Какво ще готвите за Коледа?

  • 24 696
  • 86
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 283
Ние ще се събираме у едни приятели 3 семейства.Домакинята ще пълни пуйка,ще приготви салатите и мезетата,а аз предложих да направя зелеви сърми и баклава,също и баница,но третото моми4е ще се заеме с баницата.Днес правя пробни сърми,защото тук не съм правила.Да ми стискате палци да станат Wink Малкия ве4е няма търпение,4е ще се съберат 5 деца и ще падне голямо лудуване! #Milti

# 1
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
стискаме.....а ти после да кажеш реzептата.....да не zабравиш.... ooooh!  ooooh!  ooooh!

# 2
  • Мнения: 4 390
Цитат на: HOLY
Ние ще се събираме у едни приятели 3 семейства.Домакинята ще пълни пуйка,ще приготви салатите и мезетата,а аз предложих да направя зелеви сърми и баклава,също и баница,но третото моми4е ще се заеме с баницата.Днес правя пробни сърми,защото тук не съм правила.Да ми стискате палци да станат Wink Малкия ве4е няма търпение,4е ще се съберат 5 деца и ще падне голямо лудуване! #Milti


Салати, банска капама, пита с пара, баница с късмети, торта гараш, плато мезета, плато сирене и плодове, крем карамел.

# 3
  • Мнения: 1 502
Ние вчера направихме менюто - питка с паричка, салати: Снежанка, руска и шопска (за ракията на мъжката част), боб-салата, задължителните постни лозови сърмички, винен кебап (пуйката ще е за Нова година), тиквеник (специално за мен - бременната  preggo, обожавам го), и един исландски сладкиш, с пресни плодове, сметана и целувков блат (мой специалитет
). Пиене, всеки си носи според предпочитанията. Ще бъдем 3 семейства и си разпределихме задачите, ние сме с питката и исл.сладкиш. Мъжът ми днес я прави пробно, той е по тестяното изкуство и стана страхотна.

Хаиде да им е сладко на всички с избраните от тях меню!

# 4
  • Мнения: 1 072
Ние Ще сме на италиянска трапеза Confused Сьответно Ще има каквото най_оби4ат_ лазаня, канелони...( абе все омразни на мен неЩа).Аз Ще занеса сармите с зелев лист, ракията от дядото(БГ), и ако реШа и таратор, 4е го обожавам. Но предвид "жабарския" вкус Wink ( те не са по краставиците, та камо ли с кисело мляко) може и да не правя.
За нова година , когато Ще сме си у дома Ще се "развихря" и заради Коледата.

# 5
  • Мнения: 4 390
Цитат на: palmira
Цитат на: diviana
.... банска капама....

давай яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя
рецептата де #Milti



Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно-две парчета сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино.

Количеството на всички продукти може да се избере според личния вкус, броя на гостите и не на последно място според големината на съда, в който ще се пече капамата. Който не разполага с глинен съд да ползва голяма йенска тенджера с добре прилепнал капак, който може да се облепи с тесто (може и без тази процедура).

От зелката се отделят по-големите и здрави листа за сърмички, а останалата част се нарязва на ситно.
Свинското месо се нарязва на хапки, а една част - по-шареното месо, се отделя за плънката на сърмите. Ако ще се ползва цяло пиле, може да се отделят крилцата и фенера  - да не заемат мястото на по-съществените съставки (това е по-избор).
Приготвят се отначало сърмичките - запържва се една глава лук, добавя се месото - едро смляно или ситно накълцано, после измития ориз и малко ситно нарязано зеле, разбърква се, ръси се с червен пипер, сол, черен пипер, сушена ронена чубрица, залива се с малко сок от зелето и като се изпари течността се завиват сърмите.
След като вече всичко е готово - пушените гърди са нарязани на ивички, наденицата на парчета, а пилето на порции, се започва нареждането на всичко в съда. На дъното се реди зеле, ръси се с червен пипер и чубрица, отгоре останалите меса и между тях сърмичките, между редовете отново зеле - и така докато се нареди всичко. По-добре е все пак последният ред да е от зеле. Залива се с малко бяло вино и зелева чорба, а ако тя е много солена и кисела,  се слага и вода (малко).
После във фурната и  се пече поне 3 часа.

# 6
  • Мнения: 1 283
Цитат на: klia
Holy - мога да ти помогна с един малък съвет - зелевите сърми ги свари а не ги печи във фурната - стават по-сочни. Успех!

Mи аз дори не съм и знаела,4е сърми4ките могат и да се пекат.Правя ги в тенжерата.Станаха много вкусни!А рецептата е на свеки Wink :Запържа се свинско месо нарязано на ситно (или пуешко),прибавя се една глава лук,4ерен и 4ервен пипер,сол.По принцип свеки ги прави постни,но аз ги оби4ам с мръв4ица! Mr. Green Завиват се сърмите и се нареждат в тенжера,като на дъното се слагат 2 зелеви листа,а най-отгоре се слага една 4иния да ги натиска.Водата трябва да покрие сърмите.Слага се пове4ко мазнинка и между всеки ред сърми по едно пар4е сланинка или по-мазна пържола!Ми това е!Да ви е сладко! eat Ааа,варят се на по-слаб огън! Close-mas:

# 7
  • Мнения: 1 194
А ориз няма ли в тези сърми? Embarassed

# 8
  • Германия
  • Мнения: 8 099
Цитат на: HOLY
Цитат на: klia
Holy - мога да ти помогна с един малък съвет - зелевите сърми ги свари а не ги печи във фурната - стават по-сочни. Успех!

Mи аз дори не съм и знаела,4е сърми4ките могат и да се пекат.Правя ги в тенжерата.Станаха много вкусни!А рецептата е на свеки Wink :Запържа се свинско месо нарязано на ситно (или пуешко),прибавя се една глава лук,4ерен и 4ервен пипер,сол.По принцип свеки ги прави постни,но аз ги оби4ам с мръв4ица! Mr. Green Завиват се сърмите и се нареждат в тенжера,като на дъното се слагат 2 зелеви листа,а най-отгоре се слага една 4иния да ги натиска.Водата трябва да покрие сърмите.Слага се пове4ко мазнинка и между всеки ред сърми по едно пар4е сланинка или по-мазна пържола!Ми това е!Да ви е сладко! eat Ааа,варят се на по-слаб огън! Close-mas:


олелееееее ти ме върна в детските години, и у дома така се правеха. И така ми се приядоха.....дали да не се развихря и аз за нома година, щото на Коледа сме при свекита, а там си готвят техни си манджи
 Neutral Face

# 9
  • Мнения: 2 452
Цитат на: palmira
Цитат на: diviana



Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно-две парчета сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино........................


