Моите рецепти събрани отвсякъде

  • 4 226
  • 113
  •   1
Отговори
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Царевична фокача с кашкавал и маслини


3.бр. яйца
200 мл. кисело мляко
100мл.олио.
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно

закваска

100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая
2суп.лъж.брашно

1 1/2ч.ч.   Нарязани маслини
1ч.ч.  Нарязан лук
1с.л. босилек
сол
Олио за намазване

В купичка слагаме двете лъжици брашно, леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята.

Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто, оставяме да втаса около един час.
Слагаме тестото в намазнена тава,растиламе го като пита. Намазваме със олио ,поръсваме със сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загрята фурна с вентилатор до зачервяване на 180гр.(Аз печа около 45 мн)

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 15:40 от цурето66

# 1
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Царевичен хляб

500 г бяло брашно
300г царевично брашно
250 мл хладка вода
7 г суха мая
200 мл топло прясно мляко
2 су. л олио
1 к. л. сол
1 ч. л. захар
В купа се разтварят маята и захарта с водата. Добавям  50 грама от бялото брашно. Омесва се рядко тесто. Купата се покрива и се оставя на топло за 30 ми.да втаса и докато се образуват мехурчета по повърхността.Към закваската се добавя олиото и прясното мляко и се разбърква добре.Останалото бяло и царевично брашно се смесват. Добавят се постепенно към рядката смес заедно със солта. Замесва се тесто, меси се в продължение на 10 мин. докато стане гладко и еластично.Тестото се поставя в намаслена с олио купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за -2 часа или докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя оформя на две хлебчета, които се поставят в тава върху хартия за печене. Притискат се леко и отгоре се поръсват с малко царевично брашно и хлебчетата се да втасат за 1 час.Фурната се нагрява   и хлебчетата се пекат за 10 минути на 250°С след това температурата се намаля на 180°C и печенето продължава още 20 мин.

# 2
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Качамак със яйца и сирене
500гр.царевично брашно
2 яйца, сол на вкус
60 гр. краве масло
Сирене за поръсване
Вода 1.600 мл(като при нужда, ако е много гъст се добавя още малко)

Слагаме в голяма тенджера водата да заври,сипваме  1 ч. лж. сол. При непрекъснато бъркане започваме да изсипваме във врящата вода царевичното брашно на струйка, а не наведнъж. Намаляваме котлона и при непрекъснато бъркане варим около 15 мин. Трябва да почне да се отлепя от стената на тенджерата, това означава че е брашното се е сварило. Свалям тенджерата от котлона и добавям 2 яйца. и 60гр. краве масло. Разбива се хубаво да стане пухкава сместа. Прехвърля се в тава и се наръсва със сирене, пече се до зачервяване.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 15:34 от цурето66

# 3
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Качамак с царевичен грис

1 литър вода
1 с. л. сол
1 ч. ч. царевичен грис
сирене на вкус
100 гр. масло
1 непълна с. л. червен пипер

Слагам водата да заври и добавям солта. Изсипвам гриса и започваме да бъркаме. Когато започне да се сгъстява намалявам температурата, . продължавам да бъркам, докато започне да прави „пътечка“. време за приготвяне 20-25 минути,  за 4 порции. Гарнираме с масло и натршено сирене.

# 4
  • зад кестените
  • Мнения: 795
https://bg-mam.ma/p/297129/7588269

Кухен с грис

# 5
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Гофрети
със царевично брашно

150 гр. брашно
150 гр. царевично брашно
1. ч.л. бакпулвер
4яйца
2-3 суп. лъж. захар
125 г. масло
1. ч.ч. прясно мляко
1/2 ч. ч вода
щипка сол

Разбийте яйцата  със захарта добавете размекнатото масло, след това водата, млякото, царевичното и бяло брашно,бакпулвера. Получената смес почива 20 мн, се  изсипва по един чрпак върху нагрят и омаслен гофретник

# 6
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Царевично млечно реване

 6.яйца
100гр захар
100гр царевично брашно,
150грпшеничен грис
100мл олио,
250мл прясно мляко
1бакпулвер
1ванилия.

За сиропа
800мл прясно мляко,350гр захар.

Печете около 30-35 минути (до получаването на приятен кафеникав цвят) във фурна на 180 градуса. Оставете да изстине.
Захарта и водата оставете да поврат около 10 минути. Изключете от огъня, добавете лимоновия сок и ванилията. Полейте с горещия сироп изстиналата основа. Оставете да престои 2-3 часа.

# 7
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пита с плънка

продукти:

200 мл леко топла вода,
1 лъжица сол,
1 чаена лъжичка захар,
7 гр. суха мая,
2 с.лъж. олио.
500 гр брашно
Месим до пухкаво, но не твърдо тесто.


За плънката
Нарязаните продукти и камата се задушават
3-4 броя кромид лук
2 броя пиперки(червени)
2 броя моркови
250 гр кайма
2 лъжици олио
сол на вкус
чер пипер
чубрица
магданоз


Начин на приготвянe:

От тестото се правят малки топки, а най-отдолу разточих много тънка кора, за да се получи спойка на тестото.
Задушената плънка я разпределих в средата
. Оставих малко да почива, след което намазах леко с жълтък отгоре.  Пекох във тортена форма с регулируем ринг върху кухненска хартия. Пекох  около 30 - 40 минути във фурна до зачервяване,изважда се от фурната, поръсва се леко с вода и завих с кърпа.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 18:15 от цурето66

# 8
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Свински кебап в гювеч

Нарязваме свинско месо на парченца които намазвам на шишчета и леко запичаме на скара.поръсваме ги със сол и черен пипер.
Отделно нарязваме 2 моркова, 2 домата, 2 печени червени чушки и 2 глави лук на дребно. Добавяме няколко гъбки, 100 мл. вино, целина, чубрица, сол, олио и малко вода.
Изсипваме всичко в пръстен гювеч с капак и задушаваме във фурна на умерена температура.

# 9
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Телешка яхния в гювеч

Месото (1,500кл.) се нарязва на кубчета и се запържва  в 120  гр.краве масло заедно със ситно нарязана глава лук, 2 - 3 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. червен пипер до омекване. Пресипваме сместа във глинен гювеч, наливаме 150 мл. червено вино, 150 мл. вода ,4-5 Бахар, 2  бр. дафинов лист и 10 зрънца черен пипер. Почистваме 1 кл. дребен арпаджик и го изсипваме върху сместта. Отгоре нареждаме лентички свински бекон. Захлупваме гювеча и замазваме капака му със тесто. Поставяме го във студена фурна и задушаваме на умерена температура 3 часа.
Когато се вади от фурната да се  внимава, и се оставя да се охлади върху дървена табла

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 19:08 от цурето66

# 10
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Гювечета със кайма
Продукти за 5  гювечета
500 гр кайма
5 яйца
150 гр сирене
100 гр. кашкавал
5 домата
Черен пипер, чубричка, сол
Задушаваме  в загрято олио каймата с нарязаните на дребно домати и лук. Разпределяме по гювечета сместа, заливаме с разбитите яйца със сиренето,
Отгоре настъргваме кашкавал. Поставят се в студена фурна и запичаме гювечетата  на умерена температура.

# 11
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Свински бут във гювеч
Бута режем на филийки които редим на дъното на гювеч, по между им слагаме филийки топено сирене, върху тях слагаме нарязан лук, червена и зелена чушка, нарязани печурки. Разбиваме 400 гр кисело мляко със 100 мл олио 1 ч. л. сол, чер.пипер и поливаме сместа, най отгоре поставяме отново топено сирене нафилийки.Захлупваме с капака  слагаме във първоначално студена фурна и печем на 180°С до 3 часа.

# 12
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пиле в гювеч
На дъното на гювеча нареждаме лук нарязан на полумесеци и домати на филийки.
Пилето се нарязва на порции и също подреждаме върху домата и лука, добавяме скилидки чесън, сол на вкус и поръсваме с магданоз. Наливаме 2 ч. ч. вода, 3-4 лъж. олио и поставяме във фурната на умерена температура докато пилето остане на мазнина.

