Моля ви- рецепта за тесто за пица!

  • 82 964
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 497
Здравейте момичета!
Аз не съм голяма ентусиастка по отношение на готвенето, но съм твърдо "за" домашно приготвените ястия. Ненавиждам полуфабрикатите, тъй като тъкмо в тях блъскат какви ли не неща,а напоследък и генно модифицирани храни. И така- опитах се няколко пъти да правя тесто за пица- пълна трагедия. Първият път(със суха мая) въобще не се надигна.Вторият- взе, че вкисна (с нормална мая). Вече съм в отчаяние.Тъкмо се ентусиазирам и не вадя нищо от фризера, казвайки на мъжа ми- тази вечер ще ядем пица, и трите пъти се наложи да ходи да купува ядене. Не зная брашното ли им е кофти, маята ли......
Ако имате опит- моля ви мопогнете!

# 1
Здрасти, аз го правя така:
1 пак. Гранулирана мая + 1 ч.л. захар + 3 с.л. прясно мляко на стайна температура след като се надигне го прибавям към:
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
Щипка ч.л. сол
Брашно колкото поеме до средно твърдо тесто, но да не лепне много.

За да втаса по-бързо зимата използвам парното, слагам съдът с тестото покрит с кърпа на някой радиатор, когато няма парно го слагам на отворената врата на фурната, а нея включвам на едно докато удвои обема си. После с ръце намазани с олио го разстилам в тава и слагам каквото съм решила. Слагам олиото, солта и подправките в настърганите домати.

# 2
  • Мнения: 3 634
Оооо... Най- сетне нещо с което и аз мога да помогна!!!

1.5 децилитра вода
20 грама   мая
половин ч. лъжичка сол
2 с. лъжици олио
около 3,5 децилитра брашно

Водата е хладка при разбъркването с маята. Прибавяш олиото, солта и брашното. Запушваш мивката с тапа и пълниш мивката до половината. Слагаш съда с тестото закрит с кърпа във водата докъто втаса.

Аз лично не съм по тестата и тяхното разточване. Късат ми се нервите и за това оставям мъжа си да се бори с тях... ама само какви пици прави той....мммммм....!

# 3
Ето ти една страхотна рцепта -бърза,лесна и вкусна:
около 1/2 кг. брашно
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. хладка вода в която е разтворено 1 пак. мая
щипка сол
Омесва се и се оставя да втаса.Разстила се в тавичка,намазнена предварително. Тестото в тавичката трябва да е тъничко, защото при печене се надува.
Първо се изпичат за около 20 мин. блата, намазан с дом.пюре и парченца маслини, след това слагаш каквато искаш плънка и печеш за още около 10 мин.
Невероятно вкусна и сочна пица става.Успех

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Аз рядко меся тесто, просто не ми се отдава тази наука Simple Smile, купувам готово от магазина на хлебозавода.
Но иначе е възможно и брашното да ти е изиграли лоша шега. Скоро ми се наложи да хвърля току-що изпечения блат за тортата за рожденния ден на майка ми... Изобщо не се наду и приличаше на подметка. Следващия опит беше успешен, ама смених брашното.

# 5
  • Мнения: 1 497
Тя и майка 10 пъти ми обяснява как да го правя ама пусто....
Сега за маята- как да я измеря като нямам теглилка? За нормалната- колкото 1 орех ще стигне ли за 1 кг? Майка ми казва- колкото кутийка кибрит и гледай- как се прави кутийка кибрит, защото аз купих много в насипно състояние. С орех ще ми епо-лесно;). За сухата- тя е на едни гранулки... Там пък още ще ми е по-трудно. Ще опитам де- няма да се предам и пак ще ви кажа какво е станало:)

# 6
  • Мнения: 70
здравеи ето няколко рецепти които аз приготвям Grinning  Grinning  Grinning


Калцоне (затворена пица)
 