Зелето...ох, зелетооооооооооооооооо #Splat
Как да си спретна набързо киселата зелка, плийййййййййййййййййс Praynig


Виж в "готварство". Там имаше тема за кисели зелки и някой ми бе дал идея как стават за 1 седмица, но на мен ми купиха готови от магазина и не ми се наложи да ползвам рецептата.
Всъщност, ако нямаш кисела зелка можеш да използваш прясно зеле, като бланшираш листата в подсолена вода и добавиш лимонов сок за киселина. В тази същата тема имаше и такава идея.
Лаура

# 10
  • Мнения: 945
Цитат на: palmira
Зелето...ох, зелетооооооооооооооооо #Splat
Как да си спретна набързо киселата зелка, плийййййййййййййййййс Praynig


А няма ли при тебе турски магаzини?
А пък аz оня ден си купих сушени чушки, лоzови листа и кори zа баница от един такъв. А, и косело zеле.... Ама zа чушките най си се кефя  #Onfire  #Onfire  #Onfire

# 11
За Коледа салатите ще са четири:
- шопска
- пилешки гърдички нарязани на кубчета, кис.краставички, сладка царевица, пушено месо, всичко това подправено с черен пипер и разбъркано с майонеза. Сервира се в издълбани парчета ананас
- снежанка
- салата от настъргано зеле, морков, нарязани гроздови зърна, пилешко месо, всичко разбъркано в салатен сос.

Пита с паричка (чудя се дали да не се пробвам на голям геврек, даден като рецепта от Бижу)

Пълнена пуйка, която ще се сервира със задушени картофи, броколи, моркови, пъщарнак (тия нещица ще се заливат със сос от сирене), ще има и традиционният Cranberry sauce, както и gravy за йоркширските будинги

За десерт - традиционният Кристмъс пудинг поднесен по избор със сладолед или къстърд
Баклава

Ако им остане място ще има и желирана торта Grinning , както и коледни бисквитки, които вече почнах да правя (дано ги спася до Коледа)


А за Бъдни вечер сме сами и ще правя постни сърмички, тиквеник, ушаф, боб яхния, пита, плодове, ядки

# 12
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Ах, какви вкусотии ще приготвяте Flutter Таzи година ще сме при родителите на мъжа ми, така че няма да се включа в приготовленията.
diviana, досега не съм приготвяла капама, но ще се опитам при първа въzможност да я направя по твоята рецепта. Благодаря zа идеята.

# 13
  • Italia
  • Мнения: 4 492
При мен на Коледа както обикновено менюто Ще е италианско (пфууууу, писна ми  Imp ): лазаня, месиЩа и тн.  На Нова година за късмет Ще сме в браф4едката та мисля там да компенсираме с родни манджи4ки, бани4ки, пит4ици, салатки и каквото ни дуШа иска. Само кисело зеле няма да има, 4е тука си нямаме такива екстри като бг магазини  Cry  Cry  Cry

# 14
  • Мнения: 1 283
Цитат на: mariakara
А ориз няма ли в тези сърми? Embarassed

Малее,извинявам се,но съм забравила ориза в бързината! Embarassed Добре,4е в сърмите не го забравих! Wink  #Splat

# 15
  • Мнения: 676
Цитат на: HOLY
Цитат на: mariakara
А ориз няма ли в тези сърми? Embarassed

Малее,извинявам се,но съм забравила ориза в бързината! Embarassed Добре,4е в сърмите не го забравих! Wink  #Splat


Моля ти се, не се притеснявай и без ориз ще си ги хапнем Simple Smile .

Аз все още се услушвам, 4ета ви предложенията и си мисля Thinking Дали да не направя нещо на бързо и нищо спецялно...например една лазаня и 1-2 салатки.

# 16
  • Мнения: 1 545
Нашата трапеза ще е смесена - българо-италианска. От наша страна ще приготвим лозови сърмички, питка с паричка, боб, ошав. А свекърва ми ще приготви и аз не знам какво точно, но .... ще видим, тя обикновено вкусно готви. Няма да мине без традиционната змиорка /пържена, много е вкусна/ и пастиера - типично неаполитански сладкиш, с жито, извара, мнооооого захар и т.н.
Така че ще има за всички вкусове по нещо.

# 17
  • Мнения: 1 283
Аз освен сърми и баклава имам и нова поръ4ка(от мъжо) за кьопоолу(така ли се пише? Thinking )Става супер,с пове4ко 4есън,мммм!

# 18
  • Мнения: 9 903
уффф, оставете се, на нас задачата ни е тиквеник, а в албания няма тиква:( и утре от Бг настъргана в пликче и замразена ще мъкна....
Че и корите им за баница едни такива странни...и кори ще нося:(

# 19
  • Мнения: 676
Цитат на: HOLY
Аз освен сърми и баклава имам и нова поръ4ка(от мъжо) за кьопоолу(така ли се пише? Thinking )Става супер,с пове4ко 4есън,мммм!


Страхотна идея... Bulb ....знаеш ли  Confused:  малееее откога ми се яде кьопоолу /и аз незнам как се пише/ и до сега неможах да се сетя какво то4но ми се яде...... Grinning ...май и аз ще спретна едно Grinning

# 20
  • Мнения: 1 278
По традиция приготвям задължително три неща за Коледа:
    - Коледна капама в един огромен гювеч
    - Коледна торта, обикновено "Ден и нощ", но заради алергията на децата към какао от две години правя една много вкусна и лесна торта с кондензирано мляко и орехи
    - и.... меденки

Коледната капама, която правя е малко по различна от Дивианината основно по подправките и по наредбата.
Ключовите подправки при мене са:
                           - за каймата за сърмите - босилек, червен и черен пипер
                           - за ръсене между редовете - босилек, дафинов лист, бахар и черен пипер
 (на това ястие не слагам чубрица, заради дафиновия лист и бахара)

И понеже гювечът ми е наистина доста голям, успявам да ти наредя ето така:
   -ред сърми - ред пържоли - ръсене с подправките + малко сол
   -ред сърми - ред парчета пиле - ръсене с подправките + малко сол
   -ред сърми - ред наденица - ръсене с подправките + малко сол
   -ред пържоли - ръсене с подправките + малко сол - ред гъби
   -последен ред сърми, покрит с парченца пушено сирене.  
Гювечът го запечатвам с тесто. Така полученото чудо едвам го пренасям до студената фурна и я включвам на не повече от 120-150' С преди да си легна. Пече си се цяла нощ и на  сутринта къщата ухае на неповторим Коледен аромат, а трапезата е  пълна да Стефанов ден.

# 21
  • Мнения: 1 278
Цитат на: diviana
... банска капама...


Съвсееем мъничко уточнение - нашата капама, дето я правим е просто капама или Коледна капама. Банската се различава основно по това, че сърмите са отворени и се слага кървавица  Wink .

# 22
  • Мнения: 1 278
Заслужава си да се спомене и тортичката с кондензираното мляко. Необходими са ви 2 кутийки подсладено кондензирано мляко (аз взимам Дъч лейди, но тук в Загреб, уви, няма никакво). Още ви трябват орехи и готови вафлени кори или блат за торта:
   сгъстеното мляко се вари в съд с вода около два часа (на водна баня, де), така както е неотворено в металните кутии; само, че внимавайте!!! после като отваряте кутиите, да не стане беля от промяната на налягането вътре; оставете малко да се охлади
   нататък е още по-лесно - мажете корите и ръсите с орехите и през цялото време трябва да бъдете много, много предпазливи да не изядете крема ей така, защото е ужааасно вкусен!

Да ви е сладко!

