турско АШУРЕ

  • 48 368
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Здравейте момичета! Моя позната ми се похвали, че опитала в турската сладкарница в Пловдив ашуре, което било на светлинни години от нашето като вкусови качества. Било невероятна вкусотия и нямало нищо общо с това, което ние разбираме под АШУРЕ /а именно "варено жито + нишесте"/.
     В турското ашуре имало стафиди, сушени плодове, сушени череши, суш. кайсии, суш. смокини, жито, нахуд, дребни зърна фасул. Било много сладко и ароматно и невероятно вкусно.
     ЗНАЕ ли някой турската рецепта за ашуре??????????

Питам, защото не разбирам турски и не мога да превеждам, но сигурно има сред вас и такива, които могат да преведат рецептата от някой турски сайт.
ИМАМ огромното желание да си направя за Коледа именно такова ашуре. Да изненадам семейството ми с този фантастичен крем полят със сладък сироп. bowuu bowuu bowuu

МОЛЯ МОЛЯ МОЛЯ ВИ дайте ми рецептата ако можете, но не на българското а на ТУРСКОТО ашуре с плодове

# 1


http://www.discoverturkey.com/Russian/kultursanat/b-h-yemek9.html

Ашура

Состав    Мера    Количество
Дробленная пщеница для ашуры    1 стакан    180 гр.
Горох бараний    1/3 стакана    6 гр.
Фасоль    1/3 стакана    60 гр.
Рис    2 столовых ложок    15 гр.
Вода    "12,5 стаканов"    "2,5 кг"
Сушеный абрикос    10 штук    60 гр.
Сушенный инжир    5 штук    125 гр.
Изюм без косточек    1/2 стакана    50 гр.
Апельсин    1 штук    120 гр.
Сахар    1 2/3 стакана    300 гр.
Розовой воды    2 столовых ложек    20 гр.
Грецкий орех (не измельченный)    2/3 стакана    65 гр.
Гранат    Половина    50 гр.

Количество порций : 10

Приготовление

Вымыть пщеницу, горох, фасоль и рис. Фасоль и горох выдержать в воде по 200 гр. за сутки, рис же с ддвумя стаканами воды. Варить дробленную пшеницу пока не выйдет крахмал. При необходимости тушить горох в плоской кастрюле. Вымыть сухофрукты и держать в 1,5 стакане воды 2 часа. Приготовленный продукты и фрукты перемешать и варить 15 минут. Ояичтить апельсин, кожуру нарезать длиной 3 – 4 см, апельсин нарезать на 4 – 5 долек и добавить в сваренную массу вместе с кожурой и варить 5 минут, добавить сахар, варить еще 1 – 2 минуты и выключить печь. Добавить розовую воду, размешать и положитьт на тарелочку, сверху украсить орехом и гранатом.

Същата рецепта на английски език - http://www.discoverturkey.com/english/kultursanat/b-h-yemek9.html

# 2
 PartyПращам ви една рецепта на арменско "ашуре". половин килограм жито, ядки печени неосолени и изчистени от шлюпките /орехи, лешници, фъстъци, бадеми и стафиди/на око , за да не потъмнее житото ,канелени пръчици, захар на вкус.     
      Житото се сварява добре, когато е почти готово се прибавят захарта, ядките и канелата на клечки. Ври половин час след това канелата се отстранява и се слагат в купички или чаши. ВНИМАНИЕ! Да не сгъстите много житото, защото когато изстива то се сгъстява още и се напуква.

# 3
  • БГ
  • Мнения: 1 162
sylya, виждам, че си от Пловдив, препоръчвам ти да отидеш и да опиташ на място въпросното ашуре! Божествено е, особено с топка сладолед и заливка по избор! Познавам собствениците и точно от тях зная, че рецептата си е лично тяхна и я пазят стриктно в тайна! Рецептите за турско ашуре, които ще намериш в никакъв случай няма да са същите като това, което ще хапнеш на место!

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 686
хехехеее.......Как изровихте тази тема?! Писала съм я преди година и вече опитах въпросното ашуре. Вярно ли е, че тази сладкарница всъщност се "въртяла" от арменци, а не от турци???
             Praynig Ашурето им наистина е прекрасно. Само да ти кажа, че наистина си права, защото майка ми каза че можела да го направи "в къщи" и тя с плодчета и толкова ароматно ...... 
 Обачееееееееееее ........ НЕ стана.
             