ПОРЦИИ: 4
ПРОДУКТИ:
1 1/2 топла вода
1 пакетче суха мая
2 с.л. зехтин (олио)
1 с.л. сол
4 ч.ч. бяло брашно
2 големи червени пиперки
2 с.л. зехтин (олио)
350 г. лук ( по-възможност червен), нарязан на тънки колелца
4 парчета пушена наденица, нарязана на кръгчета
4 ч.ч. настърган кашкавал
4 с.л ситно нарязан риган (орегано)
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете 1 1/2 ч.ч. топла вода в дълбов съд. Изсипете маята, разбъркайте и оставете за няколко минути да се разтвори. Добавете олиото и солта. Добавяйте постепенно бразното като разбърквате. Сложете на посипана с брашно повърхост и месете до получаване на еднородно, еластично тесто, като посипвате с брашно ако е необходимо за около 1 мин.
Сложете тестото в голям, намазан с олио съд. Покрийте с капак или фолио. Оставете тестото да втаса (да увеличи двойно обема си) за окло 1 час и 15 мин в топло помещение.
(За да проверите дали тестото се е надигнало достатъчно, натиснете с два пръста тесто, на 2 см един от друг. Тестото е втасало ако се запазят следите от пръстите и видомо си е увеличило обема(обикновено двойно).)
Междувременно изпечете пиперката, обелете я и изчистете от семките. Нарежете на ивички. Загрейте олиото, сложете червения лук, нарязан на кругчета и пържете до златисто. Извадете и сложете да се изцеди от мазнината. Запържете наденицата, нарязана на 1 см кръгчета. Извадете и изцедете на кухненска хартия или решетка. Смесете в съд настъргания кашкавал и нарязания на ситно риган, овкусете с черен пипер и сол.
Разделете тестото на 4 равни топки и разточете всяка върху набрашнена повърхност на 20 см кръг.
Разстелете 1/3 ч.ч. от кашкавала върху половината от всеки кръг. като оставите 2 см празна ивица по крайщата. Покрийте със 1/4 от лука, 1/3 ч.ч. кашкавал, 1/4 от наденицата, 1/3 ч.ч. от кашкавала и накрая 1/4 от пипера. Прегънете на две тестото над плънката, като оформите половин кръг. Притеснете много добре краищата, като оформите бюрдюр.
Като използвате шпатула преместете пиците в съда за печене(предварително намазан с олио.Надупчете повърхостта с вилица. Печете до златисто кафяво.
===========================================
 Пица със спанак

ПРОДУКТИ:
250 г брашно
щипка сол
1 с.л. зехтин
вода
100 г спанак, изчистени измит
3 яйца
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. вода
1 червена пиперка, изчистена и нарязана на кръгчета
100 г сирене ементал, настъргано
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете брашното в голяма купа, добавете 1 с.л. зехтин, щипка сол и малко вода и замесете тесто. Разточете тестото във формата на 30 см кръг и го разстелете в намазана с масло тавичка. Намажете тестото със доматеното пюре и запечете основата за около 3-4 минути в загрята до 220 градуса фурна.
В това време задушете спанака в малко вода, отцедете много добре и нарежете на ситно. Разстелете спанака върху основата за пица, отгоре подредете кръгчетата пиперка и поръсете с настърганото сирене, поръсете със зехтина и малко смлян черен пипер. Запечете за още 3-4 минути. Счупете яйцата едно по едно и ги поставете върху пицата. Върнете във фурната и печете още около 3-4 минути.

# 7
  • Мнения: 3 634
При нас маята е продават в 20гр. пакетчета и е много лесно да се измери колко ти трябват... Не знам при вас как е... много е гадно като на едно място е едно, на друго друго.... защо не може да има една мярка за всичко...

# 8
  • Мнения: 1 497
Тук я купих насипно от една фурна.

# 9
  • Мнения: 289
Здравейте мами,
ето една рецепта за тесто за пица, което няма начин да не стане и най-важнотоНЕ СЕ МЕСИ2 чаши брашно
1/2 кубче мая
1 1/2 чаши вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Маята се разтваря в половината чаша ХЛАДКА вода и се прибавя към останалите съставки. За разкош може да сложите 1 яйце, но аз не го правя. Оставя се така покрито с кърпа за 30мин. Получава се гъсто лепкаво тесто, което изсипвате в намазана с масло /повечко/ тава /аз използвам голямата тава на фурната/ и отгоре слагате каквото искате.
Добър апетит!