# 13
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Акула на керемида

--------Основният недостатък на месото от акули е миризмата на амоняк. Кръвта на тази риба съдържа около 2% карбамид и затова трябва да бъде освободена веднага след като е уловена акулата. Риба, която вече е преминала необходимата първоначална обработка, трябва да влезе в търговията, така че не трябва да се страхувате от миризма на амоняк, когато купувате шейк от акула в магазина, не си струва - ако е така, то е незначително. Независимо от това, месото от акули трябва все още да се накисва в солена вода или мляко в продължение на поне 6-8 часа, тогава определено няма да има неприятна миризма. Няма голяма нужда от премахване на кожата, но все пак, ако има деца или хора от семейството ви, които са склонни към алергии, уверете се и отрежете кожата заедно с малък слой месо до него. Факт е, че той може да съдържа хистамини.
За да се подобри вкуса на месото от акули, се препоръчва да се мариноват преди готвене. Ако планирате да приготвите ястие с малки парченца, тогава нарязайте филето или пържолата на такива парчета, преди да се мариноват.
Месото от акули се приготвя много бързо. За да го запазите нежен, не се опитвайте да го изсушавате - не превишавайте времето за готвене, посочено в рецептата
-----------Пригответе котлетите, като ги размразите, измийте и мариновайте във вода, подкисена с лимонов сок. След 3 часа извадете от маринатата, подсушете със салфетки.
Овалваме ги в брашно леко се запържват в сгорещено олио от двете страни.
Покрийте дъното на Керемидата с парчета домати и лук. Слагаме котлетите с по едино колелце лимон и настърган кашкавал.
Керемидата се поставя в леко затоплена фурна, температурата се увеличава до 180°С и ястието се пече 25 минути

# 14
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пилешка дроб сарма във  гювеч.
Сваряваме и обезкостяваме 2 пилешки бутчета  ги и накъсваме на ситни парчета. Нарязваме връзка зелен лук и го запържваме в олио.Към лука добавяме месото,1чч ориз,сол и леко запържваме Сместа се прехвърля е в гювеч и заливаме с бульона от бутчетата колкото да покрие ястието. Поставяме гювеча във  студена фурна и печем на 150°до извиране на течността залях със застройка:2 яйца,кофичка кисело мляко и 3-4 суп лъж брашно.Печем на умерена фурна до готовност.

# 15
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Кебап в гърне

1 кг.агнешко месо
5-6 глави кромид лук,
70 гр. масло,
 2 с.л. бяло вино,
2 с.л. брашно, магданоз, чубрица, черен пипер, люти чушки, джоджен, сол
 1 ч. ч. кисело мляко.
Месото се отделя от костите, нарязва се на късчета, разбърква се със  млякото и ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен.Поръсва се с черен пипер и сол и се слага в гърне. Прибавят се лютите чушки с виното, маслото и брашното. Ястието се похлупва с капака, замазва се с тесто и се задушава на фурна.

Поднася се с кисело мляко.

# 16
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Печен качамак
 
300 г царевично брашно
 1.л вода
1 ч.л. сол
200 г сирене
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио
100 г краве масло
Сложете водата в подходяща тенджера и добавете солта. Щом водата започне да завира, започнете да добавяте царевичното брашно при непрекъснато разбъркване. Намалете температурата на котлона и бъркайте енергично докато се сгъсти. Щом лъжицата прави пътечки, качамака се отмества от котлона.Сложете олиото в тавата и го загрейте хубаво. С помощта на две лъжици насипете качамака в горещата тава, като оформите на големи топки. Така той се запечатва отдолу и хваща коричка. Направете вдлъбнатина във всяка топка качамак и натрошете сирене в нея.
Сложете на слаб котлон в малък съд да се стопи кравето масло и добавете към него сладкия червен пипер. Маслото не бива да завира. Полейте качамака равномерно навсякъде. Сложете го да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса на средна скара. Печете докато придобие приятен загар и сиренето се запече тук-там.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади за около 10-15 мн. след което сервирайте топъл.

# 17
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Вретено от свинско месо


Начин на приготвяне
Филето се начуква до тънка  пържолка
Нарязаните на ситно кашкавал, шунка, гъби, краставички и магданоз се объркват със соев сос и се поставя в единия край на филето. Завива се във формата на вретено и се прави двойна панировка: брашно, яйце, галета, яйце и се пържи първо от завитата страна.

Сервира се нарязано на шайби с топла или студена гарнитура.

# 18
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пържоли с кисели краставички


Начукваме добре пържолите и ги поръсваме с подправки за свинско месо,нарязваме  300гр.гъби на едри резени. Нарязваме и кисели краставички на кръгчета.

В тава подреждаме пържолите и върху тях гъбите и киселите краставички. Разпределяме отгоре нарязано на филийки топено сирене, заливаме с 1/2 чаена чаша вода и покриваме тавата с фолио.Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути, махаме фолиото и връщаме да се пече още около 20 минути

# 19
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Свински пържоли с топено сирене

Смесват се в купа олиото, соевия сос, горчица и риган. Леко се начукват пържолите  и поръсваме от двете страни с малко сол и черен пипер. Намазват се марината, нареждат се една върху друга и оставяме за 1 час в хладилника. Нареждат се в намазнена тава една до друга. Всяка се намазва като филия със заквасената сметана. Краставичките се нарязвнат на полумесеци или кръгчета и се нареждат отгоре.Топеното сирене се нарязва на парчета и се разпределя отгоре пържолите.

Налива се внимателно половин чаша бира, покрива се с фолио и печем в загрята фурна 200 градуса за 50 минути.Сваля се фолиото и се изпича до златисто.

# 20
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пържоли на фурна

Нарязаните пържоли се начукват и се овкусяват със сол и черен пипер. Кисели краставички се режат на кръгчета, настъргваме кашкавал и топено сирене  нарязано на парченца. В йенската тавичка започваме да подреждаме пържоли, върху тях слагаме от киселите краставички, топено сирене и поръсваме с кашкавал отгоре. Слагаме около 200 мл вода, слагаме капака на тавата и поставяме във фурната да се пече на 200 градуса, за 60 мн.

# 21
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Свински пържоли върху пържени филийки

От хляб и 2 от яйца направете пържени филийки. Наредете ги на дъното на намаслена тавичка и върху всяка филия се поставя по една пържола (пържолите са предварително изпържени до златисто).
Върху пържолите се слага пушено сирене, след това нарязани кисели краставички и по парче шунка.В средата се забожда по една клечка за зъби, за да се запази целостта на всяка пържола. Залейте със смес от яйце и настъргания кашкавал. Запечете за 10 минути в предварително загрята фурна.

# 22
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пържоли на тиган


4 свински вратни пържоли
1 глава лук
1 с.л. олио
2 ч.л. черен пипер
2 с.л. сол
1 ч.ч. вода
Свинските вратни пържоли (4 бр) се посоляват и се натриват. Месото се оставя за 20 минути настрана и се поръсва се с черен пипер (2 ч.л.).
Запържва се от двете страни в загрята мазнина. След това се добавят нарязана 1 глава лук и 1 ч. ч вода, покрива се с капак и се оставя да къкри на котлона за около 20 мин
докато стане златисто  Свинските пържоли се сервират, покрити с карамелизирания лук.

# 23
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пържоли с айрян

• 1 кг свинско месо
• 4-глави лук
• 100 мл соев сос
• 400 г кисело мляко
• гъби
• 250 мл вода
• подправки по избор


Прави се айрян от водата и киселото мляко, без да се осолява. Лука се обелва и нарязва на шайби,гъбите ги нарязваме на дребно .
Месото се начуква много добре, и в дълбок съд започва да се реди месо, лук, подправки, гъби, и всеки ред се залива с айрян и соевия сос.Престоява така в хладилника 2 часа. След като е престояло в марината се пече под капак за 2 часа.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 17:57 от цурето66

# 24
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пържоли с гъбен сос

• 5 бр. пържоли
• 3 с.л. олио
• 500-600 г гъби
• 200 мл вода
• 3 с.л. брашно
• 1/2 бр. лимон
• сол, черен пипер
Пържолите се запържват в олиото до зачервяване. Вадят се, в същото олио се запържват почистените и нарязани на дребно гъби. Добавяме 200 мл вода, посоляваме на вкус  и ври 15 минути на тих огън. 3-те с.л. брашно се  с малко вода  се правят на кашичка и се прибавят към соса които като се сгъсти му се прибавя лимоновия сок. В йенска тава се редят пържоли, отгоре се слага соса с гъбите настъргва му кашкавал и се захлупва, пече се на 150С за 40 мн

# 25
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладки кошнички във шолички от крем карамел

Продукти за тестото:

1 яйце
40 г захар
150 г брашно
25 г масло
1 с. л. лимонови кори

Продукти за крема:

200 г извара
50 г захар
1 яйце
1 г ванилия
В дълбока купа  се разбиват добре захарта и яйцето, след това добавете в купата предварително разтопено и охладено масло.Добавете пресято брашно и замесете меко  тесто.След това поставете готовото тесто в наелоново пликче и го преберете  в хладилник за 30 минути.
Извадете тестото от хладилника и разделете на 6 равни части. И след това от всяка част оформяме топка и я развиваме в малък плосък квадрат. След това всеки квадрат се поставя в шолички за крем-карамел които пълним с готовия крем със изварата и увийте краищата на тестото във всяка торта.
За да не изгорят покриете  с  аломиниево фолио, преди да ги поставите във фурната.
Печем на 180 градуса  за 30-35 минути.