От къде ли не четох рецепти, купих най-различни сушени плодчета. Дори ми направи впечатление, че в турското ашуре има плодчета от компот от праскови/кайсии. Абе ароматизират го с нещо. Мисля, че е с розова вода. Не знам какво стана, но нашето не стана. Хем няколко пъти го пробвахме. Иначе в Турция съм била, но не съм яла там. А не би трябвало да кой знае каква философия.  newsm78

# 5
  • Мнения: 2 199
Ашуре
2 ч.ч жито (твърдят че имат специално жито за ашуре)
1ч.ч. леблебия
5ч.ч. захар
1ч.ч. боб
15ч.ч. вода
½ ч.ч. ориз
1ч.ч. стафиди
1ч.ч. кайсии нарязани на кубчета(сушени)
сушени сливи
1ч.ч. нарязани сушени смокини
1 портокал
За украса счукани орехи, шам фъстък, канела и зърна нар
Начин на приготовление
Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 вечер.
На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната.
Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно.
Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4.5 часа на тих огън за да омекне добре./ в това време е включено и времето, през което и оризът трябва да се свари/ След като житото се свари и се получи гъста чорба
се добавя захарта , леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите.Къкри до готовност
/в рецептата пише , че след като се смесят всички продукти, се оставя да ври като 2-3 пъти трябва всичко да кипне/След като се свали от огъня може да се добавят и ябълки нарязани на кубчета, ядки пожелание(орехи, лешници, бадеми)

След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като истине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар пожелание розова вода
Afiyet olsun!!! или на български да ви е сладко Simple Smile   bouquet




Последна редакция: пт, 08 юни 2007, 14:40 от Айля

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Айля браво на теб!!! Правила ли си тази рецепта или просто я превеждаш за нас? Ако си я правила какви са ти впечатленията ?

# 7
  • Мнения: 2 199
Баба я прави по принцип де има си месец на ашурето и тя ни прави много често пък и то е голям "севаб" или голямо добро  Wink Аз сама не съм я правила,  лично леля която е в Турция я питах ей сега за Ашуре. Яла съм да, рецептата е изпитана. Горе долу житото къкри цяла вечер на печка с дърва  Hug права си да розовата вода придава вкус а откъде може да се вземе незнам поне за БГ   bouquet

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Благодаря ти!
Тук розовата вода съм я виждала само в аптеките, но не знам дали се пие от тази. Обаче ако си купиш сладко от рози в България и го разредиш в вода сигурно ще получиш розова вода. Поне така си мисля.

 newsm78

# 9
  • Мнения: 2 199
Благодаря ти!
Тук розовата вода съм я виждала само в аптеките, но не знам дали се пие от тази. Обаче ако си купиш сладко от рози в България и го разредиш в вода сигурно ще получиш розова вода. Поне така си мисля.

 newsm78

Тази от аптеките едва ли става за сладко  Naughty
То целта на розовата вода е да придаде някакъв много приятен вкус и аромат може в България да го има в арабските магазини  newsm78 честно казано разредено сладко от рози с вода незнам дали ще свърши работа
 Thinking

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
В гр.Шипка до храм-паметника обикновено има много сергии, на които се продават различни продукти от рози. Там една от продавачките веднъж обясняваше, че тази розова вода, която е в пластмасови шишенца е само за външна употреба, а тази в стъклените шишета може да се използва и за ароматизиране на сладкиши или пък по няколко капки във водата за пиене. Там такава вода се продаваше в шишета от 1 литър и беше доста по-скъпа от другата, която е само за външна употреба. Но другаде не съм виждала. Може би където има специализирани магазинчета или щандове на фабриките за розови продукти (Казанлък, Карлово) ще има такава розова вода.

# 11
  • Мнения: 22 867

Това научих от руски форум.
"Сладко" от рози
използват се листенцата от чайни сортове роза - 300 гр
захар - 600 гр

Листенцата без да  се мият,  се посипват със захарта и се претриват с ръце, докато започнат да пускат сок. Получената смес се поставя плътно в буркан, покрива се с полиетиленово фолио или пластмасово капаче и се поставя на хладно място. Добавя се в чай и е много полезна при болки в гърлото, стоматити и особено за малки деца.
Помислих си, дали не би свършила работа и при ашурето вместо розова вода. newsm78

# 12
  • Мнения: 111
Розова вода съм виждала по арабските магазини на ул.Цар Симеон, където се пресича с пазара.Те са един до друг там и със сигурност е за готвене тази.

# 13
   ::розовата вода в аптеките също става за ароматизиране на сладкиши и други десерти

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
   ::розовата вода в аптеките също става за ароматизиране на сладкиши и други десерти

На някои от видовете розова вода пише "Само за външна употреба", така че - внимавайте.