# 23
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Demetra
Цитат на: diviana
... банска капама...


Съвсееем мъничко уточнение - нашата капама, дето я правим е просто капама или Коледна капама. Банската се различава основно по това, че сърмите са отворени и се слага кървавица  Wink .


Знаеш ли, може и да си права. Нищо чудно и Коледна капама да се нарича.
Но пък имам приятели, които са от Банско, те също я правят по моя начин.
Може би като мен не обичат кървавица. Grinning
Весели празници.

# 24
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Demetra
По традиция приготвям задължително три неща за Коледа:
    - Коледна капама в един огромен гювеч
    - Коледна торта, обикновено "Ден и нощ", но заради алергията на децата към какао от две години правя една много вкусна и лесна торта с кондензирано мляко и орехи
    - и.... меденки

Коледната капама, която правя е малко по различна от Дивианината основно по подправките и по наредбата.
Ключовите подправки при мене са:
                           - за каймата за сърмите - босилек, червен и черен пипер
                           - за ръсене между редовете - босилек, дафинов лист, бахар и черен пипер
 (на това ястие не слагам чубрица, заради дафиновия лист и бахара)

И понеже гювечът ми е наистина доста голям, успявам да ти наредя ето така:
   -ред сърми - ред пържоли - ръсене с подправките + малко сол
   -ред сърми - ред парчета пиле - ръсене с подправките + малко сол
   -ред сърми - ред наденица - ръсене с подправките + малко сол
   -ред пържоли - ръсене с подправките + малко сол - ред гъби
   -последен ред сърми, покрит с парченца пушено сирене.  
Гювечът го запечатвам с тесто. Така полученото чудо едвам го пренасям до студената фурна и я включвам на не повече от 120-150' С преди да си легна. Пече си се цяла нощ и на  сутринта къщата ухае на неповторим Коледен аромат, а трапезата е  пълна да Стефанов ден.


Ъъъъ, аз харесвам бахар само в рибена чорба. Rolling Eyes

# 25
  • Мнения: 1 278
Цитат на: diviana
Ъъъъ, аз харесвам бахар само в рибена чорба.


Да ти кажа бахарът сам по себе си не се усеща, заради комбинацията като цяло. Пък и няма да слагаш повече от 2-3 зърна на ред. Аз обожавам чубрица и особено червен пипер и ги слагам на много ястия. Обаче въпросната комбинация, дето ти я казвам е наистина неповторима и понеже си я хапвам само веднъж в годината ми много типична точно за този ден Simple Smile
Можеш да пробваш, ако се прежалиш с бахара  Laughing Обещавам ти, че няма да го усетиш като бахар.
А за името на капамата - и двата вида се правят в този край на България. Просто чисто кулинарно (по книгите  Wink ), банска я водят тази с кървавицата. Честно казано никога не съм я правила така, нито пък съм яла.
Иначе кървавицата и мен не ме блазни особено, виж за бахур  .... мммм, умирам  #Silly (бахур да не се бърка с бахар, моля  Stuck Out Tongue

# 26
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Demetra
Цитат на: diviana
Ъъъъ, аз харесвам бахар само в рибена чорба.


Да ти кажа бахарът сам по себе си не се усеща, заради комбинацията като цяло. Пък и няма да слагаш повече от 2-3 зърна на ред. Аз обожавам чубрица и особено червен пипер и ги слагам на много ястия. Обаче въпросната комбинация, дето ти я казвам е наистина неповторима и понеже си я хапвам само веднъж в годината ми много типична точно за този ден Simple Smile
Можеш да пробваш, ако се прежалиш с бахара  Laughing Обещавам ти, че няма да го усетиш като бахар.
А за името на капамата - и двата вида се правят в този край на България. Просто чисто кулинарно (по книгите  Wink ), банска я водят тази с кървавицата. Честно казано никога не съм я правила така, нито пък съм яла.
Иначе кървавицата и мен не ме блазни особено, виж за бахур  .... мммм, умирам  #Silly (бахур да не се бърка с бахар, моля  Stuck Out Tongue


О, щом е така ще опитам и по твоя начин. Grinning

Благодаря за уточнението относно името капамата. Ще зная вече. Simple Smile

А каква е разликата между бахур и кървавица? Rolling Eyes
Аз само бабек (дори не зная правилно ли го наричам и изписвам) харесвам. Grinning

# 27
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Demetra

Иначе кървавицата и мен не ме блазни особено, виж за бахур  .... мммм, умирам  #Silly (бахур да не се бърка с бахар, моля  Stuck Out Tongue


То не е ли едно и също? (бахур и кървавица; бахар знам какво е. Wink ). Тази тема е май за готварския клуб, но както и да е.

# 28
  • Мнения: 1 278
Цитат на: Laura
То не е ли едно и също? (бахур и кървавица; бахар знам какво е. Wink ). Тази тема е май за готварския клуб, но както и да е.


Е, хайде сега, нали не предлагаш да отворя тема "Бахур и кървавица", пък макар и в готварския клуб  Laughing  Laughing Струва ми се, че бързо ще потъне в забвение. Освен това и двата "деликатеса" са си съвсем актуални за нашия клуб, щото нито една от нас, струва ми се, не може да си ги купи от магазина   Laughing Освен Тити, може би... трябва да я питаме има ли почва  нещо подобно в Албания, али ниема (последното е на хърватски  Sunglasses ).

Иначе за разликата - Лаура, мила, ти ме провокира!!!

!!!!!! За гнусливите и вегетарианците дотук !!!!!!! (И понеже жените не изълняват инструкции, моля пригответе си непромокаемо пликче)
 
"Кървавица: 3 л прясна кръв от заклано прасе се разбърква с дървена лъжица и се осолява. Смесва се със 2 кг скълцано месо от обрезки, осолено и размесено с черен пипер, бахар, кимион и карамфил. С това се напълват по-дебелички свински или говежди черва и се вари, докато при надупчване с игла от тях не изтича кръв.
Бахур: бял и черен свински дроб, месо, сланина от главата, сърце, ориз, чубрица, бахар, черен пипер, дебели свинске черва. Всичко се кълца тъпче се в червата и се вари" Тука поне не пуска кръв.

Те т'ва е! Черно на бяло. Ако някой има мерак да си го сготви.

И много моля, дами, не си мислете, че развалям Коледното настроение. Това си е нещо типично, даже задължително за Коледната трапеза, по нашите родни земи. От прасето нищо, ама нищо не се изхвърля!  Oha!  Party

# 29
  • Мнения: 9 903
ъъъ, представа нямам за бахур и кървавица, те в Албания свинско не ядат и по магазините има само красиви свински контрафилета в ограничено количество, останалото е телешко.
Но има агнешки чревца и главички, които нашите мъже набиват, та ушите им плющят:)

# 30
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Demetra
Цитат на: Laura
То не е ли едно и също? (бахур и кървавица; бахар знам какво е. Wink ). Тази тема е май за готварския клуб, но както и да е.


Е, хайде сега, нали не предлагаш да отворя тема "Бахур и кървавица", пък макар и в готварския клуб  Laughing  Laughing Струва ми се, че бързо ще потъне в забвение. Освен това и двата "деликатеса" са си съвсем актуални за нашия клуб, щото нито една от нас, струва ми се, не може да си ги купи от магазина   Laughing Освен Тити, може би... трябва да я питаме има ли почва  нещо подобно в Албания, али ниема (последното е на хърватски  Sunglasses ).