# 26
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладкиш (без набухватели)

5 яйца и 1 и 1/3 чаена чаша захар се разбиват Прибавя се 1/2 ч.ч. олио на тънка струйка. Към сместа се прибавя 1 и 1/2 ч.ч. брашно лъжица по лъжица, като се бърка леко и внимателно.  Пече се в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка.

# 27
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладкиш с канела
,, Хризантема"

 масло 250 г
 1 1/2 чаша пудра захар
4 яйца
 1 1/2 чаша брашно
 1 пакетче канела
1 чаша счукани орехи

Размекнато масло и захарта се разбъркват с миксер  на крем, едно по едно се добавят яйцата и се разбива се добре. Постепено се прибавя и брашното. Сместа се изсипва в тава, ситно смлените орехи се разбъркват с канелата и сладкиша се поръсва обилно с тях. Пече се на 170-180 градуса предварително загрята фурна около 30-40 мин.  С чашка за ракия се реже първо кръгче и после полумесеци. Нарежда се в кръгла чиния и по желание се поръсва с малко пудра захар

# 28
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладки топчета от грис

1 яйце
1 кафяна чашка от 120мл  олио
1 кафяна чашка кисело мляко
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер
2 кафени чашки грис(пшеничен)
2 и половина кафени чашки бяло брашно.

Замесваме тесто, правим малки топченца колкото орех който овалваме отделно в чинийка с грис. Нареждам ги в тава заслана с хартия за печене и печем на 180 градуса до златисто. Прехвърляме  ги в друга тавичка и още горещи ги заливаме със студения сироп който е от 4 кафени чашки вода и 4 кафени чашки захар. Топчета попиват в сиропа.

# 29
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баничка(без сирене)
500 г кори
500 г кисело мляко
3бр. яйца
1 ч.л. сол
1ч.ч. олио
Всяка кора се поръсва с олио и се нагъва като хармоника. Корите се нареждат плътно една до друга в намазана тава,яйцата се разбиват със солта и млякото и се изливат върху корите. Оставя се да престои 20 мин.за да се овлажни и се пече в загрята фурна до зачервяване.

# 30
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Овесени хрупкава бисквити

100 г масло
200 г овесени ядки
130 г захар
3 яйца
настъргана кора от 1 лимон
1 ванилия
100 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер

Запържете на слаб огън овесените ядки в 30 г от маслото. Разбърквайте периодично, докато станат златисти. Охладете ги и смесете с 30 г от захарта, разбийте на крем останалите масло и захар. Подправете с ванилия и лимонова кора. Добавете яйцата и разбийте още веднъж.
Смесете брашното с бакпулвера и овесените ядки. Изсипете ги в маслено-яйчената смес и добре разбъркайте.Печем на 170 градуса, покрийте тавата с хартия за печене и с лъжица сипете от сместа малки купчинки. Може да ги притиснете с лъжицата, за да ги направите плоски.  Изпечете ги за около 15 минути.

# 31
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Тиквени сладки

яйца - 1 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
тиквено пюре 1 ч. ч
брашно - 2 ч.ч. пресято
бакпулвер - 2 ч.л.
сода за хляб - 1/3 ч.л.
канела
джинджифил
индийско орехче

Разбиваме яйцето със захарта, олиото и пюрето от тиква.Към тази смес постепенно прибавяме пресятото брашно, бакпулвера, содата за хляб, малко канела, малко джинджифил и малко индийско орехче.Разбъркваме всичко добре и с лъжица сипваме от сместа в тава, застлана с хартия за печене. Оформяме сладките и ги печем  в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 32
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Тиквени меденки

олио - 1/2 ч.ч
захар - 1 ч.ч
тиква - 450 г варена
ванилия - 1 прахче
бакпулвер - 1 пакет
брашно - 2 ч.ч
сол - 1/2 ч.л
канела - 1 щипка
орехи
мед
След като тиквата е сварен я правим на пюре,
добавяме всички продукти и бъркаме с вилица до еднородна смес.
От сместа се оформят топчици, които се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Меденките от тиква се пекат в умерена фурна на 180 градуса.

# 33
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладкиш със компот от праскови

4яйца,1ч.ч захар,1ч.ч.брашно, бакпулвер, ванилия, 1/3ч.ч.олио, разбивам с миксер. Карамелизирам захар в тавичка ,нареждам резенчета праскови от компот и отгоре исипвам сместа.Слагам във фурната. След като е готов го обръщам и сиропирам  със сока от компота.

# 34
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Орехчета (с преса)

125 гр. масло
1 яйце
1/2 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
1/4 ч.л.сода
1 пак. ванилия и щипка сол
брашно за меко тесто

крем
1ч.ч.прясно мляко
1 с.л.брашно
1 1/2с.л.крист. захар
125 гр. масло
5 с.л.пудра захар
1 к.ч.смлени орехи

# 35
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Орехчета

3 яйца
1/2 ч. ч олио
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1 пак.амониев бикарбонат
брашно  800гр.

Разбиват се яйцата със захарта, прибавя се олиото и киселото мляко ,в което е поставен амониевия бикарбонат.Бакпулвера се размесва в брашното и се замесва твърдо тесто, правят се малки топчета и се поставят в леглата на формата, която е предварително загрята, пекат се на котлон. После се пълнят с крем и се слепват

Крем
3 пак. краве масло
 1ч.ч прясно мляко
1ч.ч захар
1 с.лъж. какао

Оставя се маслото да омекне, заварява се млякото със захарта, смесва се всичко заедно, когато млякото изстине.Обърква се добре и се оставя в хладилник да се сгъсти,пълнят се черупките и се слепват.

# 36
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Троен крем за  пълнене на орехчета(гъбки)
за ретро преса

Крем 1

1и1/2ч.ч.пудра захар,2п.масло,2жълтъка,1ванилия/Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно се прибавят жълтъците и ванилията

Крем 2

1и1/2ч.ч.прясно мляко,2ч.ч.смлени орехи,1-2с.л.какао на прах,захар според вкуса/Орехите и млякото се сгъстяват на слаб огън,прибавя се какаото и захарта.Отавя се да изстине.

Крем 3

1ч.ч.прясно мляко,1с.л.брашно,захар на вкус/Приготвя се млечен крем и се оставя също да изстине


 Смесват се трите крема и се пълнят орехчетата (гъбките)

# 37
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Ретро рецепта за орехчета с преса

За тестото:
2 бр. яйца
1 ч.ч пудра захар
125 гр. масло
2 с.л кисело мляко
1 ч.л хлебна сода
ванилия
брашно за замесване на средно меко тесто.

