината- имам я от скоро и първият ми опит беше комичен Grinning.
Като се наду това тесто ,като хукна.... ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

Последна редакция: пн, 04 фев 2008, 07:48 от aleks

# 50
  • Мнения: 1 122
О ,браво Hug, не е забравена рецептата Grinning.
А тези тъмните петънца какво са ?
Аз си имам машина за хляб ще пробвам да замеся питката в нея, а ще я опека във фурната  Peace.

Честито за машината. И аз имам, но понякога меся на ръка.Тези петънца са сирене. Сложих повечко и то малко излезна отгоре. Ама много е вкусна. Изчезва за нула време.


# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
aleks , специални поздрави за рецептата от цялото ми семейство  bouquet
Днес е направих питата, стана страхотна, не толкова красива като твоята, но пък изключително вкусна. Ето и снимки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5103437
http://images23.snimka.bg/005103435-big.jpg

А дали имаш такава хубава рецепта за тутманик? Имам мерак да направя, но се притеснявам дали ще ми се получи.

# 52
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802

Аleks, колко гр са 2 пакетчета суха мая ? Имам я в бурканче от 100-ина гр и не знам колко да сложа  Rolling Eyes
   
Мерси !    bouquet   Hug

# 53
  • Мнения: 2 724
Мили, страхотна питка, поздравления  bouquet.
Имам рецепта за тутманик ,но ще трябва да я потърся.
Намеря ли я, ще я напиша.
Аз правя масленица, която става много хубава и пухкава.
Ели, едно пакетче суха мая на др. Йоткер е 7 грама .
Има и разфасофки по 12 грама.

# 54
  • Мнения: 2 724
Ето една рецепта за тутманик:
1кг брашно
1 пакетче мая
1 чч топла вода
1 чч топло мляко
1 чл сол
1чл захар
С тези продуkти се замесва меко тесто и се оставя да втаса.
Разделя се на три топки и се разточват на кора.
Всяка кора се маже  с мазнина ,може масло, мас, зехтин...
Най -добре се получава с мазнина, която се втвърдява.
Поставят се една върху друга трите кори и престояват около 20 минути.
После се разточват ,така се получава многолистно тесто.
Плънката е от 350 гр сирене и 2 яйца, като се отделя малко жълтък за мазане.
Разпределя се по цялата кора ,навива се на руло, реже се на парчета и се подрежда в тава .
Маже се с жълтък ,разбит с малко мазнина.
Оставя се да втаса и се пече в умерена фурна до златисто.


# 55
  • Мнения: 2 829
mili.m--страхотна питка си направила  bouquet

Алекс-ще пробвам и тутманика Peace


имам въпрос--с какво мажете ,че да стане така лъскава коричката отгоре?



всичко съм опитала--и с жълтък ,и със зехтин съм мазала , и с масло Sad

# 56
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
Благодаря за похвалите.
Алекс, аз сега ще си е запиша рецептата за тутманика, та да не е търся като тръгна да го правя, както стана с питката Grinning А каква е тази масленка?


имам въпрос--с какво мажете ,че да стане така лъскава коричката отгоре?

всичко съм опитала--и с жълтък ,и със зехтин съм мазала , и с масло Sad

Лично аз вчера със зехтин и жълтък е намазах. Бабата на мъжа ми маже с мазнина след като изпече питата и е извади от фурната.

# 57
  • София
  • Мнения: 18 679

имам въпрос--с какво мажете ,че да стане така лъскава коричката отгоре?
Аз мажа със смес от разбит жълтък и малко мазнина. След изпичането повечето питки ги омазвам хууубавичко с масло, както са горещи и увивам в кърпа да си попие маслото в коричката. Но това го препоръчвам само на хора, които като мен обожават аромата на краве масло, защото после цялата питка ухае Heart Eyes

# 58
  • Мнения: 2 829
благодаря ,момичета

ще пробвам в кърпа после да увия,за да попие маслото Peace

# 59
  • Мнения: 2 724
И аз като Белинда обичам да ми мирише на прясно масло, затова мажа горещата питка с него.
Мили ,това е масленица.
Рецептата я знам наизуст от една съседка ,става много вкусна.
Ще се опитам да напиша рецептата, но нали знаете майсторките- като ги попиташ за грамажи ,казват, че ръцете най -добре преценят количествата Laughing./ и на мен ми казаха така Crossing Arms Laughing/.
За една средно голяма тава е необходимо около:
1кг пресято брашно
2чч вода или смесена с прясно мляко/ и двата варианта са добри/
1 чл сол
1 чл захар
1 суп лъж водка или ракия
едно кубче мая или две пакетчета суха
около 250 гр свинска мас
Меси се меко тесто от всички продукти ,без мазнината.
Късат се топчета и се пускат в загрятата мас.
Докато се оформят всички топки, първата вече е започнала да втасва, трябва да запомниш  откъде си започнала.
Взема се първата топка и се разтегля с ръце и с помощта на мазнината.
Нареждат се всички кори една върху друга, като между тях се ръси плънка от около 400 гр сирене и 3- 4 яйца.
Притискат се леко и се навиват на руло.
После това руло се усуква добре ,ако се скъса някъде, не е фатално.
Накрая се завива на охлюв в подмазана тава, отгоре се залива с останалата мас .
Колкото повече мас ,по- пухкава масленица Peace.
Аз я удавям в мазнина  Crazy,после всичко си попива.
По желание се маже с жълтък ,но може и без него.
Оставя се да втаса добре около 1 час и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Никак не е диетична, но е убийствено вкусна.