# 10
  • Мнения: 8 769
Аз обожавам да готвя, обаче да меся не ми е силна страна.  Embarassed И вместо да се мъча и всичко в кунята да става в брашно и тесто, просто не правя пица-пицарии има колкото си искаш, а и разнос по домовете вече не е новост и в България! Grinning  Grinning  Grinning Така аз реших въпроса с пиците! Grinning

# 11
  • Мнения: 1 564
Рецептата за тесто на zveti е страхотна.и аз така го правя.

# 12
Здравейте момичета!
Аз не съм голяма ентусиастка по отношение на готвенето, но съм твърдо "за" домашно приготвените ястия. Ненавиждам полуфабрикатите, тъй като тъкмо в тях блъскат какви ли не неща,а напоследък и генно модифицирани храни. И така- опитах се няколко пъти да правя тесто за пица- пълна трагедия. Първият път(със суха мая) въобще не се надигна.Вторият- взе, че вкисна (с нормална мая). Вече съм в отчаяние.Тъкмо се ентусиазирам и не вадя нищо от фризера, казвайки на мъжа ми- тази вечер ще ядем пица, и трите пъти се наложи да ходи да купува ядене. Не зная брашното ли им е кофти, маята ли......
Ако имате опит- моля ви мопогнете!

Ето отговора:
В Sansburys (на щанда до брашното )се продава готова смес за тесто за пица.Има две пакетчета в кутийката.Ние сме 4 човека,правим 3 пици от 1 пакетче,като добавяме още толкова брашно,колкото е съдържанието.
Втасва.
Разтилаш го в 3 тавички за пица (ако нямаш,има в повечето паундшопове),отгоре нареждаш каквото ти харесва.
Печеш.

Приятно хапване!

# 13
  • Мнения: 1 153
Ето моя вариант на тесто:
20гр.мая
300гр.брашно
1/2 ч.л.сол
и щипка захар

Омесва се тесто и се оставя на втаса,след което се разточва с точилка

# 14
  • Мнения: 5 183
А от тесто за пици могат да се правят и мекици, нали? Или не е съвсем така?

# 15
Мекиците в България (тези,който ги продаваха някога) ги правят от тесто за хляб

*брашно
*сол
*вода
*мая
Месиш не много твърдо тесто.Оставяш го да бухне.Премесваш.Ако е необходимо добавяш още брашно.Разтичваш с ръце и пържиш в горещо олио.

От същото тесто можеш да разточиш и кори за баница.Аз не мога да ги правя с права форма (кръг ако е кръгла тавата) и затова винаги правя вита баница...
Върху разточения лист слагам смес от яйца,сирене и кисело мляко (понякога +спанак).Завиваш и слагаш в тава предварително намазана с олио.Отгоре  мнооооого финно изсипваш вече разтопено масло.(това всъщност е бюрек,а за обикновенна баница се слага олио)
Подреждането започва винаги от центъра на тавата,ако е кръгла тавата,а ако е правоъгълна подреждаш в прави ивички,но е по трудно защото за целта всички кори трябва да бъдат еднакви,а затова се иска малко повече майсторлък:)
Не мога да кажа пропорции.Аз приготвям за 4 човека и меся около полувин килограм брашно за мекици и малко повече (750 гр да речем) за баница.
Ако тестото е повече от необходимото можеш да го съхраниш в торбичка в хладилника.

!!! Всички теста съдържащи захар втасват по бавно.

!!! При месене на тесто винаги се ползва хладка,но не гореща вода ( малкото прътче да се чувства добре)

!!! Когато ферментира тесто се държи на топло.
Хареса ми идеята на МОФ за топлата вода в мивката.

Приятен апетит.