Омесва се средно меко тесто, оформят се топчета с големина на лешник и се поставят в предварително загрята преса Получените половинки се слепват две по две със сладък крем

# 38
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Вкусен зелник


Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 22:58 от цурето66

# 39
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Самоковски  зелник






https://www.youtube.com/watch?v=v9fH-E6LK4c

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 23:03 от цурето66

# 40
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Кюстендилски зелник


# 41
  • зад кестените
  • Мнения: 795
македонски зелник




https://www.youtube.com/watch?v=UNkjh2awriY

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 23:05 от цурето66

# 42
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Хрупкав ЗЕЛНИК




  https://www.youtube.com/watch?v=5nXqP4PlnSw

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 23:06 от цурето66

# 43
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Как се прави тесто за домашна теглена баница






https://www.youtube.com/watch?v=BMnZHHy6zWY

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 23:08 от цурето66

# 44
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Ръчно точени кори, с плънка от кисело зеле






https://www.youtube.com/watch?v=ONm5Lea-x6M

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 23:10 от цурето66

# 45
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пещерски зелник с праз и кайма





https://www.youtube.com/watch?v=lYtKhhMKLTI

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 22:55 от цурето66

# 46
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Дърпана баница на баба Драга

https://www.youtube.com/watch?v=6BjqGpCG2Ck  


Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 22:54 от цурето66

# 47
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Дърпана  баница    Canan Ozalp-
  


# 48
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Дърпана баница с яйце и сирене

# 49
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Дърпана вита баница със сирене

# 50
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Дърпана баница от с.Брягово, Стражица.

# 51
  • зад кестените
  • Мнения: 795
отворена  баница с боб

# 52
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баница със сирене - домашно точени кори



# 53
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Точената баница на Ани

# 54
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Класическа баница с точени кори


# 55
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баба Вили от къща за гости Дешка на изложението Зелени дни.
Как се точат кори

https://www.youtube.com/watch?v=xb6O9N38rXE

# 56
  • зад кестените
  • Мнения: 795
банички с домашно точени кори
 Баничките се получават много пухкави и меки, като месеница. Няма нищо сложно в точенето на домашни кори, пробвайте!

# 57
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баница с Ръчно Точени Кори -----Cheese Borek---






https://www.youtube.com/watch?v=D_-1KL_-mos

# 58
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Хачапури

# 59
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Хачапури от Грузия

https://www.youtube.com/watch?v=7ZALlzUsoOU

# 60
  • зад кестените
  • Мнения: 795
ДОМАШЕН ТИКВЕНИК с ръчно точени кори. Стъпка по стъпка





https://www.youtube.com/watch?v=A9Dk3bOxvnY

# 61
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Кифлички

500 - 550 г брашно
200 г краве масло
200 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
2.5 ч.л. (около 10 г) суха мая за хляб (или 50 г. прясна)
* 2 жълтъка
1 яйце за намазване на кифличките

Плънката  може да и с яйце и сирене но може и да е с мармалад от сливи.

Това тесто може да се съхранява в хладилник до три дни.
Печем ги на 180 градуса около 20-25 минути. Тестото е много нежно и се изпича много бързо.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 19:44 от цурето66

# 62
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баница мая

За тестото: 1 кг брашно; 3 яйца; 250 мл лимонада; 1 с.л. сол; 10 г мая

За плънката: 500 г сирене

За намазване: 250 г прясно масло

За заливката: 200 мл прясно мляко; 3 яйца; 30 г захар




Първо се размива маята с малко вода. Прибавят се мазнината, солта, яйцата, брашното и лимонадата. брашното  се пресява. След това се замесва  тестото. Разделя се на 5 части и се оставя да втаса при температура 32-35 °C. Покрива се с влажна кърпа, за да не хване коричка.Разточват се 5 кори с диаметър около 25 см, намазват се с мазнина и се поръсват с натрошеното сирене.Корите се навиват на рула, усукват се като въже и се разтягат (да станат двойно по-дълги), след което се нареждат в тава, предварително намазана с мазнина.Не трябва да се допират, за да могат за да бухнат добре, пекат при температура 180-200°C. Печем баницата в умерено загрята фурна. След около 15 минути баницата се полива със заливката за баница.
Връщаме баницата във фурната и печем на същата температура за около още 20-25 минути.

# 63
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки

2.ч.ч.захар

4бр. яйца

1ч.ч.олио

200гр кис.мляко

1 бакпулвер

1 килограм брашно

# 64
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки
640 г брашно
120 г краве масло
3 големи яйца (със стайна температура)
120 мл прясно мляко (със стайна температура)
пакетче бакпулвер
 2 прахчета ванилия

# 65
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки със пълнеж

4 яйца, 250 гр кисело мляко, 150 гр пудра захар,
200 мл олио, 1 чаена лъжица сода бикарбонат,
1 амонячна сода, 2 ванилии, 750 гр брашно.

Разбийте яйцата със захарта, добавете киселото мляко с двете соди, ванилията, олиото и брашното. Замесете меко тесто, което приберете да престои в хладилника няколко часа. След това направете топчета, (около 100 броя), изпечете ги във фурната и като изстинат ги издълбайте.
Направете крем от
издълбаните трохи, 1 чаша прясно мляко,
1 чаша захар, 1 лъжица какао, 1 чаша смлени орехи, 125 гр краве масло, и ги слепете по две.

# 66
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки с мед

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
мед - 5 с.л.
сода за хляб - 1 ч.л.
ванилия - 1 бр. или захар с аромат на ром - 1/2 пакетче
брашно - пресято (около 700 г)

# 67
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки пълни със шоколад

яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1/2 кофичка
олио - 1 1/2 ч.ч.
захар - 500 г
брашно - 1 кг
сода - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
амонячна сода - 1 ч.л.
ванилия - 2 бр.


Пълнеж
трохи - от издълбаните курабии
течен шоколад - 1 буркан
орехи - смлени в блендер
прясно мляко - за разреждане на шоколада


Оформяме топчета с размера на орехова ядка и печем на 150 градуса до готовност.

Вече изпечените курабии оставяме да изстинат и чак тогава ги идълбаваме. С остър нож издълбаваме всяка курабия и ги пълним с плънката.
Слепваме ги две по две.

# 68
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладки сърца

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч.
брашно - 800 г
кисело мляко - 1 ч.ч.
мас - 1 к.ч. разтопена
сода бикарбонат - 1 к.л.
амонячна сода - 1 бр.
мармалад - 1 ч.ч. за слепване
степче - розово
захар - кристал, за овалване

Замесва се меко тесто от брашното, яйцата, захарта, разтопената мас и киселото мляко, в което са разтворени двете соди. Разточвате се кора, Изрязваме със формичка сърчица
които се поставят в намазнена тава на разстояние едно от друго.
Пекат се в умерена фурна 170 градуса. После сладките се слепват две по две с мармалад и се потапят в разтворено във вода розово степче. Накрая се овалват в кристална захар и се нареждат в поднос.

# 69
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.л.
амонячна сода - 1 ч.л.
олио - 1 ч.ч.
прясно мляко - 1 ч.ч.
брашно - 1 кг.
сол - 1 щипка

Меси се меко тесто, което се оставя да престои за 1 час, след което се точи кора дебела около 1 сн. Реже се на лентички, които се увиват около формичките, които предварително са намазани с олио и се печат.
Пълнят се с крем от мляко и нешесте

# 70
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки със жълт крем

2 яйца, със стайна температура
200 г захар
250 мл прясно мляко, със стайна температура
170 г масло, разтопено и охладено
1 чаена лъжица бакпулвер
800 г бяло брашно
1 белтък за намазване
разтопено масло за намазване на металните фунийки

Жълт крем за пълнежа:

1 л прясно мляко
2 ванилии
4 жълтъка
300 г захар
90 г бяло брашно
150 г меко масло
смлени орехови ядки
Прясното мляко се загрява се на умерен огън докато започне да завира. Жълтъците се смесват със 150 грама от захарта и се разбиват  докато се сгъстят, към тях се добавя брашното и се разбърква хубаво.
Когато млякото заври на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се добавя към жълтъчната смес. Всичко се връща в тенджерата, която се слага на умерен към слаб огън. Сместа се разбърква непрекъснато с телена бъркалка за 5-6 минути или докато заври. Вари се 2-3 минути без да се прекъсва разбъркването. Оставя се да се охлади напълно като се разбърква от време на време
Когато кремът се охлади, маслото и останалите 150 грама захар се разбиват на пухкав крем. Добавят се към млечния крем и се разбъркват до хомогенезиране. Кремът се охлажда в хладилник за 4 часа.За пълнене на филийките  може да се използва  найлонов плик, като едното връхче се отрязва с ножица. Фунийки се напълват с крем и се  поставят в чашки за да не изтече кремът докато престояват, крема попива в тестото   се допълва с още крем.Отворът на всяка напълнена фунийка се потапя в настърган шоколад или кокосови стърготини. Поднасят се  на следващия ден.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 14:48 от цурето66