# 60
  • Мнения: 1 283
aleks   bouquetПравила съм подобна, наистина варианти много има в българската кухня.
Може ли да питам за какво е тази ракия или водка /и на друго място съм срещала/.
И на колко топки горе-долу разделяш тестото, за да ги наредиш една върху друга. Big Ups

# 61
  • Мнения: 2 724
Твърдият алкохол подобрява" работата" на маята  Grinning.
Топките са около 6 -7 броя.
Колкото по- тъничко ги разпънеш, по- добре се получава.
Когато завиваш рулото, придърпвай настрани, за да стане по дългичko,/ ох  ooooh!,как го обясних само/...
Има и други варианти, най- лесният е да ги оставиш една върху друга като баница.
Може ,след като се навие на руло ,да се нареже на шайби и да се нареди като питка.
Но когато се усуче ,става една такава ...на конци .

# 62
  • София
  • Мнения: 18 679
Ох, тази рецепта убийствено ми напомня на един такъв маслен тутманик, който правеха бабите в едно село край Карлово, обаче не му помня името Thinking Ще я направя непременно за башща ми, който го е ял като дете и ще познае дали е същото. Ако е то - да знаете, че това е мнооого стара рецепта, още от турско време я правели в онова село, поне така твърдяха бабите Simple Smile

# 63
  • Мнения: 2 724
Ето ви два варианта на оформяне на масленица
 
 

# 64
  • Мнения: 1 523
Правих сладката пита от първа страница,супер стана.Благодаря за рецептата!
А масленица в нашето семейство правим от поколения и много си я уважаваме.Напоследък обаче като я правя слагам равно количество мас и маргарин.Ние слагаме и 1 яйце  и малко оцет при замесването,а не алкохол.

# 65
  • Мнения: 1 122
И аз като Белинда обичам да ми мирише на прясно масло, затова мажа горещата питка с него.
Мили ,това е масленица.
Рецептата я знам наизуст от една съседка ,става много вкусна.
Ще се опитам да напиша рецептата, но нали знаете майсторките- като ги попиташ за грамажи ,казват, че ръцете най -добре преценят количествата Laughing./ и на мен ми казаха така Crossing Arms Laughing/.
За една средно голяма тава е необходимо около:
1кг пресято брашно
2чч вода или смесена с прясно мляко/ и двата варианта са добри/
1 чл сол
1 чл захар
1 суп лъж водка или ракия
едно кубче мая или две пакетчета суха
около 250 гр свинска мас
Меси се меко тесто от всички продукти ,без мазнината.
Късат се топчета и се пускат в загрятата мас.
Докато се оформят всички топки, първата вече е започнала да втасва, трябва да запомниш  откъде си започнала.
Взема се първата топка и се разтегля с ръце и с помощта на мазнината.
Нареждат се всички кори една върху друга, като между тях се ръси плънка от около 400 гр сирене и 3- 4 яйца.
Притискат се леко и се навиват на руло.
После това руло се усуква добре ,ако се скъса някъде, не е фатално.
Накрая се завива на охлюв в подмазана тава, отгоре се залива с останалата мас .
Колкото повече мас ,по- пухкава масленица Peace.
Аз я удавям в мазнина  Crazy,после всичко си попива.
По желание се маже с жълтък ,но може и без него.
Оставя се да втаса добре около 1 час и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Никак не е диетична, но е убийствено вкусна.



Днес видях рецептата и веднага я направих. Много вкусна.

   


# 66
  • Мнения: 80
А това е моята питка, също по рецептата на Алекс , само че с прибавени 6 суп. лъжици кисело мляко и 2 чаени чаши вода:

# 67
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Страхотни  Peace
Ще ги пробвам

# 68
  • Мнения: 2 724
Е, браво момичета smile3501 smile3501 smile3501
Страхотни питки сте измайсторили  bouquet!

# 69
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
Е, браво момичета smile3501 smile3501 smile3501
Страхотни питки сте измайсторили  bouquet!
Благодарение на твоите рецепти.  bouquet

Аз днес спретнах тутманика. Не успях да се справя много, но пак си го изядохме. Ето и снимки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5127633
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5127632

# 70
  • Мнения: 2 724
А, какво му е на тутманика, изглежда много добре Peace.

# 71
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
А, какво му е на тутманика, изглежда много добре Peace.



Не знам. Аз понеже правя за първи път тутманик и си мисля че стана по скоро като питка със сирене. А иначе много вкусна питка. Grinning

# 72
  • Мнения: 2 708
Ехооооо и аз съм в темата Laughing
В момента втасваме Wink Joy Laughing

Надявам се скоро да я хапнем вкусна вкусна, че ще ходя на гости на бебче на сестра ми, което се роди преди 2 седмици.
Благодаря за чудесната идея за визия на питката. Ще видим като се опече как ще изглежда. За сега ми харесва  chef smile3501 moresmile

# 73
  • Sofia
  • Мнения: 576
Aleks невероятни неща си дала. В най-скоро време ще спретна нещо, бе много обичам да меся. А кучето от аватара ти, не знам дали е твое, е много красиво.

Общи условия

Активация на акаунт