# 16
  • Мнения: 5 183
Мекиците в България (тези,който ги продаваха някога) ги правят от тесто за хляб ...
*брашно, *сол, *вода; *мая
...Не мога да кажа пропорции.Аз приготвям за 4 човека и меся около полувин килограм брашно за мекици и малко повече (750 гр да речем) за баница.
Мерси за идеите, но кажи все пак на колко брашно колко мая!!!

# 17
Основно тесто за пици, фокачи


250 г брашно
125 мл вода
3. 5 г мая суха ( 1/2 пакет от 7 г)
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л мас (олио, зехтин)

. Маята се разтваря в топла вода .. добавя се захарта и солта...
. Брашното се пресява и се замесва тесто
. Накрая се добавя олиото.. и още един път се омесва тестото.
. Оставя се на топло място да се надигне

  chef Пицата става наистина страхотна, опитайте!!!!!

# 18
  • Мнения: 262
цвети,аз знам същата рецепта наистина е хубава.но  може вместо  вода да се сложи  pr.мляко и  знам че се слага и  малко  олио  в самото  тесто:)наистина е ок:)








-----------------
Пиши на кирилица!

Последна редакция: нд, 03 дек 2006, 17:16 от Аурелия

# 19
  • Мнения: 1 983
1/2 кубче мая (от "живата")
1 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.л. сода
1 ч.чаша кисело мляко
1 яйце
брашно


живата мая се размива в прясното мляко, а содата се гаси в киселото, слага се яйцето и брашно колкото поеме, омесва се меко тесто, което освен за пица става и за мекици, аз също така и го замразявам в камерата, нямам проблеми Peace

# 20
  • София
  • Мнения: 7 097
Рецепта не мога да ти дам, защото не съм правила, но купувам тестото за пица на "Мис Каприз" от Била и съм страшно доволна... Simple Smile

# 21
  • Мнения: 202
Потърси тук из форума с търсачката. Знам ,че имаше една рецепта с бира. Страхотна е! Пробвала съм я и остава мека и на другия ден.
Намерих рецептата-на Mamica e:
Виж какво е написала тук тя-
Mamica

 
  Re: тесто за пица
« #7 събота, 17 декември 2005, 00:22 » 

--------------------------------------------------------------------------------

Писала съм някъде, че тази рецепта я знам от една пицария от главния готвач. Правя само нея от години. Тестото е меко, надува се малко ( така че имайте предвид като правите блата да не е много тънко) и пицата може да се яде и судена на следващия ден.

Равни части вода и бира. ( да са гладки) около 500мл. общо
сол- 1 шипка
олио около 7-8л.
1 пак. мая ( суха)
брашно колкото пеме

Може да се съхранява и във фризера тестото. При нужда се изважда предишната нощ от вризера и се слага в хладилника.

Когато с егарнира пицата над блата се слага доматено пюре, кашкавал и после всички други продукти.
 

# 22
  • градът на правите улици
  • Мнения: 52
Аз я правя с най-обикновено, купено тесто и става супер.

# 23
  • Варна
  • Мнения: 443
Ето ти една страхотна рцепта -бърза,лесна и вкусна:
около 1/2 кг. брашно
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. хладка вода в която е разтворено 1 пак. мая
щипка сол
Омесва се и се оставя да втаса.Разстила се в тавичка,намазнена предварително. Тестото в тавичката трябва да е тъничко, защото при печене се надува.
Първо се изпичат за около 20 мин. блата, намазан с дом.пюре и парченца маслини, след това слагаш каквато искаш плънка и печеш за още около 10 мин.
Невероятно вкусна и сочна пица става.Успех

Пробвах тази рецепта днес! Тестото стана невероятно! Аз прибавих в топлата водичка и маята и 1/2ч.л. захар. Сипах всичко в машинката за хляб - на програма тесто. Бърка, втасва, бърка и на второто втасване извадих 20 минути преди края на програмата /тя е общо 1:30ч./. Направих още едно тесто и го оставих в хладилника. Утре сутринта ще станат чудни мекици с него....само дето талията ми съвсем ще изчезне  hahaha

