Бутилираната вода може да бъде естествена или изкуствено създадена, затова я избирайте не по красивия дизайн, а по нейното съдържание. Естествената вода, разбира се, е по-добра. Тя се извлича от дълбоки кладенци или минерални извори. Изкуствена вода наричаме тази, в която са добавяни примеси. Те могат да бъдат различни микро- и макроелементи – минерални соли, консерванти като сребро, йод и въглероден диоксид, за да се съхранява по-дълго.
В повечето случаи водата се пие почти веднага поради нейната ежедневна употреба. Хората не са свикнали да говорят за нейния срок на годност. Както всичко друго обаче, водата също има такъв и той се определя от условията и продължителността на съхранение.
При нормални условия в полимерна бутилка срокът на годност на водата е около година и половина, а в стъклена – до две години. Въпреки определения срок, с времето полезните вещества във водата постепенно започват да губят силата си и дори да изчезват. Фактор, влошаващ качествата на водата, е светлината например. Най- е водата да се съхранява в хладилник, тъй като там се запазва нейният най-добър вкус. Oптималната температура за консумация на водата е 15 – 30°C.
Качествата на водата зависят и от това дали са качествени бутилките за пренос и съхранение. Най-добрият материал за пластмасови бутилки е поликарбонатът (в долната част на бутилката е номер 7 в триъгълника). В бутилки от други материали водата абсорбира пластмасови елементи.
Доказано е, че колкото по-малък е обемът на бутилка с вода, толкова по-дълго можем да я съхраняваме. Проучване доказва, че водата в галоните от 19,8 литра запазва своите качества за около 6 месеца, а тази в 6 литра и разфасовките надолу – за период от 1 – 1,5 година.
Препоръчваме ви вода „Горна баня“, винаги прясно бутилирана и нискоминерализирана. Вода с доказани благоприятни свойства и качества, лесно достъпна в почти всички вериги магазини.
Посетете темата "Силата на водата", където имате възможност да спечелите страхотна награда - термочаша.
Можете да се включите с коментар до 30 септември включително.