# 15
Мантъ, е арменско предястие което се пече във фурна и след това се залива с пилешки бульон и сок от лимон .Понеже езикът е непознат за българите и няма аналог за превод чрез друг език БУКВАЛЕН превод означава КОРОНА. Не се прави скайма и няма нищо общо с кнедли и пелмени.

# 16
  • Мнения: 836
http://www.armory.com/~turkiye/turkey/genel/cuisine/asure.html

този линк е за рецепта на ашуре

някой от може ли да ми каже що за птица е Dovme или Dövme на турски ?
предполагам, че е някакъв специален вид жито, специално за ашуре, ама ако може някоя по-запозната мама да ме светне  Praynig
а и ако каже откъде да се сдобие човек с него - цена няма да има  Mr. Green

# 17
  • Мнения: 2 199
http://www.armory.com/~turkiye/turkey/genel/cuisine/asure.html

този линк е за рецепта на ашуре

някой от може ли да ми каже що за птица е Dovme или Dövme на турски ?
предполагам, че е някакъв специален вид жито, специално за ашуре, ама ако може някоя по-запозната мама да ме светне  Praynig
а и ако каже откъде да се сдобие човек с него - цена няма да има  Mr. Green

Dovme означава татоо  Mr. Green но на турски, а иначе на английски доколкото разбрах грухана пшеница

# 18
  • Мнения: 836
Айля , то че е грухана пшеница е ясно  Simple Smile
само се чудех дали няма някакъв специален вид такава дето да е за ашуре  Thinking
защото нашият булгур и турският и арабския са различни.
както и кус-куса ....

например тук  (доколкото разбирам) се използва такава пшеница

- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru üzüm
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru incir
- 1 su bardağı soyulmuş badem
- 5 su bardağı toz şeker
- 30 adet kuru karanfil
- Üzerini süslemek için iri cekilmis ceviz, fındık, nar tanesi (zevkinize göre)

всички други съставки са ясни  - нахут, фасул, каисии, стафиди, бадеми, захар и карамфил и ядки Mr. Green

Последна редакция: пт, 26 окт 2007, 12:58 от esme_bolger

# 19
  • Мнения: 2 199
Аз в поста си по горе съм писала, че има специално жито за ашуре, на опаковката си му пише, но аз вкуса на българско жито незнам, така че разлика не мога да направя  Mr. Green

Цитат
Ашуре
2 ч.ч жито (твърдят че имат специално жито за ашуре)

# 20
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Аз лично никога не съм правила ашуре,но сестра ми живее в Турция и често си приготвят.Току-що я попитах за житото,дали е специално за ашуре.Каза ми,че е обикновено.Допълнително ще питам за рецептата.

# 21
  • Мнения: 2 199
Аз лично никога не съм правила ашуре,но сестра ми живее в Турция и често си приготвят.Току-що я попитах за житото,дали е специално за ашуре.Каза ми,че е обикновено.Допълнително ще питам за рецептата.

На опаковката пише "за ашуре"  Party
 Laughing

Последна редакция: пт, 26 окт 2007, 15:26 от Айля

# 22
Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти:
500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч.л канела
2,3 капки розова вода
Пудра захар за поръсване и дребни бонбонки.
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се притрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл. вода нишесте и сместта се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подобящи съдове, като пласмасови еднократни чашки и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени, натрошени печени орехови ядки и пудра захар.



В-к “ЗАМАН”

# 23
НИЕ В РУСЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ВИ ПОЧЕРПИМ С ИСТИНСКО ТУРСКО АШУРЕ АКО ИМА ЖЕЛАЕЩИ ВИНАГИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ НО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛ 082/875532 В-К ЗАМАН/РУСЕ

# 24
rozowata woda ot aptekite stawa za asure dobawya se malko za aromat

# 25
Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти:
500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч.л канела
2,3 капки розова вода
Пудра захар за поръсване и дребни бонбонки.
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се притрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл. вода нишесте и сместта се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подобящи съдове, като пласмасови еднократни чашки и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени, натрошени печени орехови ядки и пудра захар.



В-к “ЗАМАН”

# 26
Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти:
500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч.л канела
2,3 капки розова вода
Пудра захар за поръсване и дребни бонбонки.
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се притрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл. вода нишесте и сместта се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подобящи съдове, като пласмасови еднократни чашки и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени, натрошени печени орехови ядки и пудра захар.



В-к “ЗАМАН”

Общи условия

Активация на акаунт