Иначе за разликата - Лаура, мила, ти ме провокира!!!

!!!!!! За гнусливите и вегетарианците дотук !!!!!!! (И понеже жените не изълняват инструкции, моля пригответе си непромокаемо пликче)
 
"Кървавица: 3 л прясна кръв от заклано прасе се разбърква с дървена лъжица и се осолява. Смесва се със 2 кг скълцано месо от обрезки, осолено и размесено с черен пипер, бахар, кимион и карамфил. С това се напълват по-дебелички свински или говежди черва и се вари, докато при надупчване с игла от тях не изтича кръв.
Бахур: бял и черен свински дроб, месо, сланина от главата, сърце, ориз, чубрица, бахар, черен пипер, дебели свинске черва. Всичко се кълца тъпче се в червата и се вари" Тука поне не пуска кръв.

Те т'ва е! Черно на бяло. Ако някой има мерак да си го сготви.

И много моля, дами, не си мислете, че развалям Коледното настроение. Това си е нещо типично, даже задължително за Коледната трапеза, по нашите родни земи. От прасето нищо, ама нищо не се изхвърля!  Oha!  Party


Гледай ти, аз пък винаги съм си мислела, че бахур е турското име на кървавицата, но човек се учи докато е жив! Дядо ми му викаше така, но ние сме купували такова нещо само от магазин.

По въпроса за еквивалентите им, не се набутвай в Албания, а малко по на северозапад - Острова и по-конкретно северната му част, Шотландия. Питай Хонда да ти разкаже за шотландските специалитети, като хагис. Във Великобритания (както и във Финландия междувпрочем) правят и пудинг от кръв; и нещо като нашите джумерки. По принцип всички традиции са свързани с максималното използване на животинския продукт.
Ама и ние една тема отворихме. Laughing  Laughing

# 31
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Demetra
Цитат на: Laura
То не е ли едно и също? (бахур и кървавица; бахар знам какво е. Wink ). Тази тема е май за готварския клуб, но както и да е.


Иначе за разликата - Лаура, мила, ти ме провокира!!!

!!!!!! За гнусливите и вегетарианците дотук !!!!!!! (И понеже жените не изълняват инструкции, моля пригответе си непромокаемо пликче)
 
"Кървавица: 3 л прясна кръв от заклано прасе се разбърква с дървена лъжица и се осолява. Смесва се със 2 кг скълцано месо от обрезки, осолено и размесено с черен пипер, бахар, кимион и карамфил. С това се напълват по-дебелички свински или говежди черва и се вари, докато при надупчване с игла от тях не изтича кръв.
Бахур: бял и черен свински дроб, месо, сланина от главата, сърце, ориз, чубрица, бахар, черен пипер, дебели свинске черва. Всичко се кълца тъпче се в червата и се вари" Тука поне не пуска кръв.

Те т'ва е! Черно на бяло. Ако някой има мерак да си го сготви.



Ъъъъъъъ, не благодаря!
Стана ми зле само докато го четох... Sick  #Crazy  Embarassed

# 32
  • Мнения: 1 278
Цитат на: Niki1
Имаш ли идея дали мога да я направя в друг съд освен калено гърне. Пак така ще я запечатам с тесто, ама няма откъде да си набавя съдчето...


Йенски съд би трябвало да свърши работа. По-дълбокичък, та да събереш всичките мръвчоци и повечко сърмички. Пробвай и кажи как става в международното "калено гърне", в сравнение с нашенското  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 1 278
Цитат на: Laura
По въпроса за еквивалентите им, не се набутвай в Албания, а малко по на северозапад - Острова и по-конкретно северната му част, Шотландия...


Ами да, как ме подсети. Само като каза на мига ми светна, че съм го срещала някъде и веднага си го изнамерих. Абсолютно си права. Например "Пудинг с пържола, бъбреци и стриди". Бляк! Хондичка трябва да се включи и да си каже бива ли го!

Ще взема да питам и моя мъжо като си дойде от Софийско поле. Той е живял една година в Манчестър и няма начин да не е опитвал нещо такова, чревоугодника!

# 34
Цитат на: Laura
Цитат на: palmira
Цитат на: diviana



Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно-две парчета сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино........................


Зелето...ох, зелетооооооооооооооооо #Splat
Как да си спретна набързо киселата зелка, плийййййййййййййййййс Praynig


Виж в "готварство". Там имаше тема за кисели зелки и някой ми бе дал идея как стават за 1 седмица, но на мен ми купиха готови от магазина и не ми се наложи да ползвам рецептата.
Всъщност, ако нямаш кисела зелка можеш да използваш прясно зеле, като бланшираш листата в подсолена вода и добавиш лимонов сок за киселина. В тази същата тема имаше и такава идея.
Лаура


MOJETE LI TOCHNO DA MI OBIASNITE KAK STAVA NOMERA S BLANSHIRANETO I LIMONA?NIKOGA NE SAM PROBVALA PO TOZI NACHIN DA PRAVIA ZELE.
OPITAH S LIMONTOZU.STAVA,OBACHE SEGA NIAMAM LIMONTOZU ,A MI TRIABVA KISELA ZELKA!
PREDVARITELNO BLAGODARIA!

# 35
  • Мнения: 768
Смятаме да сме изцяло на бьлгарско меню, че не ми се рискува с традиционните морски дарове в последния месец на бременността. Т аимаме кьсмет че до нас има много добре зареден турски магазин и сьс лозови листа и кори за баница и какво ли не още от нашенската кухня. Та смятаме да правим пьлнени чушки с боб, тиквеник, сьрмички и т.н. до 7 броя постни яденета.
А  за другия ден като месно ядене ще вземем патица полуфабрикат пьлнена с гьши пастет и смокини-миналата година много ни хареса. Е не е нещо сврьхпразнично, но е много вкусно.
Не смея все пак да рискувам да ям много видове меса (като капама например) пак заради хилядите предупреждения от страна на лекарите да се внимава с яденето по време на бременност.
Миналата година ядохме си спомням един специалитет с Noix de St Jacques които по принцип не харесвам- в резултат аз и бебка бяхме с обрив (тя беше само на кьрма по това време).