# 24
  • Мнения: 172
В темата за ресторански рецепти има рецепти за пиците на "Верди"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.120

Страхотно тесто и пици. Хиляди благодарности на sylya, че я сподели с нас  newsm10

# 25
  • Мнения: 2 381
500г. брашно
1 мая на прах на Др. Йоткер
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
6с.л. олио
1/4 топло(не горещо) прясно мляко

Продуктите се смесват и се омесва тесто.Покривам с кърпа и оставям да втаса 30мин.След това разточвам хубаво.На дъното на тавата слагам хартия за печене, върху нея тестото и отгоре продуктите за плънката на пицата.Пека в предварително загрята фурна на 220 град. ок.40 мин.

# 26
Моята рецепта е много проста лесна и вкусна.
продукти
1 яйце
1 ч. ч. пясно мляко
щипка сол
 брашно колкото поеме- до получаването на меко разтегателно тесто без да лепне/всичко това го разбивамра с миксера с
приставките за тесто.След като се умеси добре го думесвам малко на набръшнена повърхност
докато спре да лепне/
Расточвам тестото с точилката и го поставям в тавата,/тавата предварително съм я намазала с малко олио и съм наръсила малко брашно за да не залепне тестото/

 Обилно намазвам блата с доматено пюреили лютеница-спорет случея и нареждам отгоре каквото съм решила, като накрая разбира се поръсвам обилно с настърган кашкавал.
Пекъя на умерена фурна.
Опитаите я -ЩЕ ВИ ХАРЕСА Peace Peace

# 27
  • Мнения: 569
 
Моята рецепта е много проста лесна и вкусна.
продукти
1 яйце
1 ч. ч. пясно мляко
щипка сол
 брашно колкото поеме- до получаването на меко разтегателно тесто без да лепне/всичко това го разбивамра с миксера с
приставките за тесто.След като се умеси добре го думесвам малко на набръшнена повърхност
докато спре да лепне/
Расточвам тестото с точилката и го поставям в тавата,/тавата предварително съм я намазала с малко олио и съм наръсила малко брашно за да не залепне тестото/

 Обилно намазвам блата с доматено пюреили лютеница-спорет случея и нареждам отгоре каквото съм решила, като накрая разбира се поръсвам обилно с настърган кашкавал.
Пекъя на умерена фурна.
Опитаите я -ЩЕ ВИ ХАРЕСА Peace Peace
Страхотно- ще пробвам тази тъй като е без мая , а няма от къде да си набавя...благодаря за рецептата... но моля- малко милост- следващият път използвай проверка правопис , че направо Shocked

# 28
  • Мнения: 700
 Eто и моята рецепта за ароматно тесто:

 За 2 големи пици:
 500гр.брашно приблизително (повече ми харесва,когато част от количеството,половината или по-малко замествам с пълнозърнесто брашно Peace)
 1 яйце
 150мл пр. мляко
 150мл хладка вода
 1 п. суха мая
 1/2 ч. л. сол
 3-4 с.л. зехтин
 1 ч.л. чубрица
 1 ч.л. босилек
 
 Яйцето,млякото,зехтинът, солта и подправките се разбъркват.Брашното се преситва и се смесва с маята.Добавя се и се меси.Пицата я разтеглям с пръсти и пека върху хартия за печене в тавичка (става по-хрупкава и не е мазна).Отгоре слагам доматен концетрат Supercirio в тънък слой,който поръсвам с чесън на гранули (малко).Гарнирам с гъби,царевица,яйце и т.н. каквото ви се хапва.

# 29
  • Мнения: 5 001
В темата за ресторански рецепти има рецепти за пиците на "Верди"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.120

Страхотно тесто и пици. Хиляди благодарности на sylya, че я сподели с нас  newsm10

Пицата Верди е най-доброто,което може да си направи човек в къщи.И всеки път с един и същ СТРАХОТЕН резултат!

Общи условия

Активация на акаунт