въпрос за бакалава

  • 7 603
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Пловдив
  • Мнения: 392
Може ли да приготвя бакалавата тези дни и да я залея със сироп преди коледа? И ако да как трябва да я съхранявам?
Благодаря ви предварително  bouquet

# 1
  • Мнения: 9 109
Като изстине съвсем, завий в найлонова торба и готово. Ще издържи.

# 2
  • Мнения: 25 619
Може да я оставиш няколко дена да изсъхне добре и тогава да я прибереш в найлонова торбичка. После, когато я залееш със сироп, ще поеме по-добре и няма да се разкашка.  Wink Grinning

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 392
blagodarq Wi!
Акъде да я държа - на терасата, в хладилник Thinking

# 4
  • Мнения: 28
Ако хладилника ти е "no frost" слагай ги там,ако не е по-добре в торбичка и в шкафа.

# 5
  • Мнения: 1 436
Няма нужда от хладилник според мен. То баклавата е кори и орехи - няма какво да се развали. Само я завий с найлон както казаха другите  Grinning

# 6
  • Мнения: 416
        Да попитам и аз.. Simple Smile  Какви кори ползвате за баклавата?

# 7
  • Мнения: 1 436
        Да попитам и аз.. Simple Smile  Какви кори ползвате за баклавата?

Като бях в България, ползвах Белла  Peace.

# 8
  • Мнения: 28
        Да попитам и аз.. Simple Smile  Какви кори ползвате за баклавата?
Аз ги приготвям с обикновенни тракийски кори-белла са ми малко мазни.Тези обикновенните са тънки и стават хрупкави.Пекат се на ниска темп. Simple Smile

# 9
  • Мнения: 416
        Бела от тези дето сега са с късмети ли? Имаше по едно време на Бела кори за баклава, бяха малко по-дебели, аз съм правила баклава с тях като една кора я сгъвах на две. Предполагам че и с другите видове кори се процедира така. Има и едни малки - водят се фини точени кори - някой пробвал ли е със тях?

   

# 10
  • Мнения: 115
Съвсем пресен пример относно твоето питане - имаме колежка туркиня, която сама си точи корите и прави баклава. Почерпи ни за рождения си ден с баклава нейно производство и понеже беше петък и ние не успяхме да изядем цялата тава, затова я завихме и я оставихме за понеделник. В понеделник беше мухлясала. Та сама прецени дали да я приготвяш сега.

# 11
  • Мнения: 1 436
Съвсем пресен пример относно твоето питане - имаме колежка туркиня, която сама си точи корите и прави баклава. Почерпи ни за рождения си ден с баклава нейно производство и понеже беше петък и ние не успяхме да изядем цялата тава, затова я завихме и я оставихме за понеделник. В понеделник беше мухлясала. Та сама прецени дали да я приготвяш сега.

Да, обаче баклавата, за която говориш вече е била залята. aneleto смята да я съхранява още незалята - при нея няма откъде да се вземе влага, че да мухляса.

# 12
Здравейте.
Аз за баклавата. Ако сложите в сиропа 1 с.л. мед ще стане божествена. Опитайте.

# 13
  • Мнения: 1 436
Здравейте.
Аз за баклавата. Ако сложите в сиропа 1 с.л. мед ще стане божествена. Опитайте.

По този повод се сетих, че в темата за баклавата която се затри, natalyna каза че добавя лимонтозу в сиропа за да не се захаросва Peace

# 14
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Мухлясала е, защото сте я завили.  Wink
Майка ми прави баклава десетина дни преди празниците и си стои на хладно, сиропирана. Не я завива с нищо.
Тази година и аз смятам да правя, пък да видим моята каква ще стане. Rolling Eyes

# 15
  • Мнения: 172
Да споделя нещо полезно за баклавата и аз. Научих го една техноложка от хранително-вкусовия институт в Пловдив. Сиропът се приготвя по следния начин:
І сироп
500 г захар
500 мл вода
Ври 3-4 мин и се залива изстиналата баклава.
След 12 часа се прави ІІ сироп
500 г захар
300 мл вода.
Винаги приготвям така сиропа и баклавата става много добре сиропирана. Първият сироп е по-рядък и добре напоява баклавата, а втория дава плътност. Вечер заливам І сироп, сутринта ІІ.

# 16
  • Мнения: 25 619
Аз пък моите баклави ги "къпя" в сиропа една по една и ги нареждам в тавата. Накрая ги заливам с остатъка от сиропа заливам.
Така хем се напояват добре, хем остават леко хрупкави и не се кашват. Но този номер става само с нагънатите баклави, с нарязани едва ли ще се получи.  newsm78

# 17
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Какче как точно ги къпеш?

# 18
  • Мнения: 115
Съвсем пресен пример относно твоето питане - имаме колежка туркиня, която сама си точи корите и прави баклава. Почерпи ни за рождения си ден с баклава нейно производство и понеже беше петък и ние не успяхме да изядем цялата тава, затова я завихме и я оставихме за понеделник. В понеделник беше мухлясала. Та сама прецени дали да я приготвяш сега.

Да, обаче баклавата, за която говориш вече е била залята. aneleto смята да я съхранява още незалята - при нея няма откъде да се вземе влага, че да мухляса.


Даа, сигурно това е причината.

# 19
  • Мнения: 1 679
Колкото по-дълго време стои сиропирана баклавата, толкова по-вкусна става.

Не ми се е случвало да мухляса.

# 20
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Питането ми е за сиропа, срещала съм какви ли не съотношения вода-захар. Вие как правите сиропа за най-вкусната баклава?

# 21
  • Мнения: 3 927
Никога не ми се е разваляла баклава, та какво остава да мухляса?!
Пека, заливам със сироп, в който слагам и 1-2 резенчета лимон, завивам с найлон и муш в хладилника и е верно, че колкото по-дълго стои, толкова по-хубава става Simple Smile
Сиропа ми е 1:1 захар:вода

# 22
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
    За първи път чувам баклава да мухляса .Виж  да се захароса-да.Затова в сиропа се слага лимонов сок или лимонтузу.За да мирише по-добре аз слагам ванилия и лимонова кора.

Общи условия

Активация на акаунт