# 71
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки- по рецепта на Надя Владимирова

За тестото-2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 2 ванилии и около 700 гр.брашно за меко тесто.Крема малко променям от рецептата-1 литър прясно мляко, 4-ри жълтъка, 1 ч.ч.захар, 6-7 с.л.брашно и 2 ванилии.Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се млякото с шупналата сода в него, олиото, ванилиите и накрая брашното.Замесва се тесто, което се разточва на не много тънка кора и се реже на тънки ленти. Навиват се на форми за фунийки и се поставят в/у хартия за печене.Пече се в силно загрята фурна на 180 градуса до бледо розово.Крема се прави, като половината от млякото (пастьоризирано или вече сварено) се слага на котлона, а другата половина се разбива с яйцата, захарта и брашното. Преди да заври млякото, се добавя на тънка струя яйчената смес и се вари до сгъстяване при непрекъснато разбъркване. Като е готов крема, се слагат и ванилиите.
Фунийките се пълнят с крема и е добре да престоят няколко часа, за да омекнат.Излизат около 40 броя.

# 72
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио (не пълна)
4 яйца
1 амонячна сода или
1 ч.л. хлябна сода
1 бакпулвер
Брашно колкото поеме за меко тесто.

Крем Ванилия

1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 жълтъка
8 с.л. брашно
8 с.л. пудра захар
2-3 ванилийки
1/4 пакетче масло (за готовия крем)

Прясното мляко и захарта оставям да заврат на слаб огън.Останалите продукти смесвам с малко прясно мляко и когато млякото заври започвам да прибавят сместа бавно и с непрекъснато бъркане. Когато крема е готов дърпаме от котлона и прибавяме маслото.
Фунийките се пълнят докато крема е горещ.
Готовите фунийки можем да поръсим със смляни орехи или настърган шоколад или с каквото желаем.

# 73
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки с млечен крем


3 яйца, 1 чаша кис.мляко, 1/2чаша олио
1 чаша захар,1 амонячна сода, 1/2 кафяна
лъж.хлебна сода,2 ванилии,брашно 1 кг.

Крема е от 1 литър и половина пр.мляко,  10лъж.брашно,5 яйца, 2 чаши захар,
3 ванилии и 100гр краве масло.

# 74
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки(излизат много бройки)

Разбих 5 яйца с 1 1/2ч. ч захар, 1/2ч.ч олио и
2 ванилии. Към 450гр. кисело мляко добавих
2 равни чаени лъжички сода, след като се загаси содата, добавих към разбитите яйца и замесих тесто с 1.2 кг. брашно. Оставям го да отпочине за 20 минутки, разточвам тънка кора, режа лентички и навивам на  метал и фунийки, пека на 180гр. до зачервяване.

За крема сложих да се стопли 1.5 л. прясно мляко с 2 ч.ч захар.
Отделно разбих 5 жълтъка, 120гр. царевично нишесте и още 500мл. мляко на кашичка и добавих на тънка струйка към топлото мляко. Бърках непрекъснато до сгъстяване, накрая добавих 1 пакетче масло и 3 ванилии.

# 75
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийките на Василена Николинска
с медено тесто и крем


Тесто за фунийките

4 яйца
1 кафена чаша олио
1кафена чаша захар
1/2кафена чаша мед
3 ванилии

200 мл. кисело мляко
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер( 10гр)
брашно( около 5,1/2 чаени чаши ) до получаване на нелепнещо тесто, подходящо за разточване

-Приготвяне на фунийките

В голяма купа за месене слагам яйцата, захарта , меда,ванилиите,махлеба и разбърквам с лъжица , докато се смесят.
Добавям киселото мляко с предварително разбърканата сода за хляб в него, която е шупнала, захарта трябва да се разтвори .
Прибавям олиото при непрекъснато разбъркване Накрая добавям на части брашното, (като първо слагам 4 суп. л брашно смесени с бакпулвера) , разбърквам с лъжицата и когато стане трудно за бъркане , премесвам  с ръка до получаване на тесто, подходящо за разточване.Разточвам правоъгълна кора с дебелина 0,5 см  и нарязвам на тънки ленти. Всяка лента навивам около метални фунийки, които предварително съм намазала с малко мазнина като застъпвам  при навиването крайчетата.Подреждам върху тава застлана с хартия за печене, пека в предварително загрята на 170 градуса фурна 10-12 мн.
Фунийките лесно се махат от формите, като по изтинат и леко се завъртат настрани

за крема

1 л. прясно мляко
4 бр. яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
3 ванилии
70 гр.масло

приготвяне

800мл. мляко със захарта се слагат на котлона, останало мляко с яйцата и брашното се разбиват. При врящото мляко се добавя сместа при непрекъснато бъркане. Крема е готов, когато клопне няколко пъти, добавям маслото и ванилията. Крема го пълня в шприц, всяка фунийка намазвам с малко мед по отвора ѝ , потапям намазаната част в кокосови стърготини  и пълня с крема с помоща на пош.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 19:48 от цурето66

# 76
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Деятелинки(изрязани с формичка)

1 яйце
500 г масло
100 г пудра захар
4 ванилии
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. без връх амонячна сода
50 г коняк
400 гр филмирани бадеми
1 кг брашно
пудра захар за овалване премесена с 2 ванилии

Към леко разтопеното масло прибавяме яйцето, захарта, ванилията и разбиваме добре, прибавяме коняка, бакпулвера и амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок или оцет и накрая бадемите. Прибавяме и брашното, като тестото трябва да е ронливо. Разточваме кора и изрязваме курабийки, печем на 170 С до леко бежов цвят. В голям съд поставяме пудрата захар с ванилията, овалваме още горещите курабийки една по една в захарта за секунда и ги нареждаме на поднос

# 77
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Госпожини бисквитки


* 2 яйца
* 200 мл. олио
* 200 мл. прясно мляко
* 1 амонячна сода-10 гр.
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 300 гр. захар
Сладко по избор

Брашно колкото поеме за меко тесто. В  купа са пресява брашното и се оформя кладенче.В
друга купа се разбиват  млякото, с добавената сода амонячна и бикарбонат.Изсипват се в кладенчето, в същата купа от млякото се разбиват  яйцата, захарта и олиото и също се добавят към кладенчето. Отначало започвате да бъркате  с лъжица а после продължавате с ръце, като, ако се наложи добавяте брашно. Замесва се меко тесто.Разделя се на топки.От всяка топка на набрашнена повърхност се разточва кора, дебела 5 мм. Която трябва да навиете на руло, което да нарежете на филийки, дебели  1 см. тестото се намазва  със сладкото, поръсват се портокаловите корички, ако ползвате сливово сладко или конфитюр, може да поръсите и орехи.Навивате кората на руло и на рязвате на филийки, които нареждате в тава, покрита с пекарска хартия.Пекат се в умерена предварително загрята фурна до порозовяване.

# 78
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Бишкотите на Пенка Чолчева


Бишкоти. Продукти: 1 винена чаша пудра захар, 2 яйца, масло колкото яйце, 1 чаена лъжичка амонячна сода, брашно, колкото поеме за умерено твърдо тесто. Разбиваме добре маслото със захарта, прибавяме яйцата, в които предварително сме разтворили содата, разбиваме още 5–10 минути, след което постепенно прибавяме брашното и замесваме умерено твърдо тесто. Късаме от тестото топки колкото яйце, разточваме кора с дебелина като кората на юфка, изрязваме бисквитки с правоъгълна или бишкотена форма и ги печем в силна фурна, като внимаваме да останат съвсем бледорозови.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:46 от цурето66

# 79
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Таралежчета.
На Пенка Чолчева

 Вземаме 280 г краве масло и го разбъркваме много добре със 150 г захар, прибавяме последователно 3 жълтъка един след друг, ½ лъжичка амонячна сода, кората на 1 лимон или 2–3 праха ванилия, с върха на ножа сол и 500 г брашно. От изброените продукти замесваме тесто, което разточваме на 1 см дебела кора. Изрязваме формички, които потопяваме от горната страна с белтък, после в нарязани орехи или бадеми. Печем ги в умерена фурна. Като изстинат, слепваме ги две по две откъм гладките страни с шоколаден, маслен крем или някакъв мармелад и овалваме в пудра захар.