# 36
[quote="Laura]...
По въпроса за еквивалентите им, не се набутвай в Албания, а малко по на северозапад - Острова и по-конкретно северната му част, Шотландия. Питай Хонда да ти разкаже за шотландските специалитети, като хагис....[/quote]
 Confounded  blahblah
Тоя Haggis много го мразя, както и Black pudding
Обаче скотове страшно се гордеят с техни "творения"
Лаура, само не казвай че си опитвала Wink  Grinning
Аз по принцип и в Б-я не харесвах неща от сорта на кървавицата.
- това е Black pudding (Made primarily from Blood, Suet and Oatmeal

- това е Haggis (Traditionally, a Haggis is made from the lung, liver, and heart of the sheep. These are mixed with oatmeal and a few spices and stuffed into the sheep's stomach)
Традиционно на него най-много наблягат, когато празнуват рожедението на Робърт Бърнс

# 37
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Honda
"
Лаура, само не казвай че си опитвала Wink  Grinning


Как да не съм опитвала! Аз съм правила домашен хагис! Точно за рожденния ден на Бърнс преди 3-4 години. И специалната шотландска супа с ечемик съм готвила. Иначе хагис ядяхме всяка година на рожденния ден на моя шотландски приятел от Финландия. Той си го внасяше консервиран.
Ние с моя съпруг сме по тематичните кулинарии. Веднъж бях правила японска трапеза за нас и за семейството на сестра му с разнообразни храни, вкл. и шабу-шабу (моят любим японски специалитет); бях се облякла в кимоно и се бях изрисувала като японка.  Stuck Out Tongue

# 38
Цитат на: Laura
...и шабу-шабу (моят любим японски специалитет); бях се облякла в кимоно и се бях изрисувала като японка.  Stuck Out Tongue

 thumbsup  А какво представлява това "шабу-шабу" Blush

Айде пак отплеснах темата ама.....любопитство пусто му Blush  Innocent

# 39
  • Мнения: 2 452
Цитат на: Honda
 А какво представлява това "шабу-шабу"


Това е ястие, при което много тънки филийки месо (в общи линии по-тънки от лист хартия с размер на стандартни резенчета шунка) от специално отглеждани говеда за да може сланината да се рзпредели равномерно из мускулатурата се потапят за около 1 минута във вряща вода, след което се топят в паничка със сусамов сос и се хапват. Вкусът е божествен, но трудно може да се постигне извън Япония, защото няма подходящи говеда. Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  
На нас специално ни замразиха говеждото в магазина и така ни го нарязаха на тънки филийки. Сусамовия сос го импровизирах, защото такъв също не намерихме. Консумирахме го със зелен чай и саке.

# 40
  • Мнения: 1 278
Цитат на: Laura

Това е ястие, при което много тънки филийки месо (в общи линии по-тънки от лист хартия с размер на стандартни резенчета шунка) .... Консумирахме го със зелен чай и саке.


Лаура, моля те, спри!  Praynig

Най-любимата ми храна в този живот е японската, макар и единственото, което съм яла да е било суши и две-три неща, приготвени от едни приятели японци у нас.
Не съм от пощеливите бременни, но това, което разказваш, определено ми идва в повече!  ooooh!
През май, миналата година, придружих мъжа ми в една командировка във Вашингтон и, докато човекът най-съвестно работеше през деня, аз още по-съвестно закусвах, обядвах и вечерях със суши. Като се прибрах в София разбрах, че съм забременяла с Иван и оттогава насам или кърмя, или за пореден път съм бременна, или и двете едновременно  Laughing , а сушито си остава един блян  Crazy

Извинете за отклонението...

# 41
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
моето кисело зеле вече стана,така че не се плаша.
още не съм решила твърдо менюто какво  ще е,но пък мога да си крадна нещо от вашите идеи Rolling Eyes

# 42
  • Мнения: 7 430
Цитат на: Honda
Пита с паричка (чудя се дали да не се пробвам на голям геврек, даден като рецепта от Бижу)


Ние ще сме си тримцата само с бобончето и тати Confused , но това не ми пречи да приготвя една Коледна трапеза.

Дайте някой хубава и изпита рецепта за пита? Close-mas:

# 43
  • Мнения: 61
Здравеите мами,
нека добавия и моето меню, макар че е направо бедничко, в сарвнение с това, което приготвях я БГ.
При нас банската капама е задължителна, понеже съм банска снаха. Приготвям я както ме е учила свекървата. Кисело зеле, 3 вида месо-пиле, свинско и телешко, чикане /няма го в други части на Бг, а камо ли тук Simple Smile/, ориз, банска кървавица. Подправката е само дафинов лист и специфична банска подправка /не е чубрица, нито нещо подобно, баба викаше на растението "градинско"-слага се в "бански дедо"/. Реди се в гювеча и за 1 нощ е готова. Само че банскалии за разлика от нас я отварят на Коледа след църквата, а ние на Бъдни вечер. А Монреалската капама, ще е само с пиле, свинско, зеле и ориз и в тава с фолио отгоре. И просто няма да има същия вкус за съжаление. Тя свекървата предлагаше да  ни изпрати в колет.... Simple Smile)
Салати, ядки, боб на чорба и любимата ми за всички времена       " Самоковска пита". Дали мога да сложа в нея 2 канадски долара/притеснявам се, че са двуцветна монета/.?
За Нова година сапруга примъкна една пуйка, която отлежава в камерата. Ще я нарежа на парчета и с пилешки дробчета ще имитирам пълнена. Наоколо зелеви сърмички. Само че зелката не иска да омеква. Не стига, че ми е заела тенджерата под налягане ...Sad Дано успея да сваля няколко цели листа до Нова година.
Весели празници !

# 44
  • Мнения: 1 278
Казах си за Коледа, но за Бъдни вечер съм пропуснала. Винаги гледам да ги докарам тринайсет ястия или поне нечетен брой. На Бъдни вечер нашата трапеза изглежда така:
1. Боб яхния
2. Сарми с кисело зеле
3. Сарми с лозов лист
4. Сушени чушки пълнени с боб
5. Питка с паричка
6. Тиквеник
7. Ошав
8. Чесън
9. Мед
10. Туршия
11. Цели орехи
12. Ашуре
13. Пуканки
 
За щастие всичко, което не намерих тука, мъжо ще го донесе вдругиден.

# 45
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Цитат на: Demetra

4. Сушени чушки  
ей това нещо го забравих!хем мислих да питам баба по -отрано как да си изсуша чушки и забъйла.много съжалявам,но ще се размина с любимите чушки.

# 46
  • Мнения: 1 278
Цитат на: jara
Цитат на: Demetra

4. Сушени чушки  
...но ще се размина с любимите чушки.


Напълни си обикновени, де. Важното е да го има на софрата за адет

# 47
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
ами така и ще направя,макар че ми се щеше да са от сушените.
тук като искам да пълня чушки се отчайвам  Shocked техните са едни тикви огромни или много дъъъълги и тесни. втория вид са трудни за пълнене.а първия...в една чушка влиза половин кило ориз Laughing  Imp
преди 2 години  на Бъдни вечер бях подготвила 8 такива  (бях бременна)бая материал отиде.да не ти казвам после ,до атанасов ден се давех с тях Rolling Eyes

# 48
  • Мнения: 1 278
Цитат на: DidKa

Дайте някой хубава и изпита рецепта за пита? Close-mas:


Постна за Бъдника и др. пости
Трябват ти само брашно - около 1/2кг, мая-10г, вода
Размиваш маята с малко хладка вода и я смесваш с брашното и водата. Месиш и оставяш малко да втаса, а може и да не я оставяш. Ако искаш си я украсяваш отгоре с малко от тестото, но по-твърдо (добавяш брашно) и печеш в силна фурна.