# 80
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Охлювчета с мармелад.
 
На Пенка Чолчева

Вземаме 3 кафени чашки пудра захар, 2 кафени чашки прясно мляко, 2 чашки краве масло, 2 яйца, 2 лъжички амонячна и ½ лъжичка сода бикарбонат, които разтваряме в млякото, и брашно, колкото поеме. От изброените продукти замесваме маслено тесто, от което късаме питки и точим на кора с дебелина като за юфка. Мажем кората с мармелад, чийто аромат сме подсилили с ванилия и ром или коняк, поръсваме със счукани орехи и увиваме кората на руло, което навиваме 2–3 пъти и изрязваме кората. Приготвените рула нарязваме напречно на 1–1½ см. Получаваме охлювчета, които нареждаме в намазана тава с разреза нагоре. Нареждаме рядко, за да не залепнат, и печем в силна фурна.

# 81
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Праскови на Пенка Чолчева

Вземаме 3 яйца, 1 чаша захар, 1 чаша кисело мляко, 1½ лъжичка амонячна сода, 1 чаша мазнина (масло или олио), брашно колкото поеме. Бием яйцата със захарта десетина минути, прибавяме мазнината и 1 чаша брашно, като продължаваме да бием. Разтваряме содата в киселото мляко. Изсипваме при горната смес и отново разбиваме добре, след което оставяме сместа да почива 1–1½ часа. Прибавяме след това толкова брашно, че да получим умерено твърдо тесто, от което късаме парченца колкото орех, овалваме топчета, слагаме на разстояние в намазана с масло тава и печем в умерена фурна до бледорозово. Като поизстинат, издълбаваме всяко откъм гладката страна, пълним с ароматизиран мармелад и съединяваме две по две. В една чиния разтваряме в студена вода червена безвредна боя, в друга жълта. В жълтата боя потапяме набързо целите праскови, след което в червената боя потапяме само едната половина. Още влажни, овалваме ги в кристална захар. Добре е да ги приготвим 1–2 дни преди поднасяне. Прасковите са ефектни и потопени само в чиста вода и кристална захар.

 

357. Сусамени гевречета. Вземаме ¼ кг прясна свинска мас или масло, ¼ кг пудра захар, 4 яйца, 1 чаена лъжичка амонячна сода, сока на ½ лимон, 2 праха ванилия и 150 г сусам. Леко разтопената мас разбиваме добре със захарта; прибавяме цели яйцата, отделно добре разбити, и амонячната сода с лимоновия сок, разбиваме всичко добре, накрая прибавяме толкова брашно, че да получим тесто като за баница. Разточваме кора с дебелина 1 см и изрязваме гевречета с помощта на водна и ликьорена чаша. Получените гевречета потапяме в прясно мляко, овалваме ги в сусам а и печем в силна фурна. Сусамените гевречета се запазват за дълго.

# 82
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Спортни бисквити на Пенка Чолчева

Разбиваме добре 5 яйца с 1 чаена чаша захар, прибавяме една равна супена лъжица амонячна сода, разбиваме наново и оставяме сместта да почива 2 часа. Прибавяме след това 1 по-голяма кафена или винена чашка краве масло и брашно, колкото поеме, за да получим умерено твърдо тесто. Разделяме тестото на 4–5 части, разточваме всяка част на кора с дебелината на кора за юфка и изрязваме с формички. Нареждаме бисквитите в намазана тава, цялата повърхност отгоре надупчваме леко с вилица и печем в умерена фурна до бледорозово

# 83
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Соленки на Пенка Чолчева

В една купа слагаме 1 кафена чашка олио, топено масло или мас, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица амонячна сода и сол на вкус. Прибавяме брашно и замесваме умерено твърдо тесто, което оставяме да почива 2 часа. Точим тестото на кора, дебела ½ см, мажем я с разбито яйце, ръсим с ким или едра сол, режем на пръчици и печем в намазана тава на умерен огън.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:59 от цурето66

# 84
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Соленки на Пенка Чолчева
Настъргваме ¼ кг сирене, прибавяме 1 чаша мас или масло, разбиваме го със сиренето, след което прибавяме 1 чаша прясно мляко, в което разтваряме 1 чаена лъжичка амонячна сода, 1 яйце и брашно, колкото поеме, за да замесим умерено твърдо тесто. Оставяме тестото да почива една нощ. На другия ден късаме от тестото топки, които точим на питки с дебелина на чаени чинийки, режем лентички, които увиваме спираловидно, мажем ги с разбито яйце, поръсваме с ким или едра сол и печем до причервяване

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:59 от цурето66

# 85
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Соленки на Пенка Чолчева
Продукти: ¼ кг прясно масло, 1 цяло яйце и 1 жълтък, 7 супени лъжици прясно мляко, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица амонячна сода, 1½ лъжичка сол и около ½ кг брашно.

Разбиваме добре маслото, прибавяме последователно цялото яйце и жълтъка, захарта, солта, амонячната сода, разтворена в леко затопленото мляко, и накрая — брашното. Трябва да получим умерено твърдо тесто, което да се точи. Разделяме го на 2 или 3 топки, които точим на дебелина на ½ см. Нарязваме ги на дълги тънки пръчици, които мажем с яйце и печем до причервяване. По желание можем да навием пръчиците спираловидно и да ги поръсим с ким.

# 86
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Солени пръчици.
От Пенка Чолчева

Замесваме умерено твърдо тесто с 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка масло или олио, 1 чаена лъжичка оцет, 2 лъжички амонячна сода и брашно, колкото поеме. Разделяме тестото на 3–4 питки, всяка точим на кора, ½ см дебела, от която изрязваме пръчици, дълги 8–10 см и широки 1½ см. Нареждаме ги в намазана с масло тавичка, намазваме ги с разбито яйце и поръсваме с ким или сол. Печем соленките в умерено силна фурна до леко причервяване.

# 87
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баница с кисело мляко   
От Пенка Чолчева
(за електрическата тенджера). Продукти: ½ кг точени кори, 1 чаша натрошено сирене, 1 водна чаша мазнина, 1 чаша кисело мляко, 2–3 яйца, ¼ лъжичка амонячна сода или сода бикарбонат.

Стриваме на ситно сиренето, прибавяме яйцата, млякото, содата и разбъркваме добре сместа. Намазваме тенджерата или тавичката с мазнина и нареждаме корите, като на всеки 2 кори ръсим по малко мазнина и от сиренената смес. Поливаме баницата с останалата мазнина, похлупваме тенджерата и печем около ¾ час. Баницата може да се направи и в открита малка тавичка.

# 88
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Гевречета

3 яйца за тестото и 1 за намазването на гевречетата, 3/4 ч. ч. пудра захар, 1/2 ч. ч. кисело мляко, в което е разтворена 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. ч. олио, 2 праха ванилия, маково семе и брашно, колкото е необходимо за замесването на по-твърдо тесто

Всички продукти се смесват и се разбъркват добре. От така полученото тесто се правят рулца, набрашняват се и се оформят като гевречета, след което се подреждат в тава, намазват се с разбитото яйце, поръсват се с маково семе и се пекат в умерено силна фурна.

# 89
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Трайни меденки

5 с. л. мед, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. смлени орехови ядки, 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 5 счукани карамфилчета, 1 ч. л. канела и необходимото количество брашно.
Всички продукти се смесват, като брашното се прибавя постепенно до получаването на гладко и пухкаво тесто. От него се правят малки топчета, които се изпичат в намазнена тава в предварително загрята на 200 градуса фурна. Меденките може да изтраят няколко дни.

# 90
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Полента  от царевичен грис с гъби
за полентата
 200 г царевичен грис
вода - около 1.5 л
 сол -  на вкус
черен пипер - 1/3 ч.л. млян
кимион - 1/3 ч.л.
червен пипер - 1/2 ч.л.

За гъбите
гъби - 2 ч.ч. нарязани
краве масло - 80 гр
 сол - на вкус
черен пипер - 1 щипка млян

Наливаме вода в тенджера и след като заври, сипваме царевичния грис, разбърквайки енергично докато поеме водата, посоляваме на вкус

В тиган разтапяме краве маслото и добавяме гъбите, предварително нарязани на ситно.
Посоляваме на вкус добавяме и черния пипер и захлупваме с капак, за да си пуснат сока.
От време на време разбъркваме и пак захлупваме и така, докато  гъбите станат готови. Сипваме върху приготвена та полента и поднасяме.

# 91
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки
1 кл. брашно
100 гр.олио
1 лъж .захар
1 каф. лъж . сол
50 гр мая
3 ч.ч вода
200 гр сирене
Омесваме средно твърдо тесто,което втасва 30 мн.От тестото откъсваме малки топчици,като всяка се потапя в загрята мазнина и се разплесква между дланите на малка питка.В нея  се поставя натрошено сирене и се оформя на топче.Нареждаме топчетата в намазана  тавичка,поръсваме ги отгоре с олио .Тавичката поставяме в студена фурна,включваме я на 200 градуса и печем докато станат златисти

# 92
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки със заливка

тесто за милинкте

Брашно за омесване на меко тесто
1 ч.ч прясно мляко
 1 лъж. захар
1 чае лъж. сол
50 гр. мая
1 ч.ч вода
200 гр сирене

 За заливката
120 гр. масло
1 суп.лъж .оцет
1 чае. лъж. сол
3 суп.лъж брашно
1 каф.лъж. сода
2 яйца
 слагаме маята в дълбока купа и я поръсваме със захар ,заливаме с вода и мляко(да се разтвори) прибавяме брашното ,солта натрошеното сирене и замесваме меко тесто.От него късаме малки топченца нареждаме ги в намазана тава и ги заливаме със заливката(разтопено масло ,сол ,оцет, сода, 3 лъж. брашно).Поставяме ги във фурната и ги печем на 200 гадуса  ,след 15 мин.заливаме с разбитите яйца,допичаме на умерена фурна.

# 93
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки на охювчета

100 млл топла вода
300 мл. газирана вода
2 суп. лъж. олио
1 яйце
1 чаена лъж. сол
1 суп.лъж захар
40 мл.жива мая
Брашно (колкото поеме)за замесване на меко тесто

за плънката
120 гр краве масло
300 гр краве сирене

Смесете маята с топлата вода и захарта,оставете така докато маята се разтвори ,след това прибавете продуктите за тестото и замесете меко тесто.Разделете го на 3 топки,всяка разточете на правоъгълна кора като я мажете обилно с масло.По дългата страна на корите слагаме натрошено сирене и увиваме на руло,нарязваме напреки на парчета и ги нареждаме изправени едно до друго в тавата.Намазваме ги с масло и печем в умерена фурна.

# 94
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки четири пъти сгъвани

1 кл. брашно
30 гр. жива мая
2 ч.ч . топла вода
1чаена лъж. сол
100 мл. олио

за плънката

200 гр. масло
300 гр сирене

  за заливката

2 яйца
100 мл. кисело мляко

В дълбока купа разтваряме маята във топла вода ,добавяме брашното ,солта и олиото и омесваме меко тесто. Разточете го на кора която мажете с масло и поръсвате със сирене,сгънете на квадрат и отново разточете,намазвате отново със масло и наръсвате със сирене ,сгъвате отново на квадрат.Повтаряте така четири пъти.след това разточвате отново и режете на квадрати подреждате в тава и оставяте да втаса 40 мн.Заливаме с разбити яйца и кисело мляко,печем до зачервяване в умерена фурна.

# 95
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки по северняшки
От
1 кл брашно
500 мл. прясно мляко
1 чаена лъж. сол
50 гр. мая

Замесваме меко тесто,от него оформяме малки топченца нареждаме ги във подмазана тава и ги намазваме отгоре с 120 гр. разтопено масло.Оставяме да втаса .

Заливаме ги със

1ч.ч прясно мляко
2 суп.лъж брашно
1 ч.л сол
 Оставяме ги да втасат отново 20 мн. и печем на загрята  до 180 градуса фурна до златисто.

# 96
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки по балканджииски

1 кл брашно
120 гр. краве масло
каф. лъж. сол
30 гр.мая
2 ч.ч прясно мляко
 
Заливка
 1ч.ч  прясно мляко
100 гр. сирене
2 суп.лъж. захар
3 суп.лъж краве масло

В дълбок съд разтваряме маята във прясното мляко,добавяме маслото , солта,брашното за замесване на меко тесто.След като втаса се правят малки топченца като всяко топченце се потапя във в разтопено масло се нареждат в тава плътно едно до друго.Оставя се да втасаоще  30 мин.
Приготвя се заливка от прясно мляко натрошено сирене, захарта и разтопеното масло.
Във всяко топче правим със пръста си дупчица и ги заливаме със заливката,печем на 180градуса до готовност.

# 97
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Милинки във форма за кекс

1 яйце
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч прясно мляко
1 чаена лъж . сол
30 гр. мая
Брашно за замесване на меко тесто.

за плънката
 200 гр.сирене

За заливката
2 яйца
70 гр масло

От добре измесенот тесто се правят малки топчета които се топят в олио и се подреждат на дъното на кексовата форма едно до друго.Сиренето се надробява и се ръси между топчетата, яйцата се разбиват с разтопеното масло  и със сместа се заливат милинките. Пекат се около 45 мн.на умерена фурна,като първите 30 мн. фурна не се отваря.

# 98
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Шуменски милинки

500 мл. прясно мляко
1 чаена лъж. сол
30 гр. жива мая
200 гр. краве масло
Брашно колкото поеме  за меко тесто

за заливката

100 мл. прясно мляко
2 суп.лъж. брашно
1каф.лъж. сол

В леко затопленото мляко се разтваря маята,брашното се прибавя постепенно и се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса,късат се топченца които се намазват обилно с масло и се поставят в подмазана тава,оставя се да втаса отново за 30 мн. Милинките се заливат със заливката и се печат до порозовяване.

# 99
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баничка на тиган

200 мл. хлaдкa вoдa
1 рaвнa чaeнa лъжичкa суха мая
щипкa зaхaр 
2 щипки coл
20 гр. крaвe мacлo
30 мл. oлиo
 200 гр.
 cирeнe - oкoлo 300-
350 гр. брaшнo

В хлaдкaтa вoдa прибaвятe мaятa и зaхaртa.
Рaзбърквaтe и ocтaвятe мaятa дa шупнe.
Към aктивирaнaтa мaя дoбaвятe coлтa и пocтeпeннo oт брaшнo кaтo бъркaтe.
 Щoм cмecтa ce cгъcти дocтaтъчнo  дoизмecвaтe нa ръкa.
Трябвa дa пoлучитe глaдкo нeлeпнeщo, мeкo тecтo, кoeтo ocтaвятe зa 15 мин.пoкритo дa пoчивa.
Тecтoтo рaздeлятe нa 8  тoпчeтa, кoитo рaзтoчвaтe  нa кoри. Вcякa кoрa ce пoръcвa c нaтрoшeнo cирeнe и ce cгъвa кaтo плик дa ce oфoрми квaдрaтнa бaничкa, кaтo крaищaтa дa прилeпнaт.Пoдмaзвaтe тигaн c oлиo и зaгрявaтe дoбрe. И пeчeтe oт двeтe cтрaни дo гoтoвнocт.

# 100
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Банички на сач

1/3 коф. кисело мляко,1/2 куб. мая (жива),1 ч.л. сол,1 ч.л. захар,1 бр. яйца,500 г брашно,60 мл вода (топла)- масло,сирене за плънката
В купичка начупваме маята заедно с водата, солта, захарта и оставяме да престой за малко. В купа слагаме брашното ,яйцето, киселото мляко и сместа с маята. Замесваме тесто и оставяме да втаса за няколко часа.Разделяме тестото на малки топки. Разточваме на много тънка кора, която намазваме с разтопено масло и натрошаваме сирене. Завиваме и усукваме правим две охлювчета, които слагаме едно върху друго и разточваме кръгли банички. Сачът се нагрява много добре, слага се олио, колкото да покрие дъното и се слага баничката залича се и от двете страни .