Обогатена за всички празници "Блажи се"
Продукти: брашно 1кг, кис. мляко - 500г, яйца 4, мая - 20г, масло - около 1 с.л., сол, захар - 1 ч.л., вода
Размиваш маята с малко вода, брашно, захарта и щипка сол. Оставяш на топличко да втаса. Когато е готова я изсипваш в пресятото брашно и добавяш разбитите с млякото яйца (без 1 жълтък). Солиш на вкус и месиш. Оставяш да втаса. Когато е готово правиш по-малки топки, които мажеш с масло и ги нареждаш една до друга в тавата (може една голяма в средата и около ея по-малки и др. варианти) и оставяш отново да втаса. Мажеш отгоре с жълтък и печеш първоначално в силна фурна и после намаляваш до умерена.

Весели празници!

# 49
  • Мнения: 1 278
Цитат на: jara
,,, техните са едни тикви огромни или много дъъъълги и тесни. втория вид са трудни за пълнене.а първия...в една чушка влиза половин кило ориз Laughing  Imp


Ааа, тия първите и аз ги научих. Онзи ден за седем чушки ми трябваха осем яйца и сигурно едно кило сирене. На три пъти ги забърквах, щото все не ми достигаше. Вече съм решила да ги режа надлъжно и да ги пека на половинки, полегнали ми Тодорки. Купуваш три чушки и храниш цялата фамилия Laughing

# 50
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Canadka
'бански дедо"


Оооооох, а пък това как го обичаааааааааам.

Може да сложиш монетите в питата, но ги увий в хартия за печене. Аз винаги правя така, каквато и монета да използвам.

# 51
Цитат на: DidKa
...
Дайте някой хубава и изпита рецепта за пита? Close-mas:

Ето тази правих за прощъпулника на Ели. Тя е най-скорошно изпитаната. Ето рецептата, но тази питка става за Коледа, защото за бъдни вечер трябва да е постна

Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно

ПП: Аз правих вторият вариянт и накрая я намазвам с олио за да лъщи.

# 52
Цитат на: Demetra
... Вече съм решила да ги режа надлъжно и да ги пека на половинки, полегнали ми Тодорки. Купуваш три чушки и храниш цялата фамилия Laughing

 Laughing  Laughing  Laughing И аз вече така правя. В началото се "прекарвах" ама ми дойде (слава богу на време) акъла Wink

# 53
А ето и една питка за Бъдни вечер
Постна

ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Аз правя питката така:
Затоплям около 1/2 л вода - не гореща, топличка
Разтварям вътре 1 пакетче или 1 бучка мая, щипка сол, 1 ч.л. захар и прибавям брашно докато стане гъсто като боза. Оставям го да удвои обема си и тогава прибавям малко олио, примерно 1/2 к.ч. и брашно. Омесвам всичко докато стане не много твърдо тесто. После пак го оставям да втаса. Замесвам го леко, слагам го в тавата и правя украса. Паричката слагам при последното омесване. отгоре а надупчвам с вилица, за да не се отдели кората при печенето. Пека на 170 градуса около 45 минути, но зависи от фурната.


И още една

Постна питка

 1 кг брашно
 300 мл вода
 10 г сол
 1 пак. бакпулвер

В пресятото два пъти и смесено с бакпулвера брашно направете кладенче , в което сложете солта и сипете постепенно хладката вода , докато се получи тесто . Омесете го добре и оформете питка . Изпечете я в силно загрята фурна .

А тези гевреци мисля за Нова година да ги стъкна:

Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. + топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна

Добър апетит

# 54
  • Мнения: 2 452
Цитат на: diviana
Цитат на: Canadka
'бански дедо"


Оооооох, а пък това как го обичаааааааааам.

Може да сложиш монетите в питата, но ги увий в хартия за печене. Аз винаги правя така, каквато и монета да използвам.


Aз пък ги увивам във фолио и на баницата отгоре слагам "маркировка" къде са късметите, за да не ги срежем.  Laughing

# 55
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Хонда,много хубава питката на Бетка- кокетка.искам и аз такава да направя
на Моника замина на боклука след   има -няма два дни,след като никой не я удостои с внимание Cry иначе вид имаше,ама нещо сгреших.
сега ще се опитам да вникна в обяснението ти и може да се пробвам за Коледа.трудно ли е? Embarassed аз много се плаша от продукти,които задължителното е да втасат....

# 56
Цитат на: Laura
...
Aз пък ги увивам във фолио и на баницата отгоре слагам "маркировка" къде са късметите, за да не ги срежем.  Laughing

Що се отнася до баницата с късмети, от няколко години ги слагам откоре забити като байрячета , само парата е вътре без обозначение (на който му се забие в зъбите е)
когато ги слагах вътре и аз ги увивах във фолио.
Пък тази година благодарение на едно майче от Б-я имам невероятни късмети с пожелания. Написани са на оризова хартия. newsm10

Пожеланията са от сорта:
"И тази година
добър късмет улучи -
пада ти се здраве
и благополучие"  (има и картинка с един таралеж, който дръжи Здравец и отдолу пише ЗДРАВЕТО)

"Годината те чака
красива, съдбовна,
ще бъдеш във плен
на магия любовна."
(Любовта)

"Пада ти се
           ненадейно
много щастие
           семейно."
(Щастието) и т.н.

За което СТРАШНО съм й БЛАГОДАРНА  newsm51

# 57
Цитат на: jara
...трудно ли е? Embarassed аз много се плаша от продукти,които задължителното е да втасат....

Не е хич трудно. Аз следвах тази рецепта стъпка по стъпка. И на мене ми ебше първата питка и стана за мое удовлетворение.
Не се страхувай от втасването.
Знаеш ли аз пускам фурната на около 23 -25 градуса да се подгрее и слагам питката там да втасва. Хем по-бързо втасва, хем съм й осигурила хубава, топла среда за целта

# 58
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Honda
Що се отнася до баницата с късмети, от няколко години ги слагам откоре забити като байрячета , само парата е вътре без обозначение (на който му се забие в зъбите е)
когато ги слагах вътре и аз ги увивах във фолио.

Аz парата също я увивам в фолио, но не обоzначавам къде е.

Хонда, много хубави късметчета. В БГ ли ги продават? Миналата година не съм ги виждала, трябва да е нещо ново.

# 59
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: jara
тук като искам да пълня чушки се отчайвам  Shocked техните са едни тикви огромни или много дъъъълги и тесни. втория вид са трудни за пълнене.а първия...в една чушка влиза половин кило ориз Laughing  Imp

За пълнени чушки купувам обикновено от "унгарските" чушки, те по приличат на нашенските. Другите, които продават не ми харесват особено, zащото са и доста жилави...

# 60
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Laura
Тази тема е май за готварския клуб, но както и да е.

Няма zначение Wink  Когато говорим zа праzници винаги опираме до яденето  food002  cheers

# 61
Цитат на: rosa
...Хонда, много хубави късметчета. В БГ ли ги продават? Миналата година не съм ги виждала, трябва да е нещо ново.

Да Роси, в Б-я ги продават и до колкото разбрах даже само във Варна, защото фирмата, която ги е измислила е варненска. И аз не бях чувала за такива и много ми допаднаха Grinning

Цитат на: palmira
Хондааааааааааааааа, давай всичките късметчета деееееееееееееееееее!
Не бъди скръндзава!

Не съм де...ама сигурно са над 30-тина
Ще драсна още някой в полувремето Wink  Laughing

# 62
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Honda
Да Роси, в Б-я ги продават и до колкото разбрах даже само във Варна, защото фирмата, която ги е измислила е варненска. И аз не бях чувала за такива и много ми допаднаха Grinning

Хм, ще трябва да накарам майка ми също да ги потърси и да ми ги иzпрати zа следващата година. Мерси zа идеята Simple Smile

# 63
"Да си късметлия
       май ти е патент -
таз година ти се пада
       нов апартамент."
(апартамента)

"Късмет чудесен
ти се пада - виж,
колата стара
с нова ще смениш."
(кола)

"Животът ти по-лек
ще стане, ето виж -
богат роднина
      ти ще наследиш."
(наследството)

"Нови върхове
          ще покориш,
бизнес ти се пада
          печеливш."
(бизнесът)

"Знай, че
предстои ти
        повишение,
кето заслужаваш
        без съмнение."
(повишението)

"Летвата високо
таз година вдигаш,
в службата
        стремглаво
            се издигаш."
(службата)

"Майка ти
       ще се зарадва,
че ще вдигнеш
        бурна сватба."
(сватба)

"Ще влезеш
във елитен
            институт,
с "големи мозъци"
            прочут."
(учението)

"През таз година
ще си имаш бебче,
пухкаво и бяло -
         като хлебче."
(бебе)

"Приятели
    ще имаш верни,
щури, диви
    и модерни."
(приятелството)

"Забравил всякакъв
                    комплекс,
ще мислиш ти
             само за секс."
(мечтите)

"Смело пристъпвяй
                       напред,
късметът ще е с теб
                       навред."
(късметът)

"Ще се сбъдне
        твоята мания -
да си душа
на цялата компания."
(Купонът)

"Ще се чувстваш
в чудесна кондиция
и ще развиеш
   свойта интуиция."
(безгрижието)

"Очаква те
        радост голяма -
супер екскурзия
        за двама."
(Екскурзия)

"Мързелът ти
       куфара си стяга,
от теб далече
       ще избяга."
(Мързелът)

"Честити и успешни
             ще са дните,
славата те следва
             по петите."
(Славата)

Брех, успях да ги препиша- Не били чак толкова много Embarassed  Grinning

ПП: 20 били общо, не 30 Blush   typeuu

# 64
  • MUC
  • Мнения: 571
Хонда, златна си!
newsm10  newsm51

# 65
  • Мнения: 1 116
Ей Хонда страшна си, много ти благодаря и аз за късметите Simple Smile
Аз правя питката с толкова парчета колкото ще сме хората(а ние доста се събираме, една питка дори малко ни идва Simple Smile )плюс още едно, две за непредвидени гости и във всяко парче слагам късмет, така че да има за всеки. Миналата година имах дрян, но тази май ще са само книжни и парата.
Ето една предколедна питка дето правих в неделя

# 66
Цитат на: Di5
.
Ето една предколедна питка дето правих в неделя
....

Давай рецептата. И още една молба към тебе. В Готварският форум беше пуснала снимка на една салата часовник и до нея имаше едни "снежни човеци" май бяха - те от какво и как се правят Blush  Praynig  Grinning

# 67
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Honda
Цитат на: Di5
.
Ето една предколедна питка дето правих в неделя
....

Давай рецептата. И още една молба към тебе. В Готварският форум беше пуснала снимка на една салата часовник и до нея имаше едни "снежни човеци" май бяха - те от какво и как се правят Blush  Praynig  Grinning

Рецептата съм ти я пращала, подобна е на тази дето я прави на прощъпулника.
Снежните човеци - тялото е от сварено яйце, главата е от намачкано сирене и крем сирене, забучена с клечка за зъби, черен пипер за копчета и очи, парченце от морков за нос, за шапка май бях сложила капаче от домат. Салатата беше снежанка и понеже не празнувахме у нас, докато ги занесем, снежните човеци голям слалом бяха направили, та на место се наложи да им пооправям пак фасона Simple Smile

# 68
Цитат на: Di5
...докато ги занесем, снежните човеци голям слалом бяха направили, та на место се наложи да им пооправям пак фасона Simple Smile

 hahaha
Благодарско за споделенета рецепта. И аз си мислех, че са от яйце ама се чудих главите им от какво са. Сега "тайната" на  Nature Snowman  е разгадана newsm51

# 69
  • Мнения: 1 278
Цитат на: jara
... аз много се плаша от продукти,които задължителното е да втасат....


Със съвременната мая от типа на Др Йоткер, например, няма за какво да се плашиш. Имам чувството, че и на -15'С да я сложиж, пак ще втаса  Stuck Out Tongue  Laughing

# 70
  • Мнения: 1 278
Момичета, всички ли слагате късметите в Коледната пита??  Rolling Eyes
Аз винаги ги слагам в Новогодишната баница.
Иначе мъжът ми, който много обича да пише, по принцип, всяка година измисля различни. Обикновено са по-дългички и в баницата ги слагам с номерца.

# 71
  • Германия
  • Мнения: 8 099
Цитат на: Niki1
Di5 Направо ме разстопи - като ти гледам снимките и рецептите Close-mas:

Бе къде са? В коя тема? Ровя наред и не мога да намеря



Да се поправя - намерих ги. Отбой  Simple Smile  Simple Smile

# 72
  • Мнения: 3 271
Цитат на: Honda
"Да си късметлия
       май ти е патент -
таз година ти се пада
       нов апартамент."
(апартамента)

ПП: 20 били общо, не 30 Blush   typeuu


Невероятна си както винаги  Sunglasses

# 73
  • Мнения: 3 271
Цитат на: Demetra
Момичета, всички ли слагате късметите в Коледната пита??  Rolling Eyes
Аз винаги ги слагам в Новогодишната баница.
Иначе мъжът ми, който много обича да пише, по принцип, всяка година измисля различни. Обикновено са по-дългички и в баницата ги слагам с номерца.


Ние слагаме и на двете места, защото принципно на Коледа ходехме у свекървата, на Нова година - у нашите. Та всеки гледаше да се представи  Rolling Eyes

# 74
  • Пловдив
  • Мнения: 23 677
Мами, искате ли да ви препиша още късмети?

# 75
  • Пловдив
  • Мнения: 23 677
Стига ти тая награда, парата на тебе се пада.
И тази година добър късмет улучи - здаве и благополучие.
Пада ти се ненадейно много щастие семейно.
Година те чака красива, съдбовна, ще бъдеш във плен на магия любовна.
Новата година нов късмет ти прати, в бизнеса постигаш завидни резултати.
Ще влезеш във елитен институт с "големи мозъци" прочут.
Приятели ще имаш верни, щури, диви и модерни.
Смело пристъпяй напред, късметът ще е с теб навред.
Със знания ще блеснеш без съмнение във висшето учебно заведение.
Тази година ще ти провърви - награди ще спечелиш и много пари.
Тоз късмет за тебе е утеха - вървиш нагоре към успеха.
Голям късмет избра си, браво, ще се радваш на отлично здраве.
Ще работиш, без дори да спираш, плановете си ще реализираш.
Ще имаш приятели нови, за тебе на всичко готови.
В игра джакпота ще уцелиш и крупна сума ще спечелиш.
С Новата година късмет избра си нов - ще намериш свойта истинка любов.