# 101
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки  80 броя

за тестото

брашно - 1.500
яйца -  5 бр.
кисело мляко - 400 мл
захар - 1 ч.ч.
олио -  2  к.ч.
бакпулвер - 1 пакет (10 г)

за крема
1.500 лит . прясно мляко
2 пак. пудинги ванилия
120 гр краве масло

# 102
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Мерки в кухнята без кантарче

https://receptitenababa.com/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B … 1%8F%D1%82%D0%B0/

# 103
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пухкава питка звезда

  1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
 1 ч.ч. растително масло
 5 с.л. захар
1 с.л. сол
 10 гр.суха мая
 2 бр. жълтъци за намазване
брашно -  1 кг

Смесваме млякото, водата, олиото, захарта, солта,добавяме пресятото брашно, в което сме сложили маята. Омесваме тестото и го оставяме да втаса. След втасване, премесваме тестото и разделяме на две топки. Всяка разточваме на тънко и режем дълги триъгълници,навиваме всеки триъгълник на кифлички. В  тава, слагаме хартия за печене и редим кифличките, по начин който ни харесва, (полегнали като звезда). Оставяме да втаса,
разбиваме жълтъците и мажем с четка намазаната пита. Поръсваме със сусам и печем на 150С градуса, а след това на 180 градуса.

# 104
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Питка  на рула във    форма за торта с падащо дъно

400 г брашно тип 500
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
7 г суха мая (за 500 г брашно)
1 ч. ч. извара
 50 мл хладка вода
 5 с. л. олио
1 яйце + 1 белтък
За намазване – 1 жълтък и няколко капки олио

На дъното на формата се поставя кръг хартия за печене, а страната се намазва с масло. Смесваме предварително пресятото брашно, солта, захарта, и сухата мая,след което прибавямме  изварата, водата, олиото, леко разбитите яйце и белтък.Замесваме.  След като е омесено добре се оформя на топка и се оставя да втаса .След като тестото втаса, се прехвърля върху набрашнен плот и се премесва няколко пъти. Разделя се на 5 равни части ,оформят се на топки и се оставят да починат за 15 минути върху набрашнен плот. Взима се първата топка и се оформя на руло.За тези съставки и количества на продуктите, както и за този диаметър на използваната форма, трябва да се разточи с ширина 12 см и дължина около 25 см. Тук има няколко варианта: да се остави така или да се намаже с малко меко масло или олио. Едната половина се разрязва с нож за пица на тесни лентички с ширина около 4 мм.Започвайки от неразрязаната част се навива на руло и се поставя във формата за печене.Така се оформят и останалите 4 рула. Формата се покрива с кърпа, и се оставя да втасат.След като втасат се намазват с много добре разбития жълтък, смесен с малко олио.Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна,след поставянето ѝ температурата се намалява на 170 градуса. пече  се за около 50 минути.Изпечената питка се изважда от фурната и се оставя за 10-тина минута да се охлади леко, след което се изважда от формата, маха се хартията за печене, покрива се с кърпа и се поставя на скара до като изстине.  Като изстине напълно се завива с кърпа

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 21:30 от цурето66

# 105
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Пита с кисело мляко
1 кл. брашно
3 яйца
800 мл. кисело мляко
50 мл. олио
20гр.жива  мая
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л сол
1 с. л захар
1 жълтък за намазване

# 106
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Мадлени
       

100 г яйца (2бр.)
115 г захар
15 г мед
80 мл мляко на стайна температура (20°C)
180 г брашно, плюс малко за поръсване
6 г бакпулвер
250 г разтопено масло, плюс за намазване
1 ч.л. ванилия екстракт
⅓ лимонова кора

 В купа разбъркайте яйцата, захарта и меда.Добавете леко затопленото мляко и пресятите заедно брашно и бакпулвер.Разбъркайте добре и добавете разтопеното масло, ванилията и кората от ⅓ лимон.Сложете сместа за мадлени в хладилника за 1.30ч., за да си почине и стегне.След като времето е минало загрейте печката на 190°C. Пригответе формата за мадлени, като леко я намажете с разтопено масло и поръсите с брашно.Прехвърлете сместа в сладкарски пош и напълнете ⅔ от всяка една формичка.  Печете за около 15-17 минути в зависимост от вашата печка и големина на формата.Веднага след като са готови ги махнете от формата и ги сложете в тава, която покрийте със стреч фолио.Насладете им се с чашка кафе или горещ шоколад.
*Сместа трябва да бъде охладена преди да бъде шприцована във формичките. Така влажността се абсорбира и сместа се сгъстява. В следствие по време на печене мадлените ще придобият своите отличителни издутини.

# 107
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Домашни бонбони

1 ч.ч. кокосови стърготини,
1 ч.ч. кондензирано мляко,
2  с.л. захар
1 с.л. масло

 Объркваме всичко на тесто и оформяме топчета които поставяме в хладилника да престоят една нощ преди консумация.

# 108
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Тесто за питки и хлебчета

1 кл. Брашно
3 яйца
800  мл кисело мляко
50 мл. олио
20 гр. мая
1 ч. л. сода бикарбонат
сол и захар по 1 супена лъжица
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в малко хладка  вода, добавете захарта и солта. И замесваме с останалите продукти умерено твърдо тесто. Оставяме го да втаса и намазваме с жълтъка и печем

# 109
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Кравайчета за коледарчета

400 гр брашно+още малко за донамесване
250 гр. мас
200 гр. захар
4 яйца
5 гр. амонячна сода + 2 суп. лъж лимонов сок
сусам за поръсване
Маста, яйцата, захарта се разбиват добре и се добавя амонячната сода погасена със лимонов сок. Прибавя се и брашното и се замесва добре. С чашка се изрязват кръгчетата а в тях със шише от без алкохолно се правят дупчици, поръсваме със сусам, нареждаме във тава и печем в средно силна фурна.

# 110
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Домашни бонбони с бял шоколад
Нарязваме на ситно 1 бял шоколад ,поставяме го във купичка а нея във по голяма купа със гореща вода да се разтопи.Прибавяме 120 гр.краве масло и объркваме,прибавяме 1 чаша накълцано кашу и объркваме.Оформяме топчета които охлаждаме в хладилник,нарязваме 1 черен шоколад и стопяваме и него.Потапяме бонбоните в него и отново охлаждаме.Подреждаме в бонбониера и съхраняваме в хладилник.

# 111
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Мадлени

Madeleines de Commercy

http://www.frenchselections.com/recipes/recipe.hts?0955062479


Продукти
1 ч.чаша захар
3 яйца
настъргана кора от 1 лимон
2 1/4 ч.чаши брашно
1 3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка ванилия
150 грама масло, меко
1/3 ч.чаша прясно мляко

Форма за Мадлени(специална форма за сладки" мидички")Намаслена и набрашнена

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до бледожълто гъсто тесто .Добавете ванилията, лимоновата кора,брашното и бакпулвера и разбъркайте.Добавете маслото и млякото накрая и разбъркайте добре. Оставете да престои 15 мин. Затоплете фурната до 180 градуса. Със щприц или с малка лъжичка запълнете формичките до ръба (не ги препълвайте). Печете то  златисто  12 то 15 мин.
Извадете сладките от формата веднага след като извадите от фурната .Излизат 24 мадлени.

# 112
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Скумрия в гювече
Скумрия около 500 гр. се нарязва на парчета и се пържи 2-3 мн.в 4 суп. лъж. олио. Добавят се 5 кисели краставички и 4 глави кромид лук, 4 моркова нарязани на парченца и се пържи още 3-4 мин. Добавят се 1 ч. ч бяло вино ,1 суп лъж червен пипер, 500 гр. сметана. Разбъркваме и прехвърляме в гювечета. Добавяме по 1 дафинов лист  и 3-4 зрънца черен пипер на гювече, поставя се в студена фурна  и включваме на 200 градуса. Печем 40 минути до готовност.

# 113
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Гювечета със кренвиши и сирене
Продукти за 4 гювечета
4 кренвиша
250 гр сирене
4 яйца
2 домата
50 гр. масло
Китка магданоз
Черен пипер и сол на вкус

Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца, нарязаните домати и магданоз. Нарязваме и кренвишите и Объркваме всичко, разпределяме в четерите гювечета поставяме по пърче масло. Печем за около 20 мин

Общи условия

Активация на акаунт