Партени са ми от едно другарче, може да се повтарят се вече давани тук късмети.

# 76
  • Пловдив
  • Мнения: 23 677
Още малко:
Ще търпите тъщата, докат и вземета къщата. Ще търпите и свекървата докато е първата.
Ръцете те сърбят - пари ще вземеш, дупето те сърби - дали ще се наемеш?
В бизнеса ще си голям, но в леглото е ставай за срам.
През Новата година благодатна дълбока оран те очаква и любов креватна.
Повишаваш си надника щом добре въртиш си задника.
Ще си смениш колата, после жената, а след туй рогата.
Във странство ти отиваш, богато гадженце забиваш.
Работата - туй ти е съдбата, и в службата и даже във кревата.

# 77
Цитат на: Янтра
Още малко:


Много са ти готини и свежи  Close-mas:

# 78
  • Мнения: 3 271
Цитат на: Anonymous
Цитат на: Янтра
Още малко:


Много са ти готини и свежи  Close-mas:


Това бях аз  Embarassed

# 79
  • Мнения: 4 358
Янтра, чудесни са късметите, ще открадна няколко изречения  Grinning  Close-mas:

# 80
момичета,някой ще ми каже ли как се пълни и скакво се сервира пуйка.
за пръв път ще правя,а нямам идея как
благодаря

# 81
Янтричка, добавих си тези които не се повтарят за догодина.
Сега ще ползвам оригиналните с картинките.
Я сега кажете, че Габровци сме били стиснати Wink  Laughing  Heart Eyes

ПП: Бутнах сърмите и боба във фурната. От големите нещица ми остава питата, но понеже искам да е топла ще е последна.
Боба го правя в гювечета, така че не вярвам да изстине бързо..
Ей, дойде Коледата бре. Вече си точа зъбите за подаръците Laughing  Laughing  Close-mas:

# 82
  • Мнения: 3 271
Цитат на: Honda
Янтричка, добавих си тези които не се повтарят за догодина.
Сега ще ползвам оригиналните с картинките.
Я сега кажете, че Габровци сме били стиснати Wink  Laughing  Heart Eyes

ПП: Бутнах сърмите и боба във фурната. От големите нещица ми остава питата, но понеже искам да е топла ще е последна.
Боба го правя в гювечета, така че не вярвам да изстине бързо..
Ей, дойде Коледата бре. Вече си точа зъбите за подаръците Laughing  Laughing  Close-mas:


Ми след цялото готвене това е най-сладката част. И заслужена  Close-mas:

# 83
  • Мнения: 4 358
Хонда, мерси и на теб за късметите, страшни са  Grinning

# 84
  • Мнения: 3 926
Въпреки, че Коледа вече отминава ще ви кажа моята рецепта за постни сърмички, пък вие може да решите да си ги спретнете за Нова Година Grinning
2 стръка праз; 200 гр. гъби; 1 голям морков; 10-тина маслини; шепичка стафиди; чаша и половина (чаена) ориз. Всичко се нарязва на ситно (ако имате робот или пасатор по-добре)Гъбите и маслините на малко по-едро - за да се усещат. Запържва се сместа в мазнина - 3 дървени лъжици, прибавя се измития ориз и подправки - сух гьозум или джоджен (кой както му казва), чубрица, черен и червен пипер, сол. После си завивате сърмичките. Нареждате ги в тенджерата и доливате още мазнина - около 3-4 големи лъжици. Сипвате вода да ги покрие, слагате чинията отгоре и варите 2-3 часа, като гледате да не останат без вода и ако се наложи доливате с гореща вода. Ако някой се притеснява, че оризът ще се развари - няма такова нещо. Важно е да омекнат зелевите листа. Като ги извадите са като масълце  Grinning  Добър апетит Close-mas:

# 85
  • Мнения: 3 271
Цитат на: Assinka
Въпреки, че Коледа вече отминава ще ви кажа моята рецепта за постни сърмички


Божествено звучи! Ще ги пробваме при първа възможност   Hands Thumbsup

# 86
 Grinning Здравейте
Видях,че се радвате на късметчетата и реших и аз да ви дам няколко  Grinning

1.Здравето на теб се падна
няма вече болест гадна
здрав ще си през таз година
бодър, весел - до амина...

2.На Теб се пада Път далечен,
да скиташ вечно си обречен,
но тук във родната ти къща
една любов ще те завръща

3.На теб Учение се пада,
май това ти най-приляга,
не измисляй как да кръшкаш,
имаш още изпити да тръшкаш.

4.А за теб ще е Веселие,
това ще е нормално ежедневие,
ще се редят купон подир купон,
от теб се чака да им даваш тон.

5.Тази година ще си много влюбен
и от Любов дори загубен,
не се колебай да подадеш ръка,
той, светът, си се върви така.

6.На теб Мързелът се пада,
да мързелуваш ти приляга,
съвсем ще му отпуснеш края,
но късмет ще намериш ли, не зная

7.Ще се Трудиш здраво таз' година,
няма как, времето отмина,
който иска да е добре обут,
ще трябва да положи малко Труд.

8.ЖЕНИТБА днес късметът ти вещае,
но след още мъничлко години...
сега ще срещнеш своята любов мечтана
и щастлив ще си защото тя ще е безкрайна

9.Бяла спретната къщурка
с две коли отпред
с басейнчето в двора
и с мраморен колзет...

10.Нека си неукротим
като динозавър Рекс.
И през новата година
ти се пада страстен Секс.

11.Повече късмет ще имаш догодина
може да отидеш в чужбина
и ще бъдеш много изненадан ти
от това колко много ти върви

12.Радостен ще бъдеш таз година
колкото за двайсетима
на лицето усмивката ти ще цъфти
и цяла година няма да я сваляш ти

13.Лалалала не гледай тъпо, а запей със мен
защото цялата година ще е като цял рефрен
ще е между сладка песничка от джу бокс
и между ремикс на Карл Кокс

14.Щракай си със пръсти, Свиркай си с уста
таз година нова ще е пълна с веселба
с весели игри , купони и закачки
тебе те очакват дни и то прекрасни

15.Приятелите свои не забравяй
миговете с тях прекрасни изживявай
обичта си цяла дай на тях
и те ще продължат да се множат

16.В джобчето ти няма смеки и бонбонки този път да дрънкат
и парички все от теб ще врънкат
нищо, затова поне родителите няма да ти мрънкат

17.Таз година с ново гадже ще се уредиш
и със таз любов прекрасна
и догодина ти ще си седиш

18. Мечтите ти прекрасни
да се сбъднат до една
и да забравиш миговете най-ужасни
за да сияеш ти като звезда

19.Здраве,щастие,успех
ти носи тоз късмет
от тях няма да се оттървеш
ще бъдеш вечено радостен и свеж

20.Цветята символи на любовта са
подарявай без да се скъпиш
показвай че обичаш безгранично
а не кротичко да си седиш

21.Успешна ще ти бъде таз година
във бележника шестички ти ще имаш
в личен план ще бъдеш толкова щастлив
че даже май ще полетиш

22.Лицето ти от щастие да грее
сърцето ти от любов да закипи
и нека всички птички на света да пеят
защото тоз късмт изтегли ти

Общи условия

Активация